Ak sa dá, mám čas, chuť a prostriedky, pečiem si chlebíky doma. S manželom zbožňujeme sladké raňajky, preto aj chlebíky pečieme často na sladko. Už dávno nekupujeme sladké pečivo, bábovky a iné "dobroty" v obchode, pretože často ani nevieme, čo vlastne obsahujú. Pri tých voľnopredajných nie je na obale zloženie a nie vždy je jednoduché dopátrať sa k nemu. Ak aj ty miluješ sladké pečivo, nájdi si tiež čas a priprav sladké chlebíky doma. Zvyčajne je to strašne jednoduché, veď posúď sama. ;-)
# 1: Domáca špaldová vianočka
Keď som bola dieťa, často sme mávali na raňajky najmä v nedeľu vianočku s kakaovým nápojom, ktorý určite dobre poznáš aj ty. Netvrdím, že tá vianočka z minulosti z obchodu nebola dobrá, no teraz mi tá súčasna už akosi nechutí. Možno je vo veci práve to, že už nie je taká poctivá, alebo sa aj moje chute vyčistili. Tak či onak, dobrá správa je, že si vianočku môžem pripraviť aj ja sama.
Potom stačí natrieť napríklad kvalitný maslom alebo domácim džemom (napr.
jahodovým) a raňajky ako lusk sú na svete. :-)
PS: Ak ani ty nemáš rada hrozienka, jednoducho ich z receptu vynechaj. ;-)
# 2: Banánový chlebík bez múky a cukru
Prečo takýto názov? Pretože naozaj doňho nepridávame žiadnu múku, nahrádzame ju ovsenými vločkami (príp. pohánkovými, ak potrebuješ dosiahnuť bezlepkovú verziu). Ako sladidlo slúži domáci med. Síce v recepte uvádzame 8 lyžíc, no ak použiješ prezreté sladké banány, pokojne ho skús použiť aj menej. ;-)
Chlebík si natri buď fajným domácim (alebo poctivým) džemom, prípadne troškou kvalitného orieškového masla či napríklad zdravou čokoládovou nátierkou. Necháme to na tebe.
# 3: Vegan banánový chlieb
A vieš prečo vegan? Lebo doňho nepotrebuješ pridať žiadne vajíčko. Ak ho však vegan nepotrebuješ, pokojne namiesto rastlinného použi kravské/ovčie/kozie mlieko. (Pozor však, hlavne kozie je výrazné, s ním opatrne). Takisto tento chlieb môžeš a nemusíš urobiť v bezlepkovej verzii, závisí akú múku a vločky použiješ. Vieš sa s ním vyhrať na rôzne spôsoby.
Chceš ho viac čokoládový? Pridaj kúsky horkej čokolády, prípadne kakao. Dobre však chutí aj kokosový, prípadne s orieškami. Možností je veľa. :-)
# 4: Bezlepkový banánový chlieb s vlašskými orieškami
Ak ho nepotrebuješ bezlepkový, vymeň pohánkovú za špaldovú múku. Aj oriešky môžeš skúsiť použiť iné. Stavím sa s tebou, že aj s takými mletými mandľami musí chuť chlebík dokonale. Vyskúšaš? :-)
# 5: Jablkovo-mrkvový chlieb
Perfektná kombinácia, ktorá hádam nikdy neomrzí. Jablko a mrkvička. Veď už aj malým deťom, dokonca aj psíkom, môžeš tieto suroviny dávať. Ak chceš zvýšiť obsah zdravých tukov, primiešaj do cesta oriešky, prípadne ich nasyp navrch. Ak nepotrebuješ verziu pre celiatikov, pokojne použi špaldovú múku.
# 6: Čoko-orieškovo-batatový chlieb
Skvelý chlieb, ktorý si môžeš dopriať v podstate hocikedy počas roka. Najlepšie bude chutiť s čerstvým ovocím, no ak ho budeš robiť v zimnom období, skús k nemu podávať napr.
biely grécky jogurt.
# 7: Čoko-cuketový chlieb
Pri tomto chlebíku sa musím priznať, že odkedy ho poznám, robievam ho pravidelne. Raz som ho dokonca piekla namiesto koláča na oslavu, tak je dobrý. Príprava nie je vôbec zložitá, zaberie možno 10 minút a o ostatné sa postará rúra. Ten pocit, keď sa mojím domovom vznáša vôňa tohto chlebíka je očarujúca. Daj mu šancu aj ty. ;-)
PS: Ja ho pečiem vždy večer po práci, na druhé ráno chutí aj tak skvele, nikomu nevadí, že už nie je teplý. Ak teda nestíhaš ráno, urob to ako ja.
# 8: Avokádový chlieb s hrozienkami
Napadlo by ti urobiť chlieb s avokádom? Natrieť ho na chleba áno, ale primiešať ho do cesta mne veru nie. Je paráda, čo naše redaktorky nevymyslia.
Opäť platí, že ak nemáš rada hrozienka, vynechaj ich. Prípadne ich skús nahradiť horkou čokoládou, myslím si, že to nemusí chutiť zle. Vyskúšaj a daj nám prípadne vedieť. ;-)
# 9: Marhuľový chlebík
Marhule chutia najlepšie také čerstvé rovno odtrhnuté zo stromu (a samozrejme umyté). Pridať ich však do chlebíka má svoje čaro. Krásne to tvoje raňajky obzvláštni. K tomu dobrý čajík a je to.
Môj tip: Vyskúšala by som tento chlebík urobiť aj mimo sezónu čerstvých marhúľ, použila by som kvalitné sušené, ktoré by som dopredu namočila do vody (alebo ak niekto má rád, môže aj do rumu). ;-)
# 10: Slivkový chlebík
Koniec augusta so sebou prináša aj toto nádherne do fialova zafarbené šťavnaté ovocie - slivky. Niektorých ako prvé hneď napadne pálenie slivovice. Bola by však škoda, nedať si aj také čerstvé, nepoužiť ich do lekváru, spraviť si z nich slivkové gule, alebo nevyskúšať tento recept na raňajkový chlebík.
Mne sa už teraz zbiehajú slivky slinky a priznávam sa, že už netrpezlivo vyčkávam na ich sezónu, aby som mohla tento chlebík vyskúšať. Aj ty si na tom tak? :-)
# 11: Domáce makovky
Aj keď nejde o chlebík, bezpochyby tieto chutné makovky môžeme zaradiť k sladkému pečivu na raňajky. Stačí ich natrieť kvalitný maslom, prípadne džemom a máš postarané o perfektný zážitok hneď zrána. Mňam!
# 12: Domáce škoricové slimáky
Na raňajky alebo aj na desiatu. Ak vieš pracovať s kváskom, pokojne ich priprav aj z neho. Slimáčiky ti neskutočne krásne rozvoňajú celú domácnosť. Ja si tú vôňu viem už teraz predstaviť. Hmmm. :-)
Vieš, čo je ešte na týchto raňajkách skvelé? Asi všetky môžeš pripraviť deň dopredu. Ráno ti stačí chlebík natrieť, prípadne nakrájať k nemu čerstvé ovocie a je to. Ja si večer čas na pečenie takýchto poctivých sladkých raňajok viem nájsť čas, čo ty? :-)
Množstvo zaujímavých receptov na raňajky, ale aj obed a večeru nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 2: