Máš chuť na parádny kysnutý koláč? Skús tieto voňavé škoricové slimáky

Počasie vonku naznačuje, že je čas vytiahnuť hrubé ponožky a teplý huňatý sveter. Rovnako sa v tieto dni hodí stráviť príjemné chvíle v kuchyni a potešiť chutným výtvorom svojich blízkych. Podľa mňa je kysnuté cesto, a škoricové slimáky z neho, skvelou voľbou. Po škorici potom vonia celá kuchyňa a počasie za oknom je hneď znesiteľnejšie. Rozhodla som sa klasický recept našich babičiek trošku prerobiť. Vznikla z toho zdravá alternatíva – špaldové slimáky so škoricou.

Doba prípravy: cca 1 hodina

Čo budeme potrebovať na 16 slimáčikov?

Na cesto:

  • 600 g špaldovej múky
  • 240 ml vody
  • 120 ml mlieka
  • 80 g kokosového oleja
  • 4 PL trstinového cukru
  • 1 lyžičku soli
  • 1 vrecúško BIO droždia (pre kváskomilky cca 120 g kvásku)

Na plnku:

  • 3 PL ghee masla
  • 1 PL cejlónskej škorice
  • 2 PL medu
  • pár kvapiek vanilkového extraktu

Ako budeme postupovať?

1. Vodu, mlieko a kokosový olej ohrejeme na ohni. Pozor, nesmie nám to vrieť! Odložíme si tekutú zmes bokom, budeme ju potrebovať neskôr.

2. Suché ingrediencie poriadne premiešame a prilejeme k nim vlažnú zmes kokosového oleja, vody a mlieka. Opäť premiešame. Aby sme mali kysnuté cesto vláčne vymiešame ho rukou. Keď budeme mať cesto hotové, prikryjeme misku utierkou a dáme ju na teplé miesto na 20 minút kysnúť.

3. Teraz je čas na plnku. Zmiešaj si ghee maslo so škoricou a medom, a nakoniec pridaj pár kvapiek vanilkového extraktu. Plnku poriadne vymiešaj, aby sa všetky chute prepojili.

4. Plnku máš hotovú, môžeš sa ďalej venovať cestu. To by malo byť po 20 minútach krásne nakysnuté. Vyber si ho na pomúčenú dosku a vyvaľkaj ho na stredne hrubý plát cesta. Celé kysnuté cesto potom potri súvislou vrstvou škoricovej plnky a zroluj ho. Nakrájaj ho na asi 1,5 cm kúsky a rozlož na plech asi 5 cm od seba. Takto poukladané ich nechaj kysnúť ešte aspoň 10 minút. Rúru vyhrej na 180°C  a peč v nej koláčiky 20 minút.

Poznámka: Slimáčiky na obrázku sú pečené s droždím.

Výživové hodnoty na 1 ks:

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny
1136 kJ

270 kcal

10 g 34 g 5 g

img_0527

img_0521

Ak som ti receptom urobila chúťky, neváhaj a pusti sa do pečenia. Výsledok bude stáť za to! :-)

 

Ďalšie chutné kúsky nájdeš tu:

Fitness perník s pomarančovo-škoricovým krémom

Parené buchty s tvarohom bez výčitiek

Špaldové šišky na zdravý spôsob s tajnou ingredienciou :-)

Veronika Kašická

Redaktorka vo Fitshaker
Ako maskérka v divadle sa stretávam s mnohými vecami, ktoré obsahujú veľa chémie. Preto sa snažím o presadenie prírodnej kozmetiky a zdravého jedla aspoň v osobnom živote. Hľadanie a vytváranie nových veci pre telo a pleť z ingrediencií, ktoré nám ponúka sama príroda je moje veľké hobby. Verím, že jedného dňa si ľudia opäť všimnú, že kvalitné a zdravé prípravky na telo, tvár či vlasy sa dajú pripraviť aj doma bez zruinovania peňaženky.
Veronika Kašická

Článok bol pridaný dňa 26/10/2016 a zaradený do kategórie: DesiataFitness dezertyKváskovaniePečivoRecepty   |   Autor: Veronika Kašická

Komentáre