Nevyhadzuj nepekné jahody! RECEPTY na jahodový džem a jahodový sirup len z 2 ingrediencií

Keď boli moje deti malé, často som im ako sladkú odmenu dala do mištičky zopár jahôd, lyžičku medu a popučila im to vidličkou. Takú rýchlosť akou to jedli som ešte nikdy nevidela. :-D Naša úroda jahôd však každým roka rastie a mne bolo ľúto tých nezužitkovaných jahôd, ktoré nikto nechcel. Buď boli príliš malé, mäkké alebo obité. Preto som začala vymýšľať, čo s nimi. Väčšinou jahodový džem z obchodu je príliš sladký. Dokonca, keď si prečítaš zloženie, môžeš ostať aj sklamaná, že ovocný podiel je v týchto džemoch vážne malý. Preto som začala variť džemy doma. Za tú kvalitu to naozaj stojí. A ak by si mala džemov plnú špajzu a ešte stále kopec jahôd, s ktorými nevieš čo urobiť, vyskúšaj môj druhý recept na jahodový sirup. Jeho príprava je úplne jednoduchá a zvládne ju úplne každý. Ktorý recepty vyskúšaš?

# 1: Domáci jahodový džem

Doba prípravy: cca 120 minút + 12-24 hodín na odležanie

Čo budeme potrebovať na cca 2 l džemu?

  • 3 kg jahôd
  • 1,5 kg trstinového cukru alebo kokosového cukru (kokosový dodá džemu vážne zaujímavú chuť)

Ako budeme postupovať?

1. Jahody umyjeme a nakrájame na menšie kúsky.

2. Na spodok hrnca naukladáme prvú vrstvu jahôd a zasypeme ich cukrom. Potom pokračujeme ďalšou vrstvou a porkačujeme tak, kým máme jahody a cukor.

3. Takto navrstvené jahody necháme odležať 12-24 hodín na tmavom a chladnom mieste (nie však v chladničke).

4. Na druhý deň ich trochu rozmixujeme tak, aby tam ostali aj kúsky jahôd.

5. Začneme ich variť na miernom plameni a občas ich premiešame, aby sa nepripálili.

6. To, či je džem hotový vieme zistiť tak, že trochu z neho dáme na tanierik vychladnúť a ak nesteká, ale pekne drží tvar, je hotový.

7. Pripravíme si vysterilizované uzatvárateľné poháre a naplníme ich horúcim džemom.

8. Po uzavretí ich prevrátime na 5 minút naopak, čiže viečkom dolu.

9. Na záver ich prikryjeme utierkou a necháme ich vychladnúť pri izbovej teplote.

 

Tip: Ak chceš džemík ešte troch ozvláštniť pridaj do neho vanilkový lusk

jahody

 

jahodovy dzem

 

jahodový džem


# 2: Domáci jahodový sirup

Doba prípravy:

Čo budeme potrebovať na cca 1,5 l sirupu?

  • 2 kg čerstvých jahôd
  • 700 g – 1000 g kokosového cukru

Ako budeme postupovať?

1. Podobne ako pri džeme, jahody a cukor navrstvíme a necháme aspoň 12 hodín odpočívať.

2. Potom už len stačí zmes prevariť a následne ju scediť, aby ostal čistý sirup bez kúskov jahôd. Pozor, nevaríme sirup príliš dlho, aby príliš nezhustol.

3. Najlepšie je na sirup použiť sklenené fľaše, ktoré po otvorení skladujeme v chladničke.

 

Tip: Sirup sa super hodí napríklad do ovsenej kaše, prípadne do letnej limonády. Do nej odporúčame pridať limetku a mätu, táto kombinácia chutí božsky.

jahodovy sirup

Nezabudni si niečo z týchto dobrôtok uložiť aj na zimné obdobie niekam d špajze či pivnice. ;-)

 

Inšpirácie na palacinky, lievance či kaše, kde by si mohla tento džem a sirup použiť nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál:

zdrave recepty z fitka do kuchyne special 2

 

Pozri aj tieto inšpirácie, ktoré si môžeš dochutiť džemom:

Sladký batátový chlieb: na raňajky ako stvorený

Bezchybný banánový chlieb s orieškami: v kombinácii s domácim jahodovým džemom budeš mať nezabudnuteľné raňajky

Citrónovo-ricottové lievance: ten správny štart do nového dňa

Iveta Kašická

Redaktorka vo Fitshaker
Som šťastná mamina, manželka a pozitívna žienka, ktorá miluje svoju rodinku, zdravé varenie a pečenie. Teším sa, keď môžem skúšať nové suroviny, experimentovať v kuchyni, pretvárať nezdravé koláče na zdravé dobroty, tradičné jedlá na ich netradičné zdravé verzie a obzvlášť tvoriť recepty vhodné pre deti, bezlepkáčov, "bezlaktózových" či histaminikov (medzi ktorých sama patrím). Verím, že moje nápady inšpirujú aj teba! :-)
Iveta Kašická

Článok bol pridaný dňa 02/06/2018 a zaradený do kategórie: NápojeOstatnéRecepty   |   Autor: Iveta Kašická

Komentáre