Nevyhadzuj nepekné jahody! RECEPTY na jahodový džem a jahodový sirup len z 2 ingrediencií
Keď boli moje deti malé, často som im ako sladkú odmenu dala do mištičky zopár jahôd, lyžičku medu a popučila im to vidličkou. Takú rýchlosť akou to jedli som ešte nikdy nevidela. :-D Naša úroda jahôd však každým roka rastie a mne bolo ľúto tých nezužitkovaných jahôd, ktoré nikto nechcel. Buď boli príliš malé, mäkké alebo obité. Preto som začala vymýšľať, čo s nimi. Väčšinou jahodový džem z obchodu je príliš sladký. Dokonca, keď si prečítaš zloženie, môžeš ostať aj sklamaná, že ovocný podiel je v týchto džemoch vážne malý. Preto som začala variť džemy doma. Za tú kvalitu to naozaj stojí. A ak by si mala džemov plnú špajzu a ešte stále kopec jahôd, s ktorými nevieš čo urobiť, vyskúšaj môj druhý recept na jahodový sirup. Jeho príprava je úplne jednoduchá a zvládne ju úplne každý. Ktorý recepty vyskúšaš?
# 1: Domáci jahodový džem
Doba prípravy: cca 120 minút + 12-24 hodín na odležanie
Čo budeme potrebovať na cca 2 l džemu?
- 3 kg jahôd
- 1,5 kg trstinového cukru alebo kokosového cukru (kokosový dodá džemu vážne zaujímavú chuť)
Ako budeme postupovať?
1. Jahody umyjeme a nakrájame na menšie kúsky.
2. Na spodok hrnca naukladáme prvú vrstvu jahôd a zasypeme ich cukrom. Potom pokračujeme ďalšou vrstvou a porkačujeme tak, kým máme jahody a cukor.
3. Takto navrstvené jahody necháme odležať 12-24 hodín na tmavom a chladnom mieste (nie však v chladničke).
4. Na druhý deň ich trochu rozmixujeme tak, aby tam ostali aj kúsky jahôd.
5. Začneme ich variť na miernom plameni a občas ich premiešame, aby sa nepripálili.
6. To, či je džem hotový vieme zistiť tak, že trochu z neho dáme na tanierik vychladnúť a ak nesteká, ale pekne drží tvar, je hotový.
7. Pripravíme si vysterilizované uzatvárateľné poháre a naplníme ich horúcim džemom.
8. Po uzavretí ich prevrátime na 5 minút naopak, čiže viečkom dolu.
9. Na záver ich prikryjeme utierkou a necháme ich vychladnúť pri izbovej teplote.
Tip: Ak chceš džemík ešte troch ozvláštniť pridaj do neho vanilkový lusk
# 2: Domáci jahodový sirup
Doba prípravy:
Čo budeme potrebovať na cca 1,5 l sirupu?
- 2 kg čerstvých jahôd
- 700 g – 1000 g kokosového cukru
Ako budeme postupovať?
1. Podobne ako pri džeme, jahody a cukor navrstvíme a necháme aspoň 12 hodín odpočívať.
2. Potom už len stačí zmes prevariť a následne ju scediť, aby ostal čistý sirup bez kúskov jahôd. Pozor, nevaríme sirup príliš dlho, aby príliš nezhustol.
3. Najlepšie je na sirup použiť sklenené fľaše, ktoré po otvorení skladujeme v chladničke.
Tip: Sirup sa super hodí napríklad do ovsenej kaše, prípadne do letnej limonády. Do nej odporúčame pridať limetku a mätu, táto kombinácia chutí božsky.
Nezabudni si niečo z týchto dobrôtok uložiť aj na zimné obdobie niekam d špajze či pivnice. ;-)
Inšpirácie na palacinky, lievance či kaše, kde by si mohla tento džem a sirup použiť nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál:
Pozri aj tieto inšpirácie, ktoré si môžeš dochutiť džemom:
Sladký batátový chlieb: na raňajky ako stvorený
Bezchybný banánový chlieb s orieškami: v kombinácii s domácim jahodovým džemom budeš mať nezabudnuteľné raňajky
Citrónovo-ricottové lievance: ten správny štart do nového dňa
- Zapekaný ružičkový kel s fetou: zdravá vegetariánska večera do 30 minút - 9. januára 2021
- Vianočný medový koláč s vanilkovou plnkou - 10. decembra 2020
- Výborná paprikovo-hubová nátierka: tip na zdravé raňajky, desiatu či večeru - 9. novembra 2020
Článok bol pridaný dňa 02/06/2018 a zaradený do kategórie: NápojeOstatnéRecepty | Autor: Iveta Kašická