Domáca vianočka zo špaldovej múky, ktorá chutí fantasticky

Chceš si pripraviť tú najlepšiu vianočku? Potom je tento recept priamo pre teba! Navyše je pripravená zo špaldovej múky a ďalších kvalitných surovín, ktoré tvoje telo určite ocení. A ocenia ju aj tvoji rodinní príslušníci či návšteva. Vianočka chutí naozaj výborne, nebudeš sa mať za čo hanbiť :-). Poďme sa teda pustiť do prípravy.

Doba prípravy: 2 hodiny

Čo budeme potrebovať na 1 vianočku?

  • 470 g špaldovej múky (cca 350 hladkej bielej a cca 120 g polohrubej celozrnnej)
  • 1 vrecko sušeného droždia
  • 2 vajcia z voľného chovu
  • 200 ml mlieka
  • 70 g kvalitného trstiného cukru
  • 50 g kvalitného mäkkého masla
  • štipku soli
  • kôru z ½ citróna
  • hrsť hrozienok (namočené v rume alebo v čaji)

Ako budeme postupovať?

1. Múku preosejeme, pridáme cukor, mlieko rozmiešame s droždím a prilejeme k múke.

2. Potom pridáme žĺtky, maslo, kôru z citróna, v rume (alebo v čaji) namočené hrozienka a štipku soli a začneme miesiť cesto.

3. Opatrne pridáme vyšľahané bielka a z cesta vypracujeme bochník, ktorý necháme nakysnúť pod čistou utierkou na teplom mieste.

4. Keď je cesto vykysnuté, rozdelíme ho na dve časti, jednu väčšiu, jednu menšiu.

5. Každú rozdelíme na 3 časti, vznikne nám teda 6 bochníkov. Z väčších bochníkov urobíme vrkoč, z menších tiež a uložíme ich na seba (na spodku je hrubší). Pre istotu môžeme zafixovať špáradlami.

6. Necháme podkysnúť cca 20 minút a potom pečieme v rúre dlhšie na nižšej teplote (aby sa dobre prepiekla aj v najhrubšom mieste.).

7. Vianočka sa bude piecť cca 55 minút vo vyhriatej rúre na 160°C.

 

Výživové hodnoty na 100 g:

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny
1430 kJ

340 kcal

12 g 41 g 10 g

Famózna špaldová vianočka, na ktorú budeš pyšná! 

Famózna vianočka bez výčitiek!

Vianočka chutí najviac s plátkom kvalitného masla, čo povieš? Ale s tým krájaním vianočky opatrne, jeden alebo dva kúsky sú pre teba tak akurát :-). Prajem ti príjemné vychutnávanie v kruhu svojich najbližších! 

3 recepty, ktoré ťa presvedčia o tom, že zdravé pečivo = najlepšie pečivo! 

Chrumkavé pečivo: Bezlepkové ciabatky s prekvapením

Domáce špaldové rožky, ktoré zvládneš aj ty!

Bezlepkový raňajkový jablkovo-mrkvový chlieb

Lucia Súkeníková

Svoju záľubu vo varení som znovuobjavila, keď som čakala prvého syna. Po narodení druhého syna som vytvorila FB stránku MOJE JEDLO. Keďže pri dvoch deťoch niet času na dlhé varenie, uprednostňujem jednoduché a časovo nenáročné recepty. A keďže mi záleží na zdraví mojej rodiny, tvorím recepty, ktoré nemajú za úlohu len zasýtiť, ale aj dodať telu to, čo potrebuje. Som milovníčkou dobrého jedla. Nepoužívam polotovary, náhrady jedál, glutamany a suroviny s éčkami. Mám rada čisté chute z prvotných surovín. Dávam prednosť kvalitným, sezónnym a lokálnym potravinám. Myslím, že veľa vecí sa dá vyrobiť aj doma. Milujem skúšať nové, nepoznané chute a kombinácie chutí. Chcem prinavrátiť tradičnú slovenskú kuchyňu na naše stoly v modernom šate. Keďže žijem na dedine, používam bežne dostupné suroviny. Verím, že Vám MOJE JEDLO bude chutiť :-).
Lucia Súkeníková

Článok bol pridaný dňa 26/01/2017 a zaradený do kategórie: Bábovky a iné sladké pečivoFitness dezertyPečivoRaňajkyReceptyVeľkonočné   |   Autor: Lucia Súkeníková

Komentáre