Domáca vianočka zo špaldovej múky, ktorá chutí fantasticky

Chceš si pripraviť tú najlepšiu vianočku? Potom je tento recept priamo pre teba! Navyše je pripravená zo špaldovej múky a ďalších kvalitných surovín, ktoré tvoje telo určite ocení. A ocenia ju aj tvoji rodinní príslušníci či návšteva. Vianočka chutí naozaj výborne, nebudeš sa mať za čo hanbiť :-). Poďme sa teda pustiť do prípravy.

Doba prípravy: 2 hodiny

Čo budeme potrebovať na 1 vianočku?

  • 470 g špaldovej múky (cca 350 hladkej bielej a cca 120 g polohrubej celozrnnej)
  • 1 vrecko sušeného droždia
  • 2 vajcia z voľného chovu
  • 200 ml mlieka
  • 70 g kvalitného trstiného cukru
  • 50 g kvalitného mäkkého masla
  • štipku soli
  • kôru z ½ citróna
  • hrsť hrozienok (namočené v rume alebo v čaji)

Ako budeme postupovať?

1. Múku preosejeme, pridáme cukor, mlieko rozmiešame s droždím a prilejeme k múke.

2. Potom pridáme žĺtky, maslo, kôru z citróna, v rume (alebo v čaji) namočené hrozienka a štipku soli a začneme miesiť cesto.

3. Opatrne pridáme vyšľahané bielka a z cesta vypracujeme bochník, ktorý necháme nakysnúť pod čistou utierkou na teplom mieste.

4. Keď je cesto vykysnuté, rozdelíme ho na dve časti, jednu väčšiu, jednu menšiu.

5. Každú rozdelíme na 3 časti, vznikne nám teda 6 bochníkov. Z väčších bochníkov urobíme vrkoč, z menších tiež a uložíme ich na seba (na spodku je hrubší). Pre istotu môžeme zafixovať špáradlami.

6. Necháme podkysnúť cca 20 minút a potom pečieme v rúre dlhšie na nižšej teplote (aby sa dobre prepiekla aj v najhrubšom mieste.).

7. Vianočka sa bude piecť cca 55 minút vo vyhriatej rúre na 160°C.

 

Výživové hodnoty na 100 g:

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny
1430 kJ

340 kcal

12 g 41 g 10 g

Famózna špaldová vianočka, na ktorú budeš pyšná! 

Famózna vianočka bez výčitiek!

Vianočka chutí najviac s plátkom kvalitného masla, čo povieš? Ale s tým krájaním vianočky opatrne, jeden alebo dva kúsky sú pre teba tak akurát :-). Prajem ti príjemné vychutnávanie v kruhu svojich najbližších! 

3 recepty, ktoré ťa presvedčia o tom, že zdravé pečivo = najlepšie pečivo! 

Chrumkavé pečivo: Bezlepkové ciabatky s prekvapením

Domáce špaldové rožky, ktoré zvládneš aj ty!

Bezlepkový raňajkový jablkovo-mrkvový chlieb

Lucia Súkeníková

Článok bol pridaný dňa 26/01/2017 a zaradený do kategórie: Bábovky a iné sladké pečivoFitness dezertyPečivoRaňajkyReceptyRecepty s FITnutkouVeľkonočné   |   Autor: Lucia Súkeníková

Komentáre