Banánový chlieb pre každého – celiatika, vegána či milovníka pečiva

Patríš do skupiny vegánov, celiatikov alebo ľudí, ktorí trpia intoleranciou na laktózu? Ak áno, tento chutný a zdravý recept je určený priamo pre teba! Tvoj deň môžeš odštartovať kvalitnými raňajkami, ktoré ti dodajú kopec energie na celé dopoludnie. Stačí, ak budeš postupovať podľa môjho receptu a o pol hodinku máš na stole banánový chlieb pre vegánov, ktorý ti vyčarí úsmev na perách. Poďme sa pustiť do prípravy! ;-)

Doba prípravy: cca 1 hodina

Počet kusov: 1 bochník = cca 12 ks

Čo budeme potrebovať?

  • 60 g trstinového cukru (príp. kokosového)
  • 50 g ovsených vločiek (nezmixovaných)
  • 200 g špaldovej múky hladkej (ak si celiatik, použi bezlepkovú múku)
  • ½ lyžičky kypriaceho prášku bez fosfátov
  • ½ lyžičky sódy bikarbóny
  • morskú/himalájsku soľ
  • 3 veľké banány
  • 60 ml rastlinného mlieka (ak nemáš intoleranciu na laktózu, použi kravské mlieko)
  • 60 ml kokosového oleja
  • kvalitné maslo na vymastenie formy
  • strúhaný kokos na vysypanie formy

Ako budeme postupovať?

1. Všetky sypké suroviny zmiešame v jednej mise.

2. Do druhej misy pridáme popučený banán, olej a mlieko a poriadne vareškou alebo metličkou premiešame.

3. Sypké suroviny po lyžiciach primiešavame do tekutej zmesi. Malo by vzniknúť husté cesto.

4. Pripravené cesto vylejeme do vymastenej a vysypanej formy na biskupský chlieb s rozmermi 30 x 10 cm.

5. Necháme piecť vo vyhriatej teplovzdušnej rúre na 165-170 °C po dobu cca 35-40 minút.

6. Po upečení necháme banánový chlieb vychladnúť a môžeme ho nakrájať a podávať.

 

Tip č.1: Do cesta pridáme nasekané lieskové orechy alebo kúsky kvalitnej horkej čokolády s podielom kakaa min.70%.

Tip č.2: Vychladnutý chlieb polejeme čokoládovou polevou pripravenú z kvalitnej horkej čokolády s podielom kakaa min.70 % a posypeme najemno nastrúhanou kôrou z chemicky neošetreného citróna.

Tip č.3: Plátok banánového chleba podávame s lyžicou gréckeho jogurtu alebo kyslej smotany.

chlieb pre veganov

 

bananovy chieb bez vajec

 

chlieb pre celiatikov

Prajem ti dobrú chuť a krásny štart do nového dňa!

 

Autorkine recepty nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 1:

zdrave recepty z fitka do kuchyne 1

 

Pozri aj naše ďalšie recepty vhodné pre vegánov:

Zdravé chrumkavé pohostenie pre návštevy

Výživná polievka z cíceru

Citrónovo-kurkumové RAW guľky

 

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 02/06/2017 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéBezlepkovéPečivoReceptyVeganVeľkonočné   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre