Tip na zdravé raňajky aj pre deti: čoko-cuketový chlieb
Sladký chlebíček sa dá využiť na mnoho spôsobov, či už ako dezert, alebo ako skvelý raňajkový či desiatový tip. Ja osobne ho preferujem práve na raňajky. Vždy si ho pripravím deň vopred, nakoľko sa pečie dlhšie a keď cez noc postojí v zavretej nádobe, ráno je ešte mäkkší a chutnejší. Tento čoko-cuketový chlieb je po upečení krásne nadýchaný, mäkký a vydrží niekoľko dní. Ak ho uskladníš v uzatvárateľnej mise, vydrží mäkkučký aj na tretí deň.
Doba prípravy: 80 minút
Čo budeme potrebovať na 1 chlebík (cca 14 ks)?
- 1 hrnček celozrnnej špaldovej múky
- 1 hrnček hladkej špaldovej múky
- 1 kypriaci prášok do pečiva bez fosfátov (cca 13 g)
- 1/2 hrnčeka trstinového cukru (príp. kokosového)
- 1 lyžičku mletej škorice (napr. Ceylon)
- 1/2 lyžičky muškátového orecha
- 3 lyžice bio kakaa
- 2 vajíčka
- 1 hrnček bio sójového mlieka (príp. iného rastlinného)
- 2 lyžice kokosového oleja + trochu na vymastenie formy
- 1 cuketu
- 4 lyžice postrúhanej horkej čokolády s min. 70 % kakaa
- hrsť vlašských orechov na posypanie (príp. mandlí, lieskovcov a pod.)
Ako budeme postupovať?
1. V miske zmiešame sypké suroviny, čiže múky, kypriaci prášok, cukor, škoricu, muškátový orech, kakao.
2. V inej miske zmiešame vajíčka, sójové mlieko, kokosový olej.
3. Cuketu ošúpeme, vydlabeme jadierka a nastrúhame na jemno. Aj horkú čokoládu nastrúhame na jemno.
4. Zmiešame sypkú časť s tekutou časťou, pridáme nastrúhanú horkú čokoládu a cuketu a poriadne zmiešame všetky suroviny na hladké cesto.
5. Formu na chlebík o rozmere 23 x 10 cm vymastíme trochou kokosového oleja a nalejeme do nej cesto.
6. Cesto posypeme kúskami vlašských orechov a chlebík dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C na 1 hodinu.
7. Keď chlebík začne na vrchu praskať skontrolujeme ho špáradlom. Ak sa cesto na špáradlo nelepí, môžeme vytiahnuť z rúry.
Výživové hodnoty na 1 ks (cca 80 g):
Kalorické hodnoty | Tuky | Bielkoviny | Sacharidy | Vláknina |
187 kcal
789 kJ |
6 g | 6 g | 27 g | 1 g |
Prajem ti príjemné vstávanie a dobrú chuť! :-)
Aj v knihe Z fitka do kuchyne špeciál II ti prinášame kopec zdravých sladkostí:
Vyskúšaj aj tieto sladké raňajkové chlebíky:
Avokádový chlieb s hrozienkami – a stačí ti na prípravu len 40 minút
Sladký raňajkový chlieb so slivkami – v sezóne sliviek ho musíš určite vyskúšať
Banánový chlieb vhodný aj pre vegánov – jednoducho bez vajíčka a navyše bez lepku
- Pšenová kaša s makom a hruškami, ktorá chuťou pripomína štrúdľu od babičky - 4. januára 2021
- Nealko jablkový punč, ktorý príjemne zohreje aj cez sviatky - 30. decembra 2020
- Proteínové kokosové guľky: iba 4 ingrediencie a 20 minút a máš HOTOVO - 29. decembra 2020
Článok bol pridaný dňa 02/04/2018 a zaradený do kategórie: Bábovky a iné sladké pečivoBezlaktózovéFitness dezertyNízkokalorickéPečivoRaňajkyReceptyVegetariánske | Autor: Viktória Janov