Tip na zdravé raňajky aj pre deti: čoko-cuketový chlieb

Sladký chlebíček sa dá využiť na mnoho spôsobov, či už ako dezert, alebo ako skvelý raňajkový či desiatový tip. Ja osobne ho preferujem práve na raňajky. Vždy si ho pripravím deň vopred, nakoľko sa pečie dlhšie a keď cez noc postojí v zavretej nádobe, ráno je ešte mäkkší a chutnejší. Tento čoko-cuketový chlieb je po upečení krásne nadýchaný, mäkký a vydrží niekoľko dní. Ak ho uskladníš v uzatvárateľnej mise, vydrží mäkkučký aj na tretí deň.

Doba prípravy: 80 minút

Čo budeme potrebovať na 1 chlebík (cca 14 ks)?

  • 1 hrnček celozrnnej špaldovej múky
  • 1 hrnček hladkej špaldovej múky
  • 1 kypriaci prášok do pečiva bez fosfátov (cca 13 g)
  • 1/2 hrnčeka trstinového cukru (príp. kokosového)
  • 1 lyžičku mletej škorice (napr. Ceylon)
  • 1/2 lyžičky muškátového orecha
  • 3 lyžice bio kakaa
  • 2 vajíčka
  • 1 hrnček bio sójového mlieka (príp. iného rastlinného)
  • 2 lyžice kokosového oleja + trochu na vymastenie formy
  • 1 cuketu
  • 4 lyžice postrúhanej horkej čokolády s min. 70 % kakaa
  • hrsť vlašských orechov na posypanie (príp. mandlí, lieskovcov a pod.)

Ako budeme postupovať?

1. V miske zmiešame sypké suroviny, čiže múky, kypriaci prášok, cukor, škoricu, muškátový orech, kakao.

2. V inej miske zmiešame vajíčka, sójové mlieko, kokosový olej.

3. Cuketu ošúpeme, vydlabeme jadierka a nastrúhame na jemno.  Aj horkú čokoládu nastrúhame na jemno.

4. Zmiešame sypkú časť s tekutou časťou, pridáme nastrúhanú horkú čokoládu a cuketu a poriadne zmiešame všetky suroviny na hladké cesto.

5. Formu na chlebík o rozmere 23 x 10 cm vymastíme trochou kokosového oleja a nalejeme do nej cesto.

6. Cesto posypeme kúskami vlašských orechov a chlebík dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C na 1 hodinu.

7. Keď chlebík začne na vrchu praskať skontrolujeme ho špáradlom. Ak sa cesto na špáradlo nelepí, môžeme vytiahnuť z rúry.

 

Výživové hodnoty na 1 ks (cca 80 g):

Kalorické hodnoty Tuky Bielkoviny Sacharidy Vláknina
187 kcal

789 kJ

 6 g 6 g 27 g 1 g

cuketa recepty

 

recepty z cukety

 

ranajky

 

zdrave ranajky

 

chlieb

 

co na ranajky

 

zdravé raňajky

Prajem ti príjemné vstávanie a dobrú chuť! :-)

 

Aj v knihe Z fitka do kuchyne špeciál II ti prinášame kopec zdravých sladkostí:

zdravé raňajky

 

Vyskúšaj aj tieto sladké raňajkové chlebíky:

Avokádový chlieb s hrozienkami – a stačí ti na prípravu len 40 minút

Sladký raňajkový chlieb so slivkami – v sezóne sliviek ho musíš určite vyskúšať

Banánový chlieb vhodný aj pre vegánov – jednoducho bez vajíčka a navyše bez lepku

Viktória Janov

Redaktorka vo Fitshaker
Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj food blog victoriakitchenstories.com
Viktória Janov

Článok bol pridaný dňa 02/04/2018 a zaradený do kategórie: Bábovky a iné sladké pečivoBezlaktózovéFitness dezertyNízkokalorickéPečivoRaňajkyReceptyVegetariánske   |   Autor: Viktória Janov

Komentáre