Prístup na túto stránku majú len registrovaní návštevníci

Registrácia je zadarmo, odkaz nájdeš nižšie ;-)

Tvoja e-mailová adresa

Tvoje heslo

alebo sa prihlás cez facebook/ twitter

Späť na klasické prihlásenie

Nevieš si spomenúť na svoje heslo? Získaj nové na tejto stránke!

Ešte nie si zaregistrovaná? Registruj sa zdarma TU.

Ukončenie zmeny typu členstva

Dokončenie zmeny typu členstva

VIANOČNÝ DARČEK!

Máš od nás PREMIUM členstvo zadarmo až do 26.12.2015 do polnoci. Aby si stihla aspoň trošku spáliť tie vianočné koláčiky ;-)

Prajeme príjemné cvičenie :-)

Fitshaker tím

Ukončenie testu

Naozaj chceš predčasne ukončiť test? Nezistíš tak, aké cvičenie je pre teba najlepšie.

Naozaj chceš vynulovať svoje štatistiky?

Kliknutím na Áno zmažeš štatistiky – deň cvičenia, odcvičené hodiny a spálené kalórie.

Chceš si zmeniť program?

Momentálne máš nastavený program . Chceš ho zmeniť na program Sladký aj slaný batátový chlieb: tip na zdravé raňajky?

Sladký aj slaný batátový chlieb: tip na zdravé raňajky

Vytlačiť

Batáty, alebo sladké zemiaky majú troška sladkastú chuť. Preto som sa nevedela rozhodnúť, v akej verzii chlebík urobím. A tak som urobila aj slanú aj sladkú verziu. Na týchto dvoch chlebíkoch si môžeme pochutiť napríklad na raňajky. Základom v obidvoch receptoch sú batáty, ktoré som piekla v rúre, aby sa vo vode veľmi nerozvarili, a tak nestratili väčšinu svojich živín, ktorými sú priam nabité. Obsahujú vitamíny A, C, B6, B5, ale aj mangán. V menšom množstve v nich nájdeme horčík, železo, vápnik, zinok a fosfor. V podstate pridaním batátov urobíme z chlebíka funkčnú potravinu, keď konzumáciou bežnej potraviny prijímame aj kopec živín.

 

# 1: Batátový chlieb na slano

Doba prípravy: 2 hodiny + 1 hodina pečenia batátov

Počet porcií: 13 ks

 

Čo budeme potrebovať?

  • 200 g pečených batátov
  • 500 g hladkej špaldovej múky + na vytretie plechu na pečenie
  • 2 lyžičku morskej/himalájskej soli
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 200 ml vlažnej vody
  • hrsť čerstvých bylín tymián a oregáno
  • repkový olej na vytretie

Na kvások potrebujeme:

  • 100 ml vlažného mlieka
  • 2 lyžičky trstinového cukru
  • 1 ks sušených kvasníc (7 g)

Ako budeme postupovať?

1. Batáty rozkrojíme na polovicu, položíme do zapekacej misy a pečieme približne 1 hodinu podľa veľkosti.

2. Zohrejeme mlieko tak, aby bolo vlažné, pridáme trstinový cukor a sušené kvasnice.

3. Trošku premiešame a necháme urobiť kvások cca 15 minút.

4. Do misy vysypeme múku, pridáme soľ a olivový olej.

5. Vychladnuté batáty ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle.

6. Batáty pridáme k múke, potom primiešame pripravený kvások a nakoniec prilejem vodu a varechou vypracujeme vláčne cesto tak, aby sme do cesta vmiesili čo najviac vzduchu.

7. Misu zakryjeme utierkou a cesto necháme 1 hodinu kysnúť na teplom mieste.

8. Keď je cesto vykysnuté, ešte raz ho premiesime varechou a zapracujeme nasekané bylinky.

9. Cesto vyberieme z misy a na pomúčenej doske vytvarujeme bochník.

10. Plech na pečenie vymastíme repkovým olejom a vysypeme múkou.

11. Na takto pripravený plech položíme bochník a pečieme vo vyhratej rúre na 250°C cca 15 minút.

12. Po 15-tich minútach prepneme rúru na 180°C a dopekáme ešte 35 minút.

13. Po dopečení potrieme chlieb vodou.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 70 g):

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny
840 kJ

200 kcal

2 g 34 g 6 g

 domaci chlieb

 

chlieb

 

špaldový chlieb


# 2: Batátový sladký chlieb

Doba prípravy: 1 hodina + 1 hodina pečenia batátov

 

Čo budeme potrebovať na 15 ks?

  • 250 g pečených batátov
  • 2 vajíčka
  • 100 g trstinového cukru
  • 200 ml vody
  • 100 g hladkej špaldovej múky
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 1 kypriaci prášok bez fosfátov (12 g)
  • 1 lyžicu kvalitného masla
  • 50 g horkej čokolády min. 80 %-tnej

Ako budeme postupovať?

1. Najprv upečieme batáty ako v predošlom recepte.

2. Vajíčka spolu s trstinovým cukrom a vodou vyšľaháme v mixéri do peny.

3. Do misy vysypeme múku, mleté orechy, kypriaci prášok a spolu premiešame.

4. Batáty nastrúhame na jemnom strúhadle a pridáme spolu s vyšľahanými vajíčkami a rozpusteným maslom k múke.

5. Všetko spolu dobre premiešame.

6. Nakoniec primiešame na drobné kúsky nalámanú horkú čokoládu.

7. Do formy na chlebík o rozmere 30×12 cm vložíme papier na pečenie a vylejeme cesto.

8. Pečieme v rozohriatej rúre 30 minút na 200°C a 20 minút dopekáme na 180°C.

9. Chlebík môžeme konzumovať samostatne, alebo si ho dochutiť rôznym ovocím.

 

Výživové hodnoty na 1 ks:

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Tuky
650 kJ

155 kcal

8 g 17 g 4 g

ranajky

 

zdrave ranajky

 

pečivo

Prajem ti dobrú chuť! :-)

 

Množstvo skvelých raňajkových inšpirácií nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál:

zdravé recepty

 

Aj toto pečivo dávame do pozornosti:

Banánový chlieb s vlašskými orieškami úplne bez lepku

Bryndzový chlieb, ktorý zvládne aj začiatočníčka

Čokoládovo-cuketový chlieb, na ktorom si pochutia zaručene aj deti

Júlia Rašlová

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 22/05/2018 a zaradený do kategórie: PečivoRaňajkyRecepty   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre

Vyhľadávanie

Cvičebné videá na doma!

Cvičebné videá na doma!
×

Sleduj priame prenosy zdarma!

Cvič podľa videí, alebo sa inšpiruj našimi video diskusiami o zdraví a chudnutí. Registrácia je zdarma.