Sladký aj slaný batátový chlieb: tip na zdravé raňajky

Batáty, alebo sladké zemiaky majú troška sladkastú chuť. Preto som sa nevedela rozhodnúť, v akej verzii chlebík urobím. A tak som urobila aj slanú aj sladkú verziu. Na týchto dvoch chlebíkoch si môžeme pochutiť napríklad na raňajky. Základom v obidvoch receptoch sú batáty, ktoré som piekla v rúre, aby sa vo vode veľmi nerozvarili, a tak nestratili väčšinu svojich živín, ktorými sú priam nabité. Obsahujú vitamíny A, C, B6, B5, ale aj mangán. V menšom množstve v nich nájdeme horčík, železo, vápnik, zinok a fosfor. V podstate pridaním batátov urobíme z chlebíka funkčnú potravinu, keď konzumáciou bežnej potraviny prijímame aj kopec živín.

 

# 1: Batátový chlieb na slano

Doba prípravy: 2 hodiny + 1 hodina pečenia batátov

Počet porcií: 13 ks

 

Čo budeme potrebovať?

  • 200 g pečených batátov
  • 500 g hladkej špaldovej múky + na vytretie plechu na pečenie
  • 2 lyžičku morskej/himalájskej soli
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 200 ml vlažnej vody
  • hrsť čerstvých bylín tymián a oregáno
  • repkový olej na vytretie

Na kvások potrebujeme:

  • 100 ml vlažného mlieka
  • 2 lyžičky trstinového cukru
  • 1 ks sušených kvasníc (7 g)

Ako budeme postupovať?

1. Batáty rozkrojíme na polovicu, položíme do zapekacej misy a pečieme približne 1 hodinu podľa veľkosti.

2. Zohrejeme mlieko tak, aby bolo vlažné, pridáme trstinový cukor a sušené kvasnice.

3. Trošku premiešame a necháme urobiť kvások cca 15 minút.

4. Do misy vysypeme múku, pridáme soľ a olivový olej.

5. Vychladnuté batáty ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle.

6. Batáty pridáme k múke, potom primiešame pripravený kvások a nakoniec prilejem vodu a varechou vypracujeme vláčne cesto tak, aby sme do cesta vmiesili čo najviac vzduchu.

7. Misu zakryjeme utierkou a cesto necháme 1 hodinu kysnúť na teplom mieste.

8. Keď je cesto vykysnuté, ešte raz ho premiesime varechou a zapracujeme nasekané bylinky.

9. Cesto vyberieme z misy a na pomúčenej doske vytvarujeme bochník.

10. Plech na pečenie vymastíme repkovým olejom a vysypeme múkou.

11. Na takto pripravený plech položíme bochník a pečieme vo vyhratej rúre na 250°C cca 15 minút.

12. Po 15-tich minútach prepneme rúru na 180°C a dopekáme ešte 35 minút.

13. Po dopečení potrieme chlieb vodou.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 70 g):

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny
840 kJ

200 kcal

2 g 34 g 6 g

 domaci chlieb

 

chlieb

 

špaldový chlieb


# 2: Batátový sladký chlieb

Doba prípravy: 1 hodina + 1 hodina pečenia batátov

 

Čo budeme potrebovať na 15 ks?

  • 250 g pečených batátov
  • 2 vajíčka
  • 100 g trstinového cukru
  • 200 ml vody
  • 100 g hladkej špaldovej múky
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 1 kypriaci prášok bez fosfátov (12 g)
  • 1 lyžicu kvalitného masla
  • 50 g horkej čokolády min. 80 %-tnej

Ako budeme postupovať?

1. Najprv upečieme batáty ako v predošlom recepte.

2. Vajíčka spolu s trstinovým cukrom a vodou vyšľaháme v mixéri do peny.

3. Do misy vysypeme múku, mleté orechy, kypriaci prášok a spolu premiešame.

4. Batáty nastrúhame na jemnom strúhadle a pridáme spolu s vyšľahanými vajíčkami a rozpusteným maslom k múke.

5. Všetko spolu dobre premiešame.

6. Nakoniec primiešame na drobné kúsky nalámanú horkú čokoládu.

7. Do formy na chlebík o rozmere 30×12 cm vložíme papier na pečenie a vylejeme cesto.

8. Pečieme v rozohriatej rúre 30 minút na 200°C a 20 minút dopekáme na 180°C.

9. Chlebík môžeme konzumovať samostatne, alebo si ho dochutiť rôznym ovocím.

 

Výživové hodnoty na 1 ks:

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Tuky
650 kJ

155 kcal

8 g 17 g 4 g

ranajky

 

zdrave ranajky

 

pečivo

Prajem ti dobrú chuť! :-)

 

Množstvo skvelých raňajkových inšpirácií nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál:

zdravé recepty

 

Aj toto pečivo dávame do pozornosti:

Banánový chlieb s vlašskými orieškami úplne bez lepku

Bryndzový chlieb, ktorý zvládne aj začiatočníčka

Čokoládovo-cuketový chlieb, na ktorom si pochutia zaručene aj deti

Júlia Rašlová

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 22/05/2018 a zaradený do kategórie: PečivoRaňajkyRecepty   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre