Domáci slivkový chlebík, ktorý chutí jednoducho fantasticky
Niekedy mám ráno chuť na sladké raňajky. Nemusí ísť len o koláče alebo ovsené vločky. Vhodnou alternatívou sú aj sladké chlebíky, ktoré sú nielen chutné, ale aj šťavnaté. Ja som využila sezónu sliviek, ktoré som použila práve do tohto raňajkového chlebíka. Verím, že si na ňom pochutíš a začiatok dňa bude aj pre teba príjemný. :-)
Doba prípravy: 1 h 30 minút
Čo budeme potrebovať na 13 ks?
- 400 g čerstvých sliviek
- 100 g cukety
- 3 lyžice vody
- 1 vajíčko
- 150 g trstinového cukru (príp. kokosového)
- 100 g kvalitného masla + na vymastenie formy
- 270 g špaldovej hladkej múky + na vysypanie formy
- 1 kypriaci prášok bez fosfátov
- 100 ml kvalitného mlieka
Na posypanie:
- mletá škorica
- trstinový cukor (príp. kokosový)
Ako budeme postupovať?
1. Všetky slivky zbavíme kôstok a cca 100 g si odložíme bokom na ozdobenie.
2. Cuketu ošúpeme, vyberieme stred a spolu so slivkami vložíme do mixéra pridáme 3 lyžice vody a rozmixujeme dohladka.
3. Vajíčko s cukrom a zmäknutým maslom vyšľaháme.
4. V mise si zmiešame múku s kypriacim práškom, pridáme mlieko, vyšľahané vajíčko s cukrom a maslom, rozmixované slivky s cuketou a všetko spolu dobre premiešame do hladkého cesta.
5. Formu na chlebík o rozmere 13×30 cm vymastíme maslom a vysypeme múkou.
6. Prichystanú zmes vlejeme do formy. Na vrch poukladáme nakrájané slivky a posypeme škoricou a trstinovým cukrom.
7. Vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme cca 50 minút.
Tip : Pokiaľ máme dostatok sliviek, môžeme nimi nahradiť cuketu. Do chlebíka je možné pridať aj oriešky ľubovoľne podľa chuti.
Výživové hodnoty na 1 ks (cca 90 g):
Kalorické hodnoty | Tuky | Bielkoviny | Sacharidy | Vláknina |
214 kcal
901 kJ |
7 g | 4 g | 30 g | 2 g |
Príjemnú sladkú chuť! :-)
Recepty na pečivo či sladké raňajky nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál:
Do tvojej pozornosti dávame aj tieto recepty:
Slivkové muffiny zo špaldovej múky
Slivkovo–makový koláčik úplne bez cukru
Júlia Rašlová
Najnovšie články od Júlia Rašlová (zobraziť všetky)
- Pečené kačacie stehná so zemiakmi: tip na slávnostný obed - 10. decembra 2019
- Božský čokoládovo-jablkový mrežovník: tip na koláč nielen na Vianoce - 29. novembra 2019
- Recept na rýchly domáci syr bez syridla - 22. novembra 2019
Článok bol pridaný dňa 23/08/2017 a zaradený do kategórie: Bábovky a iné sladké pečivoPečivoRaňajkyReceptyVegetariánske | Autor: Júlia Rašlová