Bezlepkový raňajkový jablkovo-mrkvový chlieb

Tento raňajkový chlieb zvládne aj úplná začiatočníčka. Je mäkkučký, jemný a vysoko návykový. Nemusíš sa však báť, idú doň samé zdravé suroviny a môžu si ho bez obáv vychutnávať aj celiatici. Je to výborná alternatíva k sladkým raňajkám. Určite vyskúšaj!

Doba prípravy: 70 minút

Čo budeme potrebovať na 1 chlieb (forma na biskupský chlieb s dĺžkou 30 cm)

Na muffinové cesto na chlieb:

  • 180 g bezlepkovej múky Promix UNI ( ak nie si celiatik, použi špaldovú hladkú )
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 1 väčšie jablko
  • 80 g trstinového cukru (alebo iného sladidla, ktoré používaš)
  • 70 ml kvalitného mlieka
  • 60 g kvalitného masla
  • 2 vajcia
  • 3 PL strúhaného kokosu
  • 2 ČL kypriaceho prášku bez fosfátov
  • 1 ČL mletej škorice
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • štipku soli

voliteľné: orechy, vanilínový cukor v BIO kvalite, hrozienka, iné sušené ovocie.

Ako budeme postupovať?

1. Teplovzdušnú rúru predhrejeme na 160 stupňov. Formu na biskupský chlebík vymažeme maslom a vysypeme bezlepkovou strúhankou (alebo múkou či kokosom). Ak použijeme formu na muffinky, tak ju vyložíme papierovými košíčkami.

2. Do misky najemno nastrúhame jablko a mrkvu a primiešame kokos.

3. V druhej miske zmiešame múku s kypriacim práškom, sódou bikarbónou, soľou, škoricou a cukrom.

4. Vajcia vyšľaháme so zmäknutým maslom a s mliekom (ingrediencie by mali mať izbovú teplotu) a pridáme do múčnej zmesi.

5. Zľahka primiešame postrúhanú mrkvu s jablkom a kokosom. Cestom naplníme formu alebo košíčky približne do 3/4 .

6. Pečieme asi 40 minút pri už spomínaných 160 stupňoch.

Tip: Chlebík odporúčam natrieť gréckym jogurtom alebo vyšľahanou smotanou, pokvapkanou troškou domáceho medu.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 70 g):

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny
694 kJ

165 kcal

7 g 22 g 2 g

zdravý biskupský chlebíček

Biskupský chlebíček  biskupský chlieb so smotanou

Príjemné vychutnávanie :-).

 

Ďalšie receptíky, s ktorými sa oplatí začať deň:

Zdravé bezlepkové muffiny na slano

Tie najlepšie lievance s ricottou a ovocím

Už vieš čo zajtra na raňajky? Paradajková pomazánka na domácom chlebe

banner-fitness-zapisnik3

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 29/11/2016 a zaradený do kategórie: Bábovky a iné sladké pečivoBezlepkovéNízkokalorickéPečivoRaňajkyReceptyVeľkonočné   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre