A ktoré sú tie "zázračné" potraviny, ktoré ti na ceste chudnutia a budovania zdravého životného štýlu pomôžu?
# 1: Strukoviny
Okrem toho, vďaka vysokému obsahu bielkovín sú schopné aj znižovať cholesterol.
# 2: Pečivo alebo alternatívy
Ako sa orientovať pri nákupe pečiva? Čo si všímať na etiketách?
# 3: Vajíčka
Aj vajíčka pomáhajú k pocitu nasýtenia. Ideálne je nakupovať ich od lokálnych farmárov, ak nemáme tú možnosť, siahať vždy po tých najkvalitnejších, ideálne po bio vajíčkach z voľného výbehu.
# 4: Orechy a semienka
Pri orieškoch sa oplatí investovať do bio kvality, nakoľko je tam väčšia šanca, že neobsahujú plesne a pod. A takisto ich odporúčame pred konzumáciou namáčať.
Čo sa semienok týka, napríklad tie ľanové je dobré pred konzumáciou pomlieť, aby si z nich telo dokázalo vziať potrebné živiny a neprešli našim tráviacim traktom len tak.
Napriek tomu, že aj oriešky aj semienka sú zdravé, ani s ich konzumáciou to netreba preháňať. Odporúčané množstvo je max. cca 1 hrsť denne.
# 5: Ryby
Pri výbere rýb platí pravidlo podobné ako pri ovocí a zelenine. Je lepšie konzumovať tie ryby, ktoré žijú aj na našom území, čiže tie sladkovodné. Môže to byť napr. sumček africký, pstruh dúhový alebo zubáč. Samozrejme, môžeme si dopriať aj morské ryby či plody, no tie odporúčame jesť v menšom množstve. Konzervám je vhodnejšie sa vyhýbať, resp. jedávať ich ojedinele.
Úplne najdôležitejšie je sledovať si zdroj - a to, či sú ryby lovené alebo chované. Ak vieme o danom mori, že je veľmi znečistené, nepomôže, že je ryba lovená. Nemáme istotu, čo konzumovala.
Pri chovaných rybách zasa platí pravidlo, že ak poznáme danú chovnú stanicu, vieme, že ryby tam nežijú nahusto a sú kvalitne kŕmené, nemusíme mať obavy pochutiť si na takejto rybke.
Viac o rybách, ako spoznať čerstvú rybu, aký je rozdiel medzi sladkovodnou a morskou, ako je to s chovom rýb a pod. si pozri v 1 .časti rozhovoru.
Ako je to s obsahom olova v rybách, konzumáciou surových rýb, konzumáciou rybích konzerv a iné si pozri v 2. pokračovaní rozhovoru.
# 6: Sójové výrobky
# 7: Maslá
Okrem týchto masiel poznáme ešte orechové maslá (mandľové, arašidové, kešu a pod.). Tu platí to isté, čo pri orieškoch. Snažíme sa vyberať kvalitné orechové maslá, ideálne v bio kvalite. Radšej si ich kupujme menej často a za vyššiu cenu, ale teda aj vo vysokej kvalite, ako siahnuť po veľmi lacnom orieškovom masle, ktoré nám môže viac uškodiť ako pomôcť. Orieškové maslá sú super napr. aj pre zdravie našej kože, nechtov, vlasov. Odporúčam kupovať orechové maslá z nepražených a nesolených orechov.
# 8: Oleje
Pri kúpe oleja si všímame takisto aj pomer omega 3 a omega 6 mastných kyselín, ale napríklad aj to, ako je balený. Vyberáme si olej balený v tmavom skle. Na plastové fľaše treba zabudnúť.
V neposlednom rade spomeniem aj to, že nejde len o to, aký olej doma máme, ale aj o to, ako ho používame. Vyprážanie ako spôsob prípravy môže aj zo zdravého oleja spraviť nezdravý. Dávajme si pozor aj na to.
Prečítaj si aj vysvetlenie, prečo je pomer omega 3 a omega 6 dôležitý, ale aj veľké množstvo informácií o rôznych druhoch olejoch a tukoch (husací, bravčová masť a pod).
# 9: Ovocie a Zelenina
Ako sme už spomínali, snažíme sa konzumovať vo väčšom množstve práve tú zeleninu a ovocie, ktoré rastú na našom území. Nehovoríme, že nemáme jesť banány, avokáda a pod., ale viac siahajme po jablkách, mrkve, zemiakoch, karfiole, brokolici či napríklad kapuste (v zime tej kyslej). Proste ak sa to dá u nás vypestovať a poznali to aj naše babičky, je to určite lepšia voľba a mali by sme to jesť častejšie ako to, čo sa k nám dováža z ďalekej cudziny.
# 10: Mäsové výrobky
Takisto odporúčam zmierniť konzumáciu mäsa (najmä toho červeného). Nielenže to prospieva planéte, ale navyše aj tvojmu zdraviu.
Tip: Vynikajúcim jedlom z "mäsa" je práve kvalitný niekoľkohodinový vývar z kostí. Nemusíš ho konzumovať každý víkend, ale ak si nájde u vás miesto povedzme raz mesačne, urobíš tým veľkú službu svojim kĺbom.
Prečo je lepšie investovať do kvalitného organického mäsa a živočíšnych produktov viac ako do ovocia a zeleniny?
Prečo by sme mali znížiť spotrebu červeného mäsa na max. 3x do týždňa?
# 11: Ryža
# 12: Cestoviny
Pozri si aj fantastické recepty na cestoviny.
# 13: Zemiaky
Ak to nie je nevyhnutné, pri spracovaní z nich nemusíš dávať preč šupku. Tá obsahuje takisto vlákninu a ďalšie vitamíny a minerály. Existuje mnoho spôsobov, ako zdravo si zemiaky pripraviť. Na vysmážané hranolky zabudni. Zemiaky môžeš uvariť v šupke (prípadne na pare v parnom hrnci) a potom nakrájať a opiecť na chvíľu na panvici s troškou masielka, korenín a čerstvými bylinkami. Alebo ich nakrájať na plech, pokvapkať troškou oleja a dať upiecť. Prípadne vyskúšaj niečo z tohto:
Recept na "štouchané brambory" s cottage cheese.
Recept na francúzske zemiaky bez mäsa.
Recept na pečenú zemiakovú špirálu.
Recept na zemiakovú roládu.
Recept na grilované zemiaky.
Recept na opekané zemiaky so špenátom.
# 14: Obilniny a produkty z nich
Pripomínam však, že to, že sa nejaká potravina radí k zdravým ešte neznamená, že ju musia konzumovať všetci. Ak niekomu niečo nerobí dobre, máme na to alergiu, intoleranciu a pod., nemusíme to jesť nasilu. To platí nielen pri tomto bode, ale všeobecne pre všetky potraviny.
# 15: Mliečne výrobky
Ako sa zorientovať pri nákupe mliečnych výrobkov? Ako je to s mliekom?
# 16: Koreniny a sladidlá
Do tejto kategórie však môžeme priradiť aj tie suroviny, ktoré dodávajú pokrmom sladkosť. Najlepšou voľbou je poctivý domáci med od včelára. Treba si však pamätať, že stále ide o cukor, aj napriek tomu, že obsahuje aj iné látky. Ani s medom to netreba preháňať. Sladiť sa dá aj ovocím - čerstvým či sušeným. Úžasnú chuť sladkému jedlu dodajú aj mletá škorica či bio kakao.
Ktorou soľou soliť?
O čo sa teda snažiť pri najbližšom nákupe? Jednoznačne o kvalitu a pestrosť. Byť zásobený tým, čo sme si popísali. Lebo ako sa hovorí: „Vyhráva ten, kto je najlepšie pripravený!“.
Preto sa maximálne zameraj na prípravu, ktorou je v tomto prípade správne nakupovanie. ;-)
Keď už budeš mať doma toľko zdravých potravín, nauč sa variť z nich chutné zdravé jedlá. Pomôcť ti môžu aj naše kuchárske knihy plné výživných receptov od raňajok až po večeru:
Volám sa Matúš Špirko a verím, že mojím životným poslaním je pomáhať ľuďom trpiacim nadváhou a obezitou. Ľudí trénujem už viac ako 10 rokov a v tomto povolaní som sa našiel. Napĺňa ma, keď vidím, že dokážem ľudí pozitívne ovplyvniť. Chudnutie vnímam na úrovni troch oblastí a nimi sú pohyb, strava a myslenie. Chudnutie je komplexný proces, a preto chcem zmeniť vnímanie tohto procesu medzi širokou verejnosťou a uľahčiť tak ľuďom cestu k dosiahnutiu svojich cieľov.