Ako zaujímavo spracovať tofu? Tu nájdeš 4 fantastické recepty

Asi ti nemusím predstavovať tofu, ale možno by bolo fajn pripomenúť si z čoho sa skladá, ako vzniká, aké sú jeho benefity a v neposlednom rade ti ponúknem aj 4 recepty, ktoré ti napovedia, že tofu sa dá používať naozaj veľmi rôznorodo. Či už na slano, alebo aj na sladko. Ja osobne som tofu zo začiatku vnímala, že čo s ním, len som si ho vždy opiekla na panvici a to bolo všetko. Taká nuda, ani chuť ma veľmi nepotešila. Až som prišla na to, že tofu má oveľa viac využití a že je vlastne škoda ho len tak opekať. Veď posúď sama! :-)

Úplne na začiatok by sme chceli dodať, že všetky benefity a výhody konzumácie tofu platia, pokiaľ si dáš záležať na naozaj kvalitnom bio tofu. Obyčajné tofu môže byť vyrábané z geneticky modifikovanej sóje, čo už samozrejme neodporúčame. Ale to nakoniec platí pri všetkých potravinách. Vždy treba siahať po kvalite. ;-)

Zaujímavosti o tofu

  • Sója sa v Ázii považovala za posvätnú plodinu.
  • Do Európy sa dostala až v 18. st.
  • Podľa legendy vzniklo tofu tak, že si raz na palube lode Číňania varili tzv. polievku „go“ z mletej sóje. Do hrnca im šplechla morská voda a vyzrážala vypenenú bielkovinu do jemných hrudiek. Ochutnali ich a začali objav zdokonaľovať.
  • Tento tradičný spôsob výroby (varenie namočenej sóje pri zrážaní soľou) sa dodržuje dodnes.
  • Až 1 miliarda obyvateľov Zeme konzumuje sóju ako hlavný zdroj bielkovín.
  • Najviac tofu sa skonzumuje v Japonsku – 16 kg tofu na osobu ročne, je to však aj krajina s najdlhšou priemernou dĺžkou života.
  • Množstvo vápnika je pri sóji dvakrát väčšie než v kravskom mlieku alebo v špenáte.
  • Vôbec prvé tofu v Československu vyrobil Slovák Ján Lunter v 80. rokoch min. storočia v rodnom dome v Banskej Bystrici.
  • V Európe je Slovensko na čele európskeho rebríčka v konzumácii tofu na obyvateľa.

tofu

 

Benefity sóje

  • Táto strukovina obsahuje predovšetkým kvalitné bielkoviny, vitamíny skupiny B, vápnik, horčík, fosfor, železo aj vlákninu a kyselinu linolénovú a ďalšie zdraviu prospešné živiny.
  • Napomáha látkovej rovnováhe organizmu.
  • Sójová bielkovina ako jediná rastlinná bielkovina obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny nevyhnutné pre výživu človeka.
  • Obsahuje aj lecitín, ktorý znižuje hladinu cholesterolu v krvi, chráni srdce a cievy, pôsobí preventívne proti rakovine pľúc a v neposlednom rade zlepšuje činnosť nervového systému a pamäti.
  • Sója má aj pozitívny vplyv na srdce, pomáha predchádzať koronárnej trombóze a infarktu.
  • Zvyšuje množstvo vápnika v kostiach.

soja

 

Recepty

# 1: Zdravý tofu mrkový koláč

Tento recept sme našli na webe www.lunter.sk.

Doba prípravy: 30 min. príprava, 30 min. pečenie

 

Čo budeme potrebovať na 12 ks?

Na korpus:

  • 200 g nastrúhanej mrkvy
  • 1 zrelý banán
  • 200 ml sójového jogurtu (príp. bieleho gréckeho)
  • 150 g špaldovej múky
  • 1 kypriaci prášok do pečiva bez fosfátov
  • 3 lyžice agáve/domáceho medu

Na krém:

  • 2 ks bio biele tofu
  • 1 zrelý banán
  • 2 lyžice agáve/domáceho medu

 

Ako budeme postupovať?

1. Predhrejeme rúru na 180°C.

2. Nastrúhanú mrkvu, rozpučený banán a jogurt zmiešame v miske.

3. Potom pridáme špaldovú múku s kypriacim práškom a nakoniec agáve.

4. Cesto na koláč vylejeme na menší plech vyložený papierom na pečenie a dáme piecť do rúry na cca 30 minút.

5. Zatiaľ rozmixujeme tofu, banán a agáve. Krém natrieme na upečený základ a necháme úplne vychladnúť.

 

Tip: Tento recept neodporúčame pre deti.

tofu kolac
Zdroj fotky: lunter.sk

 

# 2: Cuketové tofu placky

Doba prípravy: 20 min. príprava, cca 25 min. pečenie

 

Čo budeme potrebovať na 15 ks?

  • 3 cukety
  • 3-4 mrkvy (350 g)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 7 vajíčok
  • 2 ks bio tofu (napr. údené, ale môže byť aj biele)
  • 50 g ovsených vločiek
  • korenie: majorán, morská/himalájska soľ

 

Ako budeme postupovať?

1. Cuketu a mrkvu nastrúhame, pridáme pretlačený cesnak, vajíčka, rukami rozdrvené tofu, ovsené vločky.

2. Ochutíme majoránom, soľou a môžeš začať tvarovať malé placky.

3. Hotové placky môžeme položiť na plech vystlaný papierom na pečenie a piecť v rúre na 180°C cca 25 minút.

 

Tip: Placky môžeme namiesto pečenia v rúre rovnako aj opiecť na troške oleja na panvici. Vo verzii v rúre sú vhodné aj pre deti od 2 rokov.

tofu placičky
Zdroj: Pinterest

 

# 3: Banánový tofu puding

Doba prípravy: 20 min. príprava, 90 min. chladenie

 

Čo budeme potrebovať na 2-3 ks?

  • 1 plechovku kokosového mlieka (cca 400 ml) – cez noc v chladničke
  • 2 veľké prezreté banány
  • 2 ks bio natural tofu (chladené)
  • 2 lyžice domáceho medu
  • ¼ lyžičky morskej/himalájskej soli
  • vanilkový struk/arómu
  • horkú čokoládu na ozdobu

 

Ako budeme postupovať?

1. Z plechovky kokosového mlieka treba vyliať preč riedku tekutinu, ktorá sa nachádza navrchu. Potrebujeme len krémovú hustú časť.

2. Do mixéra pridáme túto hustú zmes a tiež banány, tofu, med, soľ aj vanilku.

3. Poriadne všetko pomixujeme a necháme v chladničke odpočívať cca 1,5 hodiny.

4. Potom môžeme puding rozliať do misiek a servírovať s nastrúhanou čokoládou navrchu alebo s kúskami banánu.

 

Tip: Môžeme vyskúšať primiešať do pudingu aj bio kakao, ozdobiť navrchu orechovým maslom alebo ovocím. A ak nepotrebujeme bezlaktózovú verziu, kokosové mlieko môžeme nahradiť tvarohom. Tento recept neodporúčame pre deti.

tofu puddig
Zdroj: Pinterest

 

# 4: Cesnaková tofu pomazánka

Doba prípravy: 20 min. + chladenie + namáčanie orechov

 

Čo budeme potrebovať na 500 ml?

  • 2 ks bio natural tofu
  • 3/4 šálky (100 g) kešu orechov – treba ich namočiť cez noc
  • 3 strúčiky cesnaku
  • šťava z 1/2 citróna
  • 1 lyžičku jablčného octu
  • ½ cibule/alebo 1 jarná cibuľka
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
  • čerstvá pažítka/zelená časť jarnej cibuľky
  • kôpor – voliteľné
  • bazalka – voliteľné
  • sladké červená paprika – voliteľné

 

Ako budeme postupovať?

1. Najprv treba z tofu odstrániť všetku tekutinu preč.

2. Potom ho pridáme do mixéra spolu s kešu (bez vody), cesnak, šťavu z citrónu, ocot a všetko spolu dobre pomixujeme, až kým nevznikne jemná kašovitá zmes.

3. Do pomazánky pridáme najemno nakrájanú cibuľku a korenie a dôkladne pomazánku premiešame.

4. Hotovú pomazánku odložíme cca na 1 hodinu do chladničky a potom môžeme servírovať.

5. V uzatvorenej nádobe vydrží cca 4 dni.

 

Tip: Recept je vhodný bez korenia pre deti od 2 rokov.

tofu recept
Zdroj: Pinterest

 

Tofu patrí tiež do fit jedálnička. Recepty s ním, ale aj ďalšími surovinami pre všetkých, ktorím zdravý životný štýl nie je ľahostajný, nájdeš v našich knihách:

zdravé recepty

 

Pozri na ďalšie skvelé recepty, kde sa používa tofu:

Tofu na paprike ako tip na rýchly obed do 30 minút

Grilované tofu so zeleninou a pšenom

Quinoa polievka s tofu, zeleninou a fazuľou

Hlivové soté s tofu: tip na rýchly obed aj pre vegánov

Zapekané cestoviny s tofu a cuketou: výživný ľahký obed

Cviklové placky s tofu, syrom Niva, zeleninou a bulgurom

Petra Hegerová

Redaktorka vo Fitshaker
Keď tvorím, cestujem a športujem, som šťastná. Relaxovať ma nájdeš v kuchyni, na Instagrame, pri behu či tvorbe náramkov...alebo len tak s manželom a rodinkou pri voňavej kávičke a zdravom koláči. Veľmi dlho neobsedím a robiť jednu vec je pre mňa občas nuda ;-). Momentálne si fičím na aromaterapii, spoznávam účinky akupunktúry a cvičím SM systém, aby som mala zdravý a pevný chrbát. Ešte rada fotím, dekorujem a píšem články o všeličom zaujímavom, čo stojí za to si prečítať.
Petra Hegerová

Článok bol pridaný dňa 17/05/2019 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokovStravovanieVeganVegetariánske   |   Autor: Petra Hegerová

Komentáre