Rýchly recept plný bielkovín: Pečený sumec so zeleninovými plátkami

Tento recept mám veľmi rada, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Rybu spolu so zeleninou pečieme na jednom pekáči, čím ušpiníme menej riadu a zároveň sa chute v rúre pekne spoja. Sumec je plný bielkovín, navyše nemá šupiny. A ak si sumčeka afrického kúpiš ako hotový filet, nemusíš robiť už vôbec nič, len rybu umyť a ochutiť.

Doba prípravy: max. 40 minút

Čo budeme potrebovať na 3 porcie?

  • 4 lyžice olivového oleja
  • 3 veľké mrkvy
  • 3 petržleny
  • 3 väčšie zemiaky
  • morskú/himalájsku soľ
  • 500 g čerstvého afrického sumca (filet)
  • 1 citrón
  • sušený estragón
  • zopár lístkov čerstvej medovky

Ako budeme postupovať?

1. Najprv si pripravíme pekáč, v ktorom budeme jedlo piecť. Dno pekáča potrieme 2 lyžicami olivového oleja, aby zelenina neprihorela.

2. Očistíme mrkvu, petržlen a zemiaky. Pomocou škrabky na zemiaky, alebo iným krájačom pripravíme tenké zeleninové plátky. Tie poukladáme na dno pekáča a osolíme.

3. Sumca umyjeme, kuchynskou utierkou osušíme a položíme na zeleninu.

4. Potrieme ho ďalšími 2 lyžicami olivového oleja, pokvapkáme šťavou z 1/2 citróna, posypeme sušeným estragónom a osolíme.

5. Celý pekáč posypeme lístkami čerstvej medovky, ktorá rybu krásne rozvonia. Na sumčeka poukladáme plátky z druhej polovice citróna.

6. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C cca 25 – 30 minút. Plech zakryjeme papierom na pečenie, aby sa ryba nevysušilia, ale zostala šťavnatá.

 

Tip. č.1: Recept je skvelý už aj pre najmenšie deti od 1 roka, sumček sa z rýb smie podávať medzi prvými, už asi od 10-tich mesiacov.

Tip č.2: Okrem mrkvy, petržlenu a zemiakov môžeme použiť aj zeler či bataty. Urob si to podľa svojich vlastných preferencií.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorické hodnoty Tuky Bielkoviny Sacharidy Vláknina
555 kcal

2 333 kJ

24 g 33 g 48 g 11 g

ryby

 

sumec

 

jedlá z rýb

Dobrú chuť! :-)

 

Parádne recepty nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne. Obdaruj nimi niekoho na Vianoce:

Fitshaker knihy

 

Aj tieto jedlá z rýb by ťa mohli zaujímať:

Fantastický marinovaný tuniak

Šťuka na bylinkách s paradajkovou omáčkou

Bylinkový losos s kašou z červenej šošovice

Viktória Janov

Redaktorka vo Fitshaker
Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj food blog victoriakitchenstories.com
Viktória Janov

Článok bol pridaný dňa 08/12/2017 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéBezlepkovéJedlá z rýbPotréningovéReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1 roka   |   Autor: Viktória Janov

Komentáre