Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Grilovačka zdravo a jednoducho: recepty na grilovanie zeleniny, rýb a iných dobrôt

45 min
6 porcií
zelenina z grilu

Potrebujeme: 

  • Na grilované zemiaky:
  • 600 g zemiakov
  • 30 g kvalitného masla
  • petržlenovú vňať
  • morskú/himalájsku soľ
  • Na grilovanú cuketu:
  • 1 väčšiu cuketu
  • 2 ks papriky
  • 50 ml olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • morskú/himalájsku soľ
  • Na grilované šampiňóny:
  • 500 g veľkých šampiňónov na grilovanie
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • Na šalát:
  • 250 g listového šalátu
  • 125 g bieleho jogurtu
  • 2 lyžice domácej, alebo rastlinnej majonézy
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • citrón
  • Grilované ryby:
  • 500 g filet z lososa
  • 250 g filet zubáča
  • 250 g filet sumčeka afrického (môžeme použiť akýkoľvek druh rýb)
  • morskú/himalájsku soľ
  • citrón
zelenina z grilu

Grilovačka neodmysliteľne patrí k letu. U nás doma grilujeme vždy, keď je to možné. Milujeme hlavne grilovanú zeleninu a ryby. Fantázii sa však pri grilovaní medze nekladú. Dnes ti prinášam grilované dobroty, ktoré zvykneme robiť u nás. Nech príjemne obohatia aj tvoje grilovanie. ;-)

Ako na to?

1

Zemiaky poriadne umyjeme a prekrojíme na polovice. Vložíme do vody a varíme do polomäkka.

2

Cuketu nakrájame pozdĺžne na plátky. Papriku prekrojíme pozdĺžne a zbavíme jadierok.

3

Cuketu a papriku vložíme do misky, zalejeme olivovým olejom.

4

Pridáme pretlačený cesnak a dochutíme soľou. Všetko spolu dobre premiešame.

5

Šampiňóny ošúpeme a potrieme olivovým olejom.

6

Listový šalát natrháme do misky. K šalátu pridáme jogurt zmiešaný s majonézou.

7

Dochutíme soľou, čiernym korením a citrónom. Dobre premiešame.

8

Všetky ryby umyjeme, osušíme, nasolíme a pripravíme na grilovanie.

9

Keď máme všetko pripravené a gril rozohriaty, pokladáme na gril zemiaky, šampiňóny, papriku a cuketu. Všetko opekáme z oboch strán.

10

Po opečení dáme dolu z grilu, na zemiaky dáme ešte kúsky masla a petržlenovú vňať.

11

Opečenú cuketu s paprikou vložíme späť do misky s olivovým olejom. A šampiňóny poukladáme na tanier a dochutíme soľou.

12

Pripravené ryby položíme na gril kožou. Na vrch rýb položíme alobal a pomaly pečieme cca 20 minút. Záleží však na tom ako sú filety hrubé. Ryby neobraciame.

13

Po upečení ryby poukladáme na misu, pokvapkáme citrónom a môžeme podávať.

Výživové hodnoty na 1 porciu (1 ryba + 100 g zemiakov + trochu cukety + trochu šampiňónov + šalát):

513 kcal

2156 kJ

T:

26 g

B:

38 g

S:

30 g

V:

6 g

grilovane šampiňóny
grilovaná cuketa
grilovaný losos
grilované ryby

Prajem krásne leto! :-)

Množstvo fantastických receptov aj od autorky Julky nájdeš aj v našich knihách:

fit recepty

Na grilovačku sa hodí pripraviť aj:

Vynikajúci bylinkový dip, s ktorým budú ryby či zelenina chutiť fantasticky

Zálievka na šalát 10x inak - pokiaľ chceš vyskúšať niečo nové

Domáca jogurtová zmrzlina s čučoriedkami: ako dezert na poobedie

Domáca nektarinková limonáda s malinami

Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktor vo Fitshaker

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.