Grilovačka zdravo a jednoducho: recepty na grilovanie zeleniny, rýb a iných dobrôt

Grilovačka neodmysliteľne patrí k letu. U nás doma grilujeme vždy, keď je to možné. Milujeme hlavne grilovanú zeleninu a ryby. Fantázii sa však pri grilovaní medze nekladú. Dnes ti prinášam grilované dobroty, ktoré zvykneme robiť u nás. Nech príjemne obohatia aj tvoje grilovanie. ;-)

Doba prípravy: 45 minút

Čo budeme potrebovať na 6 porcií?

Na grilované zemiaky:

  • 600 g zemiakov
  • 30 g kvalitného masla
  • petržlenovú vňať
  • morskú/himalájsku soľ

Na grilovanú cuketu:

  • 1 väčšiu cuketu
  • 2 ks papriky
  • 50 ml olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • morskú/himalájsku soľ

Na grilované šampiňóny:

  • 500 g veľkých šampiňónov na grilovanie
  • 1 lyžicu olivového oleja

Na šalát:

  • 250 g listového šalátu
  • 125 g bieleho jogurtu
  • 2 lyžice domácej, alebo rastlinnej majonézy
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • citrón

Grilované ryby:

  • 500 g filet z lososa
  • 250 g filet zubáča
  • 250 g filet sumčeka afrického (môžeme použiť akýkoľvek druh rýb)
  • morskú/himalájsku soľ
  • citrón

Ako budeme postupovať?

1. Zemiaky poriadne umyjeme a prekrojíme na polovice. Vložíme do vody a varíme do polomäkka.

2. Cuketu nakrájame pozdĺžne na plátky. Papriku prekrojíme pozdĺžne a zbavíme jadierok.

3. Cuketu a papriku vložíme do misky, zalejeme olivovým olejom.

4. Pridáme pretlačený cesnak a dochutíme soľou. Všetko spolu dobre premiešame.

5. Šampiňóny ošúpeme a potrieme olivovým olejom.

6. Listový šalát natrháme do misky. K šalátu pridáme jogurt zmiešaný s majonézou.

7. Dochutíme soľou, čiernym korením a citrónom. Dobre premiešame.

8. Všetky ryby umyjeme, osušíme, nasolíme a pripravíme na grilovanie.

9. Keď máme všetko pripravené a gril rozohriaty, pokladáme na gril zemiaky, šampiňóny, papriku a cuketu. Všetko opekáme z oboch strán.

10. Po opečení dáme dolu z grilu, na zemiaky dáme ešte kúsky masla a petržlenovú vňať.

11. Opečenú cuketu s paprikou vložíme späť do misky s olivovým olejom. A šampiňóny poukladáme na tanier a dochutíme soľou.

12. Pripravené ryby položíme na gril kožou. Na vrch rýb položíme alobal a pomaly pečieme cca 20 minút. Záleží však na tom ako sú filety hrubé. Ryby neobraciame.

13. Po upečení ryby poukladáme na misu, pokvapkáme citrónom a môžeme podávať.

 

Približné kalorické hodnoty na 1 porciu (1 ryba + 100 g zemiakov + trochu cukety + trochu šampiňónov + šalát):

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
2156 kJ

513 kcal

26 g 30 g 38 g 6 g

grilovane šampiňóny

 

grilovaná cuketa

 

grilovaný losos

 

grilované ryby

Prajem krásne leto! :-)

 

Množstvo fantastických receptov aj od autorky Julky nájdeš aj v našich knihách:

fit recepty

 

Na grilovačku sa hodí pripraviť aj:

Vynikajúci bylinkový dip, s ktorým budú ryby či zelenina chutiť fantasticky

Zálievka na šalát 10x inak – pokiaľ chceš vyskúšať niečo nové

Domáca jogurtová zmrzlina s čučoriedkami: ako dezert na poobedie

Domáca nektarinková limonáda s malinami

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 31/07/2019 a zaradený do kategórie: BezlepkovéJedlá z rýbOstatnéPotréningovéRecepty   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre