MEGA dobrá slaná roláda zo zemiakov, špenátu a cottage, vhodná aj pre deti od 1,5 roka
Máš rada zaujímavé prílohy? Tak táto slaná roláda ti môže tiež zachutiť. Zemiaky v kombinácii so špenátom dajú každému jedlu nový glanc. Úžasné na tomto recepte je, že ho môžeš podávať ako prílohu, ale aj ako samostatné jedlo so zeleninou a dipom. A ak čakáš návštevu na obed, určite ich týmto jedlom nielen prekvapíš, ale aj potešíš.
Doba prípravy: 1 hod 20 min
Čo budeme potrebovať na 10 porcií?
- 800 g ošúpaných zemiakov
- olivový olej na pokvapkanie plechu
- 200 g strúhaného syra do 30% tuku v suš.
- 450 g špenátu (ja som použila mrazené listy, môže sa použiť aj čerstvý)
- 3 strúčiky cesnaku
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
- 200 g bieleho cottage chesse
Ako budeme postupovať?
1. Ošúpané zemiaky nakrájame natenko alebo nastrúhame na tenké plátky.
2. Plech o rozmere cca 30 x 33 cm vystelieme papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom, ktorý rovnomerne rozotrieme.
3. Papier posypeme polovicou strúhaného syra.
4. Krúžky zemiakov ukladáme rovnomerne po celom plechu (viď fotka).
5. Vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme cca 25 minút.
6. Zatiaľ na panvicu vysypeme špenát a pomaly ho rozpustíme.
7. Pridáme pretlačený cesnak, soľ a čierne korenie.
8. Keď je špenát rozpustený, odstavíme ho zo zdroja tepla a primiešame cottage chesse.
9. Zemiaky vyberieme z rúry. Vrch potrieme špenátovou zmesou a pomaly pomocou papiera zrolujeme do rolády. Je to troška prácnejšie, pretože jednotlivé lupienky sa môžu prilepiť na papier na pečenie. Ale s trochou trpezlivosti sa to dá zvládnuť.
10. Keď máme roládu zatočenú, vrch posypeme s druhou polovicou syra a vložíme opäť do rúry cca na 30 minút zapiecť.
11. Po upečení necháme chvíľu vychladnúť, aby syr stuhol a môžeme podávať ako prílohu alebo samostatné jedlo so zeleninou.
Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 150 g):
Kalorické hodnoty | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
708 kJ
168 kcal |
5 g | 19 g | 11 g | 4 g |
Prajem dobrú chuť! :-)
Viac výživných receptov nájdeš aj v našich knihách:
Vyskúšaj aj:
Opekané zemiaky so špenátom ako príloha napr. k zubáčovi na masle
Francúzske zemiaky so špampiňónmi a špenátom: vhodné aj pre vegetariánov
Zemiaková polievka so sladkým zapečeným ružičkovým kelom, hotová do 30 minút
Zemiaková omeleta so šampiňónmi a rukolou: super na raňajky či večeru
Zemiakové placky so zelerom, pečené v rúre
Článok bol pridaný dňa 16/10/2019 a zaradený do kategórie: BezlepkovéNízkokalorickéReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1,5 rokaVegetariánske | Autor: Júlia Rašlová