Francúzske zemiaky pre vegetariánov: tip na výživný obed

Vymeň klasický recept na francúzske zemiaky zo školských jedálni za niečo nové a zdravšie. Miesto slaninky alebo klobásky pridaj čerstvý špenát a huby. To všetko zasyp chutným syrom typu Chedar. O pár minút máš na svete vynikajúce zapekané zemiaky v zdravom šate vhodné pre všetky vekové kategórie. Poďme sa do toho pustiť!

Doba prípravy: 60 minút

Čo budeme potrebovať na 9 porcií?

  • 7 stredne veľkých zemiakov
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • 1 zväzok jarnej cibuľky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 g šampiňónov
  • 200 g čerstvých špenátových listov
  • 200 g tvrdého zrejúceho syru (napr chedar, gorgonzola..)
  • 2 vajíčka
  • 200 ml pochúťkovej smotany

Ako budeme postupovať?

1. Zemiaky očistíme a nakrájame na tenké plátky, dáme do misy, okoreníme a osolíme, zalejme troškou olivového oleja.

2. Na 2 lyžiciach olivového oleja restujeme dozlatista nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku s cesnakom.

3. V druhej panvici na 2 lyžiciach olivového oleja restujeme na mesiačiky nakrájané a očistené šampiňóny.

4. Veľkú zapekaciu misu vymastíme kúskom masla alebo olivovým olejom, poukladáme naspodok prvú vrstvu zemiakov, potom naň dáme restovanú cibuľku s cesnakom, na to pripravené šampiňóny, špenátové listy, syr, ktorý predtým rozmrvíme v rukách a zakryjeme to všetko vrstvou zemiakov.

5. Zalejeme to vymiešanými vajíčkami s pochúťkovou smotanou (môžeme okoreniť a osoliť podľa chuti).

6. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 190°C po dobu 35 až 45 minút.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
 1 016,71 kJ

243 kcal

 13 g 20 g  10 g  2 g

francúzske zemiaky

 

zapekane zemiaky

 

francúzske zemiaky recept

 

zemiaky recept

Prajem ti dobrú chuť!

 

Množstvo receptov aj pre vegetariánov nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 1:

zdrave recepty z fitka do kuchyne 1

 

Skús aj tieto recepty so zemiakmi:

Zapekané zemiaky so zelerom, cuketou a šunkou

Krémová zemiaková polievka s kari podáva s pečeným ružičkovým kelom

Zeleninový koláč, ktorý sa hodí aj na obed

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 18/10/2018 a zaradený do kategórie: ReceptyVegetariánske   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre