Pečené kačacie stehná so zemiakmi: tip na slávnostný obed

Kačacie stehná nepatria práve k diétnym jedlám. Dajú sa však pripraviť tak, aby sa nestali naozaj kalorickou bombou. Pokiaľ zvolíš namiesto kapusty a knedle ľahšiu prílohu, môžeš si na kačacích stehienkach pochutiť bez výčitiek. Ak potrebuješ ešte ubrať kalórie, vynechaj zemiaky. Tak či onak, najdôležitejšie je, aby ti jedlo nespôsobovalo stres. Veď predsa kačku nejedávaš každý deň. Pri výnimočnej príležitosti, ako sú napr. oslavy nového roka, si ju na obed môžeš dať. Odporúčame však ísť v ten deň na dlhšiu prechádzku, alebo sánkovačku/guľovačku a pod.

Doba prípravy: 2 hodiny

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?

  • 4 ks kačacích stehien
  • 1 lyžicu kačacej masti
  • 2 šalotky
  • bobkový list
  • šalviu
  • 4 ks zemiakov
  • olivový olej
  • morskú/himalájsku soľ
  • 1 ks póru
  • 1 cuketu
  • 1 červenú papriku

Ako budeme postupovať?

1. Kačacie stehná prudko opečieme na rozohriatej panvici s masťou z oboch strán.

2. Vložíme do zapekacej misy, posypeme šalotkou nakrájanou na štvrte, bobkovým listom a šalviou.

3. Zakryjeme alobalom a pečieme cca 60 minút v rúre rozohriatej na 200°C.

4. Potom stehná odokryjeme a necháme dopiecť 30 minút.

5. Zemiaky prepichneme špajľou cez stred a nožom krájame na jemno do špirály.

6. Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a dáme piecť do rúry do zlatista. Závisí aký veľký plech máme, ak sa zmestia, môžu ísť ku kačacím stehnám, ak sa nezmestia, dáme ich do nejakej zapekacej misky a pečieme v rúre spolu s kačkou na tých 200°C.

7. Pór, cuketu a červenú papriku nakrájame na jemné rezance. Vložíme do panvice, v ktorej sme opekali stehná, chvíľu restujeme a môžeme podávať.

 

Výživová hodnota na 1 porciu:

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny
2 231 kJ

531 kcal

31 g 34 g 28 g

Pečené kačacie stehná recept

 

Kačacie stehná so zemiakmi

Prajem dobrú chuť! :-)

 

Ak sa budeš zvyšok roka stravovať zdravo (čiže najmä sa vyhýbať nezdravým fast foodom, vysmážaným jedlám, presladeným jedlám a vodám a pod.), nemusíš vôbec premýšľať nad tým, či si raz do roka smieš dopriať kačacie stehno. S tým stravovaním po zvyšok roka si poradíš, ak budeš poznať kopec zdravých receptov. Práve takými sú nabité naše kuchárky:

fitshaker knihy

 

Chceš radšej nejaký iný tip na slávnostný obed? Čo takto niečo z tohto:

Mäsové guľky z mletého teľacieho mäsa s bielou špargľou

Tuniak podávaný s pohánkou s hráškom

Bravčová panenka v maku

Zajac s brusnicovou omáčkou a polentou

Kuracie rezne plné bielkovín inak

Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 10/12/2019 a zaradený do kategórie: Jedlá z mäsaReceptyVianočné   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre