Zubáč na masle s opekanými zemiakmi so špenátom: tip na obed plný bielkovín

Zubáč patrí medzi kvalitné ryby plné bielkovín. Čím jednoduchšie ho pripravíme, tým viac si vychutnáme jeho chuť. Nízka energetická hodnota zubáča nám napovie, že je vhodný aj pri chudnutí a ľahkom stravovaní. Pokiaľ vynecháš zemiaky a urobíš si ako prílohu len špenát alebo inú zeleninu, môžeš si zubáča dopriať ako ľahkú večeru.

Doba prípravy: 15 minút + 30 minút varenie zemiakov

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?

  • 3 stredne veľké zemiaky
  • 50 g kvalitného masla
  • morskú/himalájsku soľ
  • 300 g filetu zo zubáča
  • 1 limetku
  • hrsť baby špenátu
  • rozmarín

Ako budeme postupovať?

1. Zemiaky najprv uvaríme v šupke.

2. Keď sú mäkké, ošúpeme ich a pretlačíme cez sitko na šalát. (Prípadne nakrájame/rozmrvíme na drobné kúsky.)

3. Na panvici rozohrejeme polovicu masla, pridáme zemiaky, ochutíme soľou a necháme opekať.

4. Medzitým pripravíme zubáča. Filet osušíme papierovou utierkou a ochutíme soľou a pokvapkáme šťavou z limetky.

5. V panvici rozohrejeme zvyšné maslo a zubáča najprv opekáme na strane s kožou cca 3-4 minúty.

6. V panvici so zemiakmi jemne zemiaky premiešame a pridáme listy špenátu.

7. Zubáča otočíme a pomaly dopekáme.

8. Zatiaľ sa špenát teplom oblanžíruje, zemiaky ešte jemne premiešame, preložíme na tanier a pridáme hotového zubáča. Nakoniec posypeme rozmarínom.

 

Tip: Ak nechceš, aby sa maslo prepálilo, pridaj k maslu dva krúžky mrkvy. Zabráni prepáleniu.

 

Výživová hodnota na 1 porciu:

Kalorické hodnoty Tuky Bielkoviny Sacharidy Vláknina
1 861 kJ

443 kcal

22 g 33 g 27 g 5 g

zubáč

 

zubáč recept

 

zubáč na masle

Prajem ti dobrú chuť! :-)

 

Fantastické recepty plné bielkovín vhodné na obed či na večeru nájdeš aj v naše knihe Z fitka do kuchyne 2:

jednoduché recepty

 

Ak máš rada ryby, vyskúšaj aj tieto recepty:

Tuniak s pohánkou a hráškom: obed plný bielkovín

Chrumkavá pečená treska v orechovom obale

Opečený pstruh so špenátovým a petržlenovým krémom

Pečený africký sumček so zeleninovou prílohou

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 28/03/2019 a zaradený do kategórie: BezlepkovéJedlá z rýbPotréningovéReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1 roka   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre