5 čarovných korenín, bez ktorých by neboli Vianoce. Prečo ich používať?

Vianoce sú výnimočným ročným obdobím, kedy sa tvoja kuchyňa premení na tajomnú parfumériu plnú záhadných vôní. Členov rodiny privábi k stolu plnému koláčov aróma škorice, klinčekov, či vanilky. Stačí jediný nádych a už sa im zbiehajú slinky na voňavé medovníčky, koláčiky alebo vianočný punč. Nielenže tieto čarovné „parfumy“, ktorými okrášľuješ svoje kulinárske diela, dodajú jedlu ten správny šmrnc, ale takisto v sebe skrývajú i ďalšie benefity, o ktorých si možno ani nevedela. Prečo ich pridávať do jedál?

1. Škorica – korenie pre kráľov

Mnohým z nás by ani nenapadlo, že taká škorica sa používala už dlho pred nami, t.j. už viac ako 4 500 rokov. A nielen to! Škoricový prášok, resp. cukor, pochádza zo stromu škoricovníka cejlónského. Na výrobu cukru sa využíva vnútorná časť kôry. Z tej sa potom stane dôkladným spracovaním produkt, ktorý si zakúpiš v obchode. Mnohé kuchárky či kuchári pridávajú škoricu do jedál, a to najmä pre jej sladkastú chuť a charakteristickú vôňu. Nepohrdnú ňou ani výrobcovia parfumov, či éterických olejov.

Škorica sa môže pýšiť mimoriadne blahodarným vplyvom na ľudský organizmus. Medzi jej top účinky zaraďujeme napríklad znižovanie hladiny cholesterolu, pomoc pri liečbe cukrovky, či uľahčenie štiepenia a vstrebávania živín. Okrem toho má antioxidačný, antibakteriálny i relaxačný charakter.


Nielen vianočné raňajky: Pomarančovo-škoricová ovsená kaša

Upeč na Vianoce: čokoládovo-škoricové crinkles

Prípadne si pochutnajte na fitness perníku s pomarančovo-škoricovým krémom

Aj mimo Vianoc môžeš upiecť škoricovo-tekvicové muffiny

Škoricu môžeš pridať aj do protizápalovej polievky

Zohriať sa môžeš aj škoricovo-medovým horúcim nápojom


škorica

 

2. Vanilka – zázračné afrodiziakum

Toto aromatické korenie má pôvod z Mexika. Až po vynájdení metódy umelého oplodňovania sa vanilka začala pestovať aj v iných oblastiach, ako napríklad na ostrovoch v Indickom oceáne, na Madagaskare (predstavuje až 80 % z celkovej výroby), na Srí Lanke, či v Indonézii. Vanilku spoznáš podľa tmavého drievkovitého struku, ktorý sa vyznačuje príjemnou a nenásilnou arómou. Pokiaľ si chceš zadovážiť tú najlepšiu kvalitu, treba si dať pozor na jej lámavosť, ktorá je znakom vysušenia. Ďalšími faktormi určujúcimi jej akosť sú farba a vôňa.

Aj keď človek zaplatí za toto korenie v obchode o čosi viac, vanilka sa mu odvďačí rôznymi blahodarnými účinkami. Napríklad spôsobuje rozšírenie ciev, a tak podporuje v tele prekrvenie. Ďalej má pozitívny vplyv i na činnosť srdca, a takisto energeticky stimuluje celý organizmus. U nás sa vanilka spája najmä s prichádzajúcimi vianočnými sviatkami. Mnohé z nás ho hojne pridávajú do vanilkových rožtekov, štedrákov, či lineckých koláčikov.


Na raňajky vyskúšaj hruškovú kašu s vanilkou

Na Vianoce môžeš upiecť vanilkové rožky aj pre bezlepkáčov

Pre RAW fanúšikov ponúkame VIDEORECEPT na vanilkové rožteky


vianocne_vone_vanilka

 

3. Klinčeky – bojovníci proti lenivosti

Voňavé klinčeky patria k najstaršiemu koreniu, ktoré pochádza z Indonézie. V Číne sa používalo ako platidlo a v Európe bolo zase symbolom bohatstva. Dnes sa stalo pre mnohých kuchárov neoddeliteľnou súčasťou povinných ingrediencií, ktoré im nesmú chýbať pri príprave sladkých jedál, nápojov, či mäsových marinád.

Okrem kuchyne sa využíva i v stomatológii na tlmenie bolesti a ako antiseptikum pri zápaloch ústnej dutiny. Korenie v sebe ukrýva kombináciu minerálnych látok, ako draslík, železo, mangán, selén a horčík, ktorá priaznivo pôsobí na kardiovaskulárny systém a krvný tlak. Klinčeky sú takisto výborným prostriedkom na rozhýbanie lenivého metabolizmu. Podporujú produkciu žalúdočných štiav, čoho dôsledkom je samotný apetít. Tento efekt je vyvolaný obsiahnutými olejmi s teplou a neopakovateľnou arómou. Počas Vianoc sa s klinčekmi stretávame najmä pri príprave vareného vína, punča, či perníčkov.


Skús pridať klinčeky do hruškové punču

Zohriať sa môžeš pomarančovo-zázvorovo-klinčekovým horúcim nápojom

Na Vianoce môžeš upiecť domáce medovníčky prípadne jemnučké zázvorníky


klinčeky vianočné korenie

 

4. Kardamón – liek na oslabenú imunitu

Kardamón bol pre starých Grékov a Rimanov veľmi vzácne a drahé korenie. Pôvodom je však z Indie a Cejlónu. Starobylí Egypťania žuvali kardamónové semienka ako čistič zubov, Gréci a Rimania ich používali ako parfum a Indovia pokladali kardamón ako pomoc pri obezite, pretože podporuje metabolizmus. Kardamóm je hneď po šafrane a vanilke najdrahším korením na svete.

Podľa vedeckých štúdií kardanóm zabraňuje množeniu chrípkových vírusov a podporuje imunitný systém. A vieš, že podporuje i dobrú náladu a je výborným liekom na podráždený žalúdok? Účinnú zmes si pripravíš z kardamónu, klinčekov a rasce. Korenie si rozdrv doma v mažiariku a používaj pri varení alebo lyžičku zmesi zamiešaj v pohári vody a vypi.

kardamon

 

5. Badián – svetový antioxidant

Ako jednej z mála orientálnych korenín sa u nás podarilo badiánu veľmi dobre udomácniť. A to vďaka jeho prednostiam, ako príjemnej chuti a prenikavému aromatickému efektu sladkého drievka. Často sa používa v kombinácii so sójovou omáčkou pri príprave sladkokyslých omáčok, orientálnych pokrmov z bravčového, kuracieho mäsa, či rýb. Naše babičky ho zasa s radosťou pridávali do vianočných koláčov, sladkostí a medovníčkov. Neodmysliteľnú ingredienciu tvorí i pri výrobe domáceho vareného vínka.

Nielen, že jeho krásnou arómou si privodíme dobrú náladu, ale dostaneme do tela i množstvo vitamínov. Badián obsahuje vitamíny skupiny B prospievajúce nervovej sústave. Nájdeme v ňom i draslík, ktorý je prevenciou pred vysokým krvným tlakom, či meď nevyhnutnú pre červené krvinky. Nemôžeme zabudnúť ani na antioxidačné účinky chrániace ľudský organizmus pred chorobami  typickými pre zimné obdobie.

badyan

A čo ty, ktoré z týchto korenín používaš najradšej :-)?

 

O blahodárnych účinkoch potravín sa dočítaš aj v našom Fitness diári 2019:

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 18/12/2015 a zaradený do kategórie: Stravovanie   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre