Vieš prečo sa jej hovorí protizápalová polievka? Áno, ide tam kurkuma, škorica aj cesnak!

Prípravu  tejto chutnej a zdravej polievočky je dobré začať ráno, pretože sa varí minimálne 4 hodiny. Má protizápalové a čistiace účinky. Je ako zubná kefka pre tvoje vnútornosti. Oplatí sa jej venovať ten čas. Odmenou ti bude pestrá paleta rozmanitých chutí, ktoré povzbudia tvoje telo aj dušu. Počas varenia ti polievočka rozvonia dom či byt a naštartuje tvoje chuťové poháriky. Poď sa so mnou pustiť do varenia :-)

 

Počet porcií: 6 – 8 porcií

Doba prípravy: cca 2,5 hodiny

Čo budeme potrebovať na 5 litrový hrniec?

  • 1 šálku hnedej šošovice
  • 2 lyžice olivového oleja (alebo Ghee masla)
  • 1 cibuľu
  • 2 veľké sladké zemiaky
  • 4 väčšie mrkvy
  • 2 petržleny
  • 1 väčšiu červenú papriku
  • 6 strúčikov cesnaku (nakrájané alebo nastrúhané)
  • asi 3 litre vody
  • morskú/himalájsku soľ (množstvo podľa chuti)
  • 2 lyžičky rasce
  • 2 lyžičky kurkumy alebo karí
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • ½ lyžičky mletej papriky
  • čili (podľa vlastnej chuti)
  • 2 – 3 hrste čerstvého špenátu
  • citrónovú šťavu z ½ citróna

Ako budeme postupovať?

1. Šošovicu večer pred varením namočíme.

2. Zeleninu očistíme a nakrájame na kocky.

3. Vo veľkom 5 litrovom hrnci opražíme na oleji cibuľku, potom k nej pridáme nakrájanú zeleninu, cesnak a namočenú šošovicu, zalejeme vodou.

4. Varíme na miernom ohni minimálne 2 hodiny. Tým, že ju tak dlho varíme, uvoľnia sa zdravé zložky zo surovín a zvýrazní sa samotná chuť polievky.

5. Ak je všetko uvarené, polovicu zeleniny rozmixujeme na kašu a dáme naspäť do polievky, varíme ešte 30 minút.

6. Ochutíme soľou a korením, nakoniec pridáme listy špenátu a polievku odstavíme. Môžeme pokvapkať citrónovou šťavou podľa chuti.

7. Podávame s bielym jogurtom, kyslou smotanou alebo čerstvými bylinkami.

 

Zdravá partia korenín, ktorá nám pomáha čistiť telo:

  • Cesnak: Je jednou z najstarších liečivých potravín na našej planéte. Cesnak znižuje hladinu cholesterolu. Ak chceš schudnúť, mala by si cesnak zaradiť do svojho jedálnička. Najväčší účinok má pomletý alebo nakrájaný cesnak, pridaný k nejakému jedlu. Konzumácia čerstvého cesnaku môže dráždiť žalúdok.

 

  • ŠkoricaMá schopnosť znižovať hladinu cukru v krvi a je silným antioxidantom a pôsobí antibakteriálne. Škorica je pre našu tráviacu sústavu naozaj prospešná. Funguje ako liek proti nadúvaniu, zmierňuje nevoľnosť a oslabuje chuť na jedlo.

 

  • KurkumaPôsobí protizápalovo, znižuje hladinu cholesterolu, má silné antioxidačné vlastnosti. Kurkuma obsahuje látku (kurkumin), ktorá bojuje proti škodlivým oxidačným látkam, ktoré zapríčiňujú starnutie organizmu. Má vynikajúcu chuť a krásnu farbu, navyše výborne chutí. Hodí sa k očistným detoxikačným kúram.

 

  • Rasca: Chuť rasce je veľmi špecifická a nie každému ulahodí. Okrem toho, že zvýrazňuje chuť jedla, zlepšuje naše trávenie, nevoľnosť, nadúvanie. Pomáha pri znižovaní cholesterolu a pozitívne vplýva na hladinu cukru v krvi.

 

šošovica špenát a koreňová zelenina

 

do hrnca dáme šošovicu a koreňovú zeleninu

 

polievka

 

protizápalová polievka

Verím, že táto polievka plná vitamínov ťa zbaví škodlivín v tvojom tele a to čakanie pri varení bude stáť za to. Dobrú chuť!

 

Ďalšie zaujímavé recepty nielen na polievky nájdeš v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál

kucharska kniha z fitka do kuchyne special

 

Pozri si aj ďalšie fantastické recepty na polievky:

Špargľa a medvedí cesnak na jednom tanieri. Priprav túto chutnú špargľovú polievku

Jarná mrkvová karí polievka. Na detox ako stvorená!

Fantastická jesenná hokkaido polievka s kokosovým mliekom a chilli hotová za 10 minút!

Antónia Puškášová

Redaktorka vo Fitshaker
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchúprípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz
Antónia Puškášová

Článok bol pridaný dňa 25/04/2017 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéBezlepkovéNízkokalorickéPolievkyReceptyVegan   |   Autor: Antónia Puškášová

Komentáre