Tento nápoj by si mala vyskúšať: Pomarančovo-zázvorový korenistý čaj

Máme šťastie, že matka príroda má toľko bylín a rastlín, z ktorých môžeme pripraviť lahodné čaje. Ja som sa rozhodla spojiť ovocie s korením. Tento čaj ti zohreje studené nohy a ruky, ochráni pred chorobami, pomôže pri chudnutí a zlom trávení. Už aby si sa vybrala do kuchyne a rýchlo si ho pripravila. ;-)

Doba prípravy: 15 minút

Čo budeme potrebovať na 0,5 litrový pohár?

  • 0,5 litra vody
  • šťavu z 3 pomarančov
  • 3 škoricové tyčinky
  • 10 klinčekov
  • 1 hviezdičku badiánu
  • 2 lyžice nastrúhaného zázvoru
  • domáci med (množstvo podľa vlastnej chuti)

Ako budeme postupovať?

1. Vodu zmiešame z pomarančovou šťavou a privedieme do varu.

2. Pridáme škoricu, klinčeky, badián, nastrúhaný zázvor a varíme 10 minút.

3. Čaj si precedíme a ochutíme medom.

 

Toto by si mala o zázvore vedieť!

  • V ajurvédskej medicíne je zázvor známy ako univerzálny liek. Niet divu. Táto malá rastlina obsahuje celú lekáreň plnú rozmanitých látok s mnohopočetnými zdraviu prospešnými účinkami. Mnohí ľudia už poznajú úžasnú schopnosť zázvoru upokojiť podráždený žalúdok a zmierniť nevoľnosť. Zázvor stimuluje vylučovanie slín, a preto môže pomôcť pri trávení. Navyše zázvorové pivo je už dlho obľúbené pri žalúdočnej nevoľnosti a je na to veľmi dobrý dôvod: má totiž zaručený účinok.
  • Výskumy z Dánska zistili, že takmer 75% tehotných žien, ktoré užívali zázvor, pocítilo úľavu od svojich ranných nevoľností bez vedľajších nežiadúcich účinkov.
  • Jeden z účinkov zázvoru, ktorý je overený tisíckami rokov, je jeho schopnosť zlepšovať prekrvenie.

(Zdroj: 150 najzdravších potravín na svete, Jonny Bowden)

 zázvorovo-pomarančový čaj

 

zázvorový čaj

 

korenistý čaj

Nech ťa tento čaj príjemne zohreje a pozitívne naladí. ;-)

 

Aj v knihe Z fitka do kuchyne špeciál II máme pre teba zopár tipov na nápoje:

zdrave recepty z fitka do kuchyne special 2

 

Aj tieto nápoje ťa v chladnom počasí dobre zahrejú:

Hruškový punč, ktorý si môžeš dopriať nielen na Vianoce

Chutný horúci gaštanový nápoj

Tekvicové latte s mandľovým mliekom

Antónia Puškášová

Redaktorka vo Fitshaker
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchúprípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz
Antónia Puškášová

Článok bol pridaný dňa 26/01/2018 a zaradený do kategórie: NápojeRecepty   |   Autor: Antónia Puškášová

Komentáre