Tip na vianočné pečenie – čokoládovo-škoricové crinkles

Za oknom sa ligocú snehové chumáče a vo vnútri rozvoniava škorica. U nás doma nastáva pohoda. Pohoda, na ktorú sme tak dlho všetci čakali. Uvaríme teplý čaj, zapálime sviečky, pustíme koledy – naša „predprípravka“ na vianočné pečenie je úspešne zahájená. Potom si len rozdelíme úlohy a členovia rodiny sa pustia do práce. Azda najobľúbenejším receptom našich malých ratolestí sa stali tieto chrumkavé čokoládovo-škoricové crinkles. Ich príprava je pre nielen pre deti, ale aj pre nás (dospelých) veľmi jednoduchá a zábavná.

Čo budeme potrebovať na kokosovo –citrónové crinkles (cca 30 ks)?

Na cesto:

  • 30 g kokosového cukru
  • 240 g špaldovej múky
  • 90 g kokosu
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku bez fosfátov
  • 2 šťastné vajíčka najlepšie z voľného chovu
  • 60 g ghee masla (ale môžeš použiť len 40 g ghee masla a zvyšných 20 g nahradiť kokosovým olejom)
  • 1 bio citrón

Na obaľovanie:

  • strúhaný kokos
  • jemne mletý kokosový cukor (môžeš použiť aj trstinový alebo brezový cukor)

Ako budeme postupovať? 

1. Maslo a cukor vymiešame mixérom na hladkú zmes. Pridáme po jednom vajíčka a zapracujeme ich do maslovej hmoty.

2. Teraz prichádza na rad citrón. Poriadne ho umyjeme. Kôru nastrúhame k ostatným ingredienciám v miske, potom pridáme aj šťavu.

3. Vo vedľajšej miske si zmiešame kokos, múku a kypriaci prášok. Obe zmesi potom zmiešame do hromady. Vypracované cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme cez noc oddychovať v chladničke.

4. Na druhý deň tuhé cesto vyberieme z chladničky. Rúru necháme vyhriať na 160°C . Pokiaľ sa rúra nahrieva začneme z cesta v dlaniach formovať malé guľôčky. Potom ich obalíme v kokose alebo cukre, podľa toho, na čo máme práve chuť.

4. Hotové crinkles poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do rúry na 8 minút.

Tip na vianočné pečenie - čokoládovo-škoricové crinkles

fitshaker-blog-vonave-crinkles6

Čo budeme potrebovať na čokoládovo –škoricové crinkles (cca 30ks)?

Na cesto:

  • 2 šťastné vajíčka
  • 60 g ghee masla
  • 30 g kokosového cukru
  • 200 g špaldovej múky
  • 200 g kvalitnej vysoko percentnej čokolády (min.75% obsah kakaa)
  • 1 vanilkový lusk
  • mletú škoricu
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku bez fosfátov

Na obaľovanie:

  • kokosový cukor
  • kakao v bio kvalite

Ako budeme postupovať? 

1. Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a necháme ju trocha vychladnúť (pozor, aby ti opäť nestuhla).

2. V miske zmiešame na jemno mletý cukor a ghee maslo. Pridáme vanilkový lusk, škoricu a rozpustenú čokoládu. Potom postupne primiešame jedno vajíčko po druhom.

3. V inej miske si zmiešame múku a kypriaci prášok. Obe zmesi zmiešame dokopy a podobne ako pri prvom ceste, i toto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho cez noc oddychovať v chladničke.

4. Pozor. Rúru necháme vyhriať až na 180°C. Postup tvarovania guľôčok je úplne rovnaký ako pri prvom recepte, ale tu si na obaľovanie môžeme zvoliť i kakao.

5. Crinkles pečieme 8-10 minút.

fitshaker-blog-vonave-crinkles8

fitshaker-blog-vonave-crinkles10

Veríme, že náš tip na tieto parádne crinkles bude tvoja skvelá inšpirácia pri vytváraní tých najlepších dobrôt. Prajeme šťastné a veselé vianočné pečenie!

 

Poď si s nami napiecť ďalšie vynikajúce vianočné maškrty:

Pečieme na Vianoce: Zdravé linecké srdiečka z lásky

Pečieme na Vianoce: Jemnučké zázvorníky

Pečieme na Vianoce: Zdravé muffiny na vianočné ránko

 

Veronika Kašická

Redaktorka vo Fitshaker
Ako maskérka v divadle sa stretávam s mnohými vecami, ktoré obsahujú veľa chémie. Preto sa snažím o presadenie prírodnej kozmetiky a zdravého jedla aspoň v osobnom živote. Hľadanie a vytváranie nových veci pre telo a pleť z ingrediencií, ktoré nám ponúka sama príroda je moje veľké hobby. Verím, že jedného dňa si ľudia opäť všimnú, že kvalitné a zdravé prípravky na telo, tvár či vlasy sa dajú pripraviť aj doma bez zruinovania peňaženky.
Veronika Kašická

Článok bol pridaný dňa 15/12/2016 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyReceptyVianočné   |   Autor: Veronika Kašická

Komentáre