Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Vieš, ako rozoznať, ktoré müsli tyčinky sú zdravšie?

fit tycinky
Téma, ktorú veľmi neriešime, veď kupujeme tyčinky s prívlastkom zdravé alebo fit, alebo proteínové... Existuje veľmi veľa faktorov na porovnanie a vyhodnotenie týchto niekedy, žiaľ, len „názvom kričiacich zdravých sladkostí“.
Z môjho pohľadu zdravá sladkosť neexistuje, lebo ovocie a zelenina, orechy a kvalitná čokoláda (z kakaových bôbov) nie je sladkosť ani zložením, ani prospešnosťou všetkých dôležitých živín, ktoré náš organizmus potrebuje a ako jediné vie správne spracovať a využiť, čiže neuložiť do tuku, keďže niektoré živiny nevedel spracovať (nerozoznal) a potreboval sa ich „zbaviť alebo niekam upratať“.
To však neznamená, že si sladkosť nedoprajem :-). Doprajem, ale rozmyslím si, ako často, aké má zloženie a mala by byť za odmenu. Nie je to o zákaze, je to o uvedomení si prospešnosti danej potraviny pre náš organizmus. A, samozrejme, keď ju ješ, v tom momente si to nevyčítaj, lebo aj keď sa to nezdá, vplyv na celý metabolizmus trávenia má aj táto skutočnosť.
Ak začneš čítať zloženie potravín, garantujem ti, že k tomuto poznaniu dospeješ a nebudeš sa musieť trápiť diétami, zákazmi, detoxom. A uvidíš, že sa začne meniť nielen tvoj prístup, ale aj tvoje telo... A možno postupne „zázračne“ zmiznú tráviace problémy a intolerancie. Vždy platí základ − čítaj a uvažuj ;-).

Je tyčinka s veľkým označením zdravá naozaj zdraviu a tráveniu prospešná?

Často býva prvá zložka cukor alebo glukózovo-fruktózový cukor, invertný cukor či jeho umelé náhrady... Môžeme pokračovať a vymenovať horšie a lacnejšie varianty cukru, ktoré nepotrebujeme a škodia nám.

Chceš krátke a zľahčené odporúčanie?

Ak zbadáš podozrivo dlhé zloženie, ani nemusíš strácať čas čítaním ;-).
Poďme si porovnať a pozrieť, čo vkladáme do úst s dobrým pocitom zdravšej sladkosti. Zároveň sa pozrieme na to, čo by sme mali konzumovať, aby to prinieslo osoh nám a nášmu organizmu, a nie peniažky potravinárskemu priemyslu.
fitness tyčinky

Porovnanie výživových hodnôt jednotlivých tyčiniek

















Müsli tyčinka v poleve s jogurtom – višňová (Tekmar)Cereálna tyčinka čokoládová NestléDomáca tyčinka datle a orechy
Výživové hodnoty na 100 g *
Energia                         441  kcal
Tuky                               16,8  g
Nasýtené MK                10,8 g
Sacharidy                       70,7 g
z toho cukry                  34,1  g
Bielkoviny                      4,5  g
Vláknina                           5,5 g
Soľ                                    0,3 g
Energia                      401 kcal
Tuky                               10,6 g
Nasýtené MK                  4,7 g
Sacharidy                      65,3 g
z toho cukry                  23,4 g
Bielkoviny                       6,4 g
Vláknina                             4 g
Soľ                                  0,35 g
Energia                   cca 300 kcal
Tuky                                  10 g
Nasýtené MK                     2 g
Sacharidy                          50 g
z toho cukry                     40 g
Bielkoviny                           9 g
Vláknina                              8 g
Soľ                                     0,1 g
*Výživové hodnoty sa môžu mierne líšiť (v cca 15 pozretých výrobkoch boli kalórie často nad 400 kcal)
raw desiata

Porovnanie zloženia jednotlivých tyčiniek














Müsli tyčinka v poleve s jogurtom – višňová (Tekmar)Cereálna tyčinka čokoládová NestléDomáca tyčinka datle a orechy
Poleva s jogurtom 25 % (cukor, úplne hydrogenovaný palmový tuk, jogurtový prášok 4 %, laktóza, emulgátor: slnečnicový
lecitín, kyselina: kyselina citrónová, aróma), glukózový sirup, extrudované obilniny 17 %
(pšeničná múka, kukuričná múka, ryžová múka, cukor, soľ),
ovsené vločky 13 %, sušený ananás 5 % (obsahuje antioxidant: oxid siričitý),
pšeničné vločky 5 %, maltodextrín,
fruktózový sirup, palmový tuk,
višňový sirup a koncentrát 1 %,
dextróza, cukor, jablčná vláknina,
repkový olej, zvlhčovadlo: glycerol,
želírovacia látka: pektíny, soľ,
emulgátor: slnečnicový lecitín,
regulátory kyslosti: citrany sodné,
kyselina: kyselina citrónová, aróma,
koncentrát z mrkvy a ibišteka
Cereálie 40,7 % (celozrnné ovsené vločky 29,3 %, ryža 6,4 %, celozrnná pšenica 2,7 %, pšeničná múka 1,2 %, kukuričná múka 0,6 %, sladová pšeničná múka 0,5 %),
glukózový sirup,
kúsky mliečnej čokolády 11 % [cukor, sušené mlieko plnotučné, kakaové maslo, kakaová hmota, sušená srvátka, sušené mlieko odtučnené, emulgátor (sójový lecitín), prírodná aróma],
dextróza, sladový výťažok z jačmeňa,
palmový olej,
zvlhčovadlá (sorbitoly, glycerol),
ovsené otruby,
cukor, med,
pšeničný glutén, pšeničné klíčky, sušené mlieko odtučnené,
jedlá soľ, prírodná aróma,
pšeničný škrob, kypriaca látka (uhličitany sodné),
melasa z trstinového cukru,
emulgátor (slnečnicový lecitín), % − vztiahnuté na obsah zložky v celom výrobku
Zloženie podľa receptov Fitshakeru
ovsené vločky,
datle (nahradia sladidlo a zároveň dodajú vlákninu a vitamíny),
rôzne druhy orechov (zdroj zdravých tukov),
môžeme použiť chia semienka (zdroj esenciálnych mastných kyselín omega-3),
ľanové semienka (zdroj esenciálnych mastných kyselín omega-3),
kúsky kvalitnej čokolády,
vajíčka (zdroj bielkovín)
nepotrebujeme žiadne konzervanty, sladidlá, regulátory kyslosti, zvlhčovadlá, arómy
 
 
zdrave musli tycinky

Porovnanie jednotlivých tyčiniek














Müsli tyčinka v poleve s jogurtom – višňová (Tekmar)Cereálna tyčinka čokoládová NestléDomáca tyčinka datle a orechy
Príliš veľa ingrediencií, ktoré nepatria len medzi základné makroživiny (bielkoviny, sacharidy, tuky) ani mikroživiny (vitamíny, minerály, stopové prvky), základných je malé zastúpenie.
Sladidlá sú zbytočne v rôznom zastúpení z umelých náhrad a klasického cukru, sirupov.
Napr. hroznový cukor (dextróza), sladidlo pre športovcov (maltodextrín) s pomalším vstrebávaním vyrobený z kukurice, ryže, zemiakového škrobu, glukózový sirup, cukor, višňový sirup...
Tuky sú tiež v rôznom zastúpení, nie práve kvalitných zdrojov, pozor by sme si mali dávať na hydrogenované tuky, keďže pri ich spracovaní vznikajú  nevhodné trans-tuky,
emulgátory, konzervanty.
Lepší variant zloženia, aj keď opäť zbytočne veľa rôznych cukrov, tukov.
Sušená srvátka je ako kvalitnejší  zdroj bielkoviny.
Ovsené vločky, ktoré sú zdrojom betaglukánu veľmi prospešného pre našu imunitu, sú našťastie v najvyššom pomere v porovnaní s ostatnými obilninami, takisto sú zdrojom vlákniny.
Ako zdroj čokolády je použité kakaové maslo a hmota, ale škoda, že v malom percentuálnom pomere.
Datle a orechy v najvyššom zastúpení, bez pridaného cukru.
Datle obsahujú vitamíny, minerály a vlákninu aj množstvo sacharidov.
Môžeš preto pridať prospešné ovsené vločky či orechy a ubrať z datlí.
Na zvýšenie bielkovín pridaj vajíčka alebo kvalitný proteínový prášok (kvalitný je ten, ktorý má všetkých 8 esenciálnych aminokyselín, najvyšší podiel je vo vajciach, potom srvátkový proteín) a tyčinky získajú inú výživovú hodnotu.
 
Výživové hodnoty sa môžu líšiť podľa množstva a typu použitých ingrediencií.
Vyrobená iba zo základných ingrediencií.
 
Ak obľubuješ takéto fit, müsli, proteínové či raw tyčinky ako zdravú náhradu sladkostí, nepoteším ťa. Tento prívlastok si mnohé svojím zložením nezaslúžia (česť výnimkám, ale hodil by sa názov zdravšia a nie zdravá sladkosť).
Zložením najviac zavádzajúce by som označila všetky tyčinky obliate sladkou „akože“ ovocnou polevou alebo polevou „tváriacou“ sa ako čokoláda, ale, žiaľ, iba farbou si ju môžeme zameniť s ovocím a čokoládou.
Deťmi obľúbené cereálne tyčinky, ktoré sú tyčinkovou sestrou raňajkových extrudovaných (čítaj nižšie, čo je extrudované) cereálií, si zaslúžia ešte viac čítať zloženie, lebo sú zmesou cukru, nekvalitných tukov a farbív (aký zlý vplyv má veľké množstvo cukru a tuku na náš metabolizmus, sme rozobrali pri orieškových nátierkach).
extrudované potraviny

Vieš, čo znamená výraz extrudované potraviny v laickej reči?

Je to technologický proces, pri ktorom sa suroviny spracovávajú a upravujú kombináciou vysokého tepla, tlaku, mechanickej sily a následne sa chladia. Počas procesu sa denaturujú (znehodnocujú) bielkoviny aj škroby a výrobok sa stáva o niečo stráviteľnejší, ale pozor − zároveň má veľmi vysoký glykemický index, „vďaka“ ktorému prudko zdvihne hladinu cukru, vzápätí následne prudko klesne a ty máš opäť vlčí hlad a chuť na sladké... (a zbytočne dráždiš hormón inzulín aj glukagón).
Pri vysokej teplote a kvôli suchu sa, žiaľ, zničí aj klíček (zárodok) v zrne, z toho dôvodu má zrno obilniny pre trávenie inú výživovú hodnotu ako napríklad pri uvarení.
Ak sa po tejto výrobe pridá do konečného produktu ešte aj nekvalitný tuk a cukor, ako je to pri cereálnych tyčinkách a raňajkových cereáliách veľmi časté, hodnota konečného produktu už nie je ani zdravá, ani ľahšie stráviteľná.
Preto by sme nemali deti (ani seba) na tieto sladkosti učiť, ale zapojiť ich do prípravy zdravších tyčiniek (recepty z Fitshakeru). Nielenže urobíme veľký krok k svojmu zdravšiemu stravovaniu, ale deti vedieme správnou cestou. Nehovoriac o radosti z pečenia či prípravy a v neposlednom rade z prirodzeného rozoznania lepšieho variantu jedla. Určite tú ich radosť poznáš... :-)
zdravé tyčinky

A ako sú na tom proteínové tyčinky?

Pozor aj na tieto „zdravé“ (opäť česť výnimkám) proteínové tyčinky − lákajú nás názvom proteín, čo v nás vyvolá pocit, že to nie je sladkosť, ale jedna zo základných makroživín, ktorá buduje svalovú hmotu. Majú síce obsah bielkovín o 1 až 2 gramy, prípadne viac, vyšší (čo je zanedbateľné množstvo), často je to, žiaľ, z menej kvalitných bielkovinových zdrojov, ešte aj umelých náhrad cukru a veľkého množstva aditív. Niektoré tyčinky sa zložením skladajú z viac ako 35 ingrediencií.
 

Zhrnutie


  • Tyčinky s prívlastkom zdravšie nesmú mať cukor v zložení na začiatku.

  • Ak majú lepšie zloženie, je vhodné zabaliť ich do batoha na výlet do prírody, keď prejdeš niekoľko kilometrov do kopca a táto tyčinka ti dodá rýchlu energiu. Alebo po tréningu či inej športovej aktivite. Určite nepatrí medzi náhrady sladkostí, lebo kaloricky a nutričným zložením sa často vyrovná bežným „nezdravým“ sladkostiam.

  • Sleduj zloženie, ak je zbytočne dlhé, je to varovanie. Samozrejme, prídavné látky (aditíva) v potravinách majú aj prospešné funkcie ako ochrana pred mikroorganizmami a plesňami, ale nemali by byť používané ako lacnejší variant výroby.

  • Ak si dopraješ nezdravšiu sladkosť, zhrň si svoj celodenný príjem, či bol vyvážený a obsahoval viac zdravých základných potravín, nie vysoko priemyselne spracovaných.

  • Z dlhodobého hľadiska je takáto cesta najudržateľnejšia a pre zdravie aj postavu najprijateľnejšia.


Záver článku bude patriť môjmu obľúbenému mottu, ktoré bolo výrokom slávneho a múdreho otca medicíny menom Hippokrates:
„Nech potrava je vaším liekom a liek vašou potravou.“

müsli tyčinky

Veríme, že sme ti túto problematiku trošku viac objasnili. Netvrdíme, že na trhu neexistujú aj lepšie fit tyčinky, našťastie sú aj také. Z článku si prosím odnes to, že aj keď ti nejaká tyčinka bude tvrdiť, že je fitness/zdravá, nemá ťa to zmiasť a treba si prečítať zloženie. Ak je príliš dlhé a nezrozumiteľné, alebo je na prvom mieste cukor (a nie obilniny), je to signál, že táto tyčinka nie je pre teba. A v neposlednom rade to, že aj keď nájdeš zdravšie varianty, maj na pamäti, že sú stále kalorickejšie, preto sú vhodné ako zdroj energie najmä v čase, kedy máš veľký výdaj energie.

Skvelé fitness recepty nielen na zdravšie sladkosti, ale aj na iné fit jedlá, nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne 1, 2 a 3:

recepty na chudnutie
 
Pozri si aj tieto recepty na domáce müsli tyčinky:
Vynikajúce müsli sušienky: tip na drobné pečivo aj pre deti od 2 rokov
Rýchly a jednoduchý müsli snack alias Zdravá maškrta
Recept na domáce müsli tyčinky s kakaom a kokosom
 
Zdroje:

  1. Suli et al._Zloženie potravín a potravinových surovín_Osveta 2019

  2. Keresteš et al._Zdravie a výživa ľudí_CAD Press_2020

Fotka autora
Jana Kondrcová
Redaktor vo Fitshaker

V prvom rade som mama a manželka. Môj záujem o vplyv stravy na zdravie začal pred niekoľkými rokmi po diagnostikovaní celiakie a ochorení mladšieho syna. Vzdelanie vo výžive si po certifikovanom kurze dopĺňam na SPU Nitra - Výživa ľudí ako nutričný špecialista a zároveň získavam prax v gastroenterologickej ambulancii u p. doc. Kuželu, PhD.. Snažím sa pomáhať s úpravou stravy pri rôznych diagnózach, tráviacich problémoch, intoleranciách a alergiách Založením firmy a stránky www.vyzivajk.sk by som chcela pomáhať ľuďom zorientovať sa v dezinformáciách o výžive a správnou stravou a životným štýlom predchádzať civilizačným ochoreniam a narastajúcej obezite. Ponúkam konzultácie, analýzy stravovania s vysvetlením chýb, vypracovanie stravovacieho plánu, prednášky s diskusiou a tipy na recepty. Nie som predajca žiadnych doplnkov výživy, učím ľudí prijímať všetky potrebné živiny stravou. Mám rada pocit, keď vidím ako moje rady pomôžu... to je môj hnací motor na ďalšie štúdium a poznanie súvislostí v stravovaní a zdraví...

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.