Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Tip na zdravú fit tyčinku: banánový flapjack s arašidovým maslom

O tradičnom britskom flapjacku sme si už povedali v článku o výbere vhodnej fit tyčinky. Ak si však o flapjacku, sýtej a výbornej tyčinke ešte nepočula, je dôležité povedať, že v pôvodnej verzii je táto anglická pochúťka plná cukru. Hoci je veľmi jednoduchá na prípravu a nezaberie ti veľa času, pre tie, ktoré sa stravujú zdravo a vyhľadávajú výživné, výborné a nutrične vyvážené alternatívy, je nasledujúci recept na zdravšiu verziu flapjacku ako stvorený. Jedinečný, voňavý, bez živočíšnych surovín, nerozoznateľný od originálu a kombinovateľný s čímkoľvek, čo máš rada – presne taký je banánový flapjack s arašidovým maslom!

 
Doba prípravy: 50 minút + 20 minút chladenia po dopečení

Čo budeme potrebovať na 12 menších alebo 6 väčších ks?


  • 3 prezreté banány

  • 200 g celých ovsených vločiek (nie instantných)

  • 50 g sušených hrozienok

  • 30 g slnečnicových semienok

  • 30 g tekvicových semienok

  • 2 a ½ lyžice kokosového oleja

  • 2 a ½ lyžice kvalitného 100% arašidového masla (najlepšie jemného, ale môžeme použiť aj verziu „crunchy“ s kúskami arašidov)

  • 1-2 lyžice domáceho medu (podľa chuti)

  • 1/3 lyžičky morskej/himalájskej soli

  • 2 lyžičky mletej škorice


Ako budeme postupovať?

1. Rúru predhrejeme na 180°C a mierne hlboký plech alebo zapekaciu misu s priemerom cca 30 cm (podľa toho, či chceme flapjacky hrubšie či tenšie) vystelieme papierom na pečenie.
2. Vo veľkej mise poriadne roztlačíme banány až do krémovej konzistencie.
3. Pridáme k ním ovsené vločky, sušené hrozienka, semienka a poriadne premiešame.
4. Do malého hrnca dáme kokosový olej, arašidové maslo, med, morskú soľ a 1 čajovú lyžičku škorice.
5. Miešame a pomaly zohrievame na miernom ohni približne 2-3 minúty, kým sa zmes nespojí.
6. Vzniknutú teplú zmes pridáme k banánovej zmesi a niekoľkokrát premiešame.
7. Cesto na flapjack dáme na plech a uhladíme tak, aby bolo rovnomerné.
8. Posypeme zvyšnou lyžičkou škorice a vložíme do vyhriatej rúry.
9. Pečieme cca 35 až 40 minút s tým, že po 15-tich minútach flapjack skontrolujeme. Je dôležité dbať na to, aby sa flapjack piekol až dovtedy, kým zvrchu nadobudne zlatistú farbu – nesmieme ho však spáliť, preto sledujeme, či netmavne príliš.
10. Po dopečení necháme flapjacky vychladnúť a rozkrojíme ich podľa vlastného uváženia. Následne ich skladujeme v uzatvorenej nádobe, maximálne po dobu 5-6 dní. Verte mi, že s odkladaním problémy nebudú – budú zjedene skôr, ako ich stihnete odložiť.
TIP č.1: Namiesto arašidového masla môžeme použiť akýkoľvek iný druh orieškového masla. Pozor však dávame vtedy, ak použijeme pekanové maslo, ktoré je prirodzene o niečo tekutejšie ako ostatné druhy. V takomto prípade treba pridať viac suchých surovín, ako napríklad ovsených vločiek.
TIP č.2: S flapjackom sa môžeme skutočne vyblázniť! Môžeme doň pridať iný druh sušeného ovocia (pozor však na zbytočne prisládzané druhy), kvalitné kakao, kúsky vlašských orechov, perníkové korenie či odmerku obľúbeného proteínu.
 
Výživové hodnoty na 1 ks:

















Kalorické hodnotyTukyBielkovinySacharidyVláknina
205 kcal
864 kJ
7 g5 g28 g3 g
 
tyčinky
 
fitness kolac
 
musli tyčinky
 
musli tyčinky recept
Dobrú chuť! :-)
 
Táto pochúťka sa rovnako hodí všetkým fit nadšencom, ako recepty v našich ostatných knihách Z fitka do kuchyne. Nechýba ti doma ešte niektorá kniha?
zdrave ranajky
 
Možno by ťa mohli zaujímať aj tieto recepty:
9x recepty na domáce fit tyčinky
Fit bábovka z ovsených vločiek - chutné raňajky aj dezert
Kakaovo-tvarohové muffiny s čučoriedkami - super dezert pre fitness nadšencov
Fotka autora
Dominika Hriňáková
Redaktor vo Fitshaker

Zdravému životnému štýlu som sa začala venovať pred niekoľkými rokmi a môj život sa od základov zmenil. Milujem šport, slnečné dni, úsmev a pripravovanie zdravých dobrôt. Každým dňom nadobúdam nové skúsenosti a popri štúdiu pravidelne cvičím, behám a najmä relaxujem prostredníctvom yogy. Svoj jedálniček som prispôsobila mojim intoleranciám na rôzne potraviny a týmto štýlom pripravujem každé jedlo. Naučila som sa myslieť pozitívne a cítim sa lepšie ako kedykoľvek predtým. Zdravý životný štýl je jednoducho cesta, na ktorej neexistujú žiadne odbočky. Rada sa o svoje znalosti z tejto oblasti podelím a inšpirujem prostredníctvom článkov.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.