Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Šťavnatá batatová frittata s červenou cibuľou a fetou

batatová frittata
Frittata je obľúbené talianske jedlo, ktoré sa môže jesť ráno, na obed aj večer, teplé aj studené, s chlebom, so šalátom alebo len tak. Je to skvelý spôsob, ako zužitkovať zvyšky z predchádzajúceho dňa alebo zlikvidovať zásoby v chladničke. Hlavným rozdielom oproti klasickej omelete je, že minimálne jedna ingrediencia sa zmieša s vajíčkami ešte v ich surovom stave. Takisto môžeme vajíčka oveľa viac premiešať, aby sme dosiahli nadýchaný efekt, ktorý je pre frittatu typický. Frittata sa pripravuje „low and slow“, čiže pomaly a pri nízkej teplote, aby bola spodná časť hotová a vrch stále tekutý. Na záver je veľmi rýchlo dopečená pri vysokej teplote v rúre.

Čas prípravy: 45 min. (ak si sladký zemiak uvaríme vopred, skrátime čas prípravy na menej ako 30 minút)

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?


  • 1 sladký zemiak (cca 200 g)

  • 1 stredne veľkú červenú cibuľu (cca 100 g)

  • 5 vajíčok

  • 100 g syra feta

  • 1 lyžicu slnečnicového oleja (cca 10 ml)


Ako budeme postupovať?

1. Sladký zemiak ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme.
2. Po uvarení ho rozpučíme vidličkou a necháme trochu vychladnúť.
3. Cibuľu nakrájame na tenké polmesiačiky.
4. V hlbokej miske rozšľaháme vajíčka, pridáme k nim nadrobenú fetu, sladký zemiak a cibuľu.
5. Zmes dobre premiešame. Rúru predhrejeme na 200 ˚C, ideálne v režime fúkania a grilu.
6. Na panvici, ktorú môžeme dať aj do rúry, rozpálime olej a vylejeme do nej pripravenú zmes.
7. Teplotu okamžite znížime na minimum a pomaly pripravujeme cca 10 minút. Na záver vložíme do rúry a dopečieme ešte 5 minút.
Tip: Krok s dopečením v rúre možno vynechať a frittatu si pripraviť len na panvici. V tom prípade ju prikryjeme pokrievkou a pripravujeme ju, až kým stuhne aj vrchná časť.
 
Výživové hodnoty na 1 porciu:

















Kalorické hodnotyTukySacharidyBielkovinyVláknina
1 063 kJ
254 kcal
16 g13,5 g13,5 g2 g
 
frittata
Prajem dobrú chuť! :-)
 
Ďalšie skvelé recepty na raňajky, obed či večeru a iné príležitosti nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III:
čo si dať na večeru
 
Vyskúšaj aj:
Čo na večeru? Vaječná frittata s cuketou a paradajkami
Tip na večeru: Senzačná hubová frittata so zeleninou
Rýchla zdravá večera pre dvoch: špenátová omeleta so šalátom z bielej reďkovky
Famózna omeleta z tekvice hokkaido. Recept vhodný aj pre deti od 1 roka
Avokádová omeleta: chutné výživné raňajky či zdravá večera pre dvoch
Fotka autora
Bohdana Tandlich
Redaktor vo Fitshaker

Varenie ako terapia? Pre mňa je pocit, keď stojím v kuchyni, jedlo vonia a treba už len zavolať “večera” presne to, čo predpísal lekár. V kuchyni rada experimentujem a skúšam rôzne chute a koreniny. Ešte aj moji dvaja psi sa volajú Čili a Kari. Uprednostňujem lokálne a sezónne potraviny a vždy ma poteší, keď objavím poctivých domácich farmárov. Najväčšou odmenou sú pre mňa plné brušká môjho manžela, hostí a čoskoro už aj mojej dcérky, pri ktorej práve začíname s príkrmami. Veľmi rada by som ti niečo z tejto svojej vášne odovzdala vo svojich receptoch a tipoch.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.