Čas prípravy: 45 min. (ak si sladký zemiak uvaríme vopred, skrátime čas prípravy na menej ako 30 minút)
Čo budeme potrebovať na 4 porcie?
- 1 sladký zemiak (cca 200 g)
- 1 stredne veľkú červenú cibuľu (cca 100 g)
- 5 vajíčok
- 100 g syra feta
- 1 lyžicu slnečnicového oleja (cca 10 ml)
Ako budeme postupovať?
2. Po uvarení ho rozpučíme vidličkou a necháme trochu vychladnúť.
3. Cibuľu nakrájame na tenké polmesiačiky.
4. V hlbokej miske rozšľaháme vajíčka, pridáme k nim nadrobenú fetu, sladký zemiak a cibuľu.
5. Zmes dobre premiešame. Rúru predhrejeme na 200 ˚C, ideálne v režime fúkania a grilu.
6. Na panvici, ktorú môžeme dať aj do rúry, rozpálime olej a vylejeme do nej pripravenú zmes.
7. Teplotu okamžite znížime na minimum a pomaly pripravujeme cca 10 minút. Na záver vložíme do rúry a dopečieme ešte 5 minút.
Tip: Krok s dopečením v rúre možno vynechať a frittatu si pripraviť len na panvici. V tom prípade ju prikryjeme pokrievkou a pripravujeme ju, až kým stuhne aj vrchná časť.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
Kalorické hodnoty | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
1 063 kJ 254 kcal | 16 g | 13,5 g | 13,5 g | 2 g |
Ďalšie skvelé recepty na raňajky, obed či večeru a iné príležitosti nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III:
Vyskúšaj aj:
Čo na večeru? Vaječná frittata s cuketou a paradajkami
Tip na večeru: Senzačná hubová frittata so zeleninou
Rýchla zdravá večera pre dvoch: špenátová omeleta so šalátom z bielej reďkovky
Famózna omeleta z tekvice hokkaido. Recept vhodný aj pre deti od 1 roka
Avokádová omeleta: chutné výživné raňajky či zdravá večera pre dvoch
Varenie ako terapia? Pre mňa je pocit, keď stojím v kuchyni, jedlo vonia a treba už len zavolať “večera” presne to, čo predpísal lekár. V kuchyni rada experimentujem a skúšam rôzne chute a koreniny. Ešte aj moji dvaja psi sa volajú Čili a Kari. Uprednostňujem lokálne a sezónne potraviny a vždy ma poteší, keď objavím poctivých domácich farmárov. Najväčšou odmenou sú pre mňa plné brušká môjho manžela, hostí a čoskoro už aj mojej dcérky, pri ktorej práve začíname s príkrmami. Veľmi rada by som ti niečo z tejto svojej vášne odovzdala vo svojich receptoch a tipoch.