Famózna omeleta z tekvice hokkaido. Recept vhodný aj pre deti od 1 roka

Nevieme ako ty, ale ja mám na jeseni spomedzi ostatných vecí, konzumáciu tekvice hokkaido hádam najradšej. Rada s ňou vymýšľam nové recepty. Nedávno mi napadlo použiť ju ráno pri príprave raňajok do omelety. Recept však poslúži aj ako večera. Pochutí si na nej celá rodina, nakoľko je recept vhodný už pre deti od 1 roka. :-)

Doba prípravy: 30-40 minút

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?

  • 1 ks menšej hokkaido tekvice
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 8 vajíčok
  • 20 g parmezánu
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
  • 1 stredne veľkú jarnú cibuľku
  • biely jogurt a jarnú cibuľku na ozdobenie

Ako budeme postupovať?

1. Tekvicu ošúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na 8 rovnako veľkých mesiačikov.

2. Mesiačiky následne nakrájame na tenučké plátky.

3. Do hlbšej panvice dáme olivový olej a pridáme nakrájanú tekvicu.

4. Veľmi dôležitým krokom je tekvicu opekať a dusiť, pokiaľ nebude úplne mäkká.

5. Pokiaľ sa tekvica dusí, rozbijeme vajíčka do misky, kde ich spolu s nastrúhaným parmezánom, soľou a korením poriadne premiešame.

6. K mäkkej tekvici pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku a smažíme ich spolu asi 2 minútky.

7. Prilejeme vajíčka a pečieme bez miešania na strednej teplote 10 minút. Omeleta musí mať pevné okraje, ak ju chceme prevrátiť na druhú stranu. Dôležité je panvicu prikryť pokrievkou. Potom omeletu obrátime. Môžeme si pomôcť tanierom, na ktorý ju preklopíme a potom následne zošuchneme naspäť na panvicu.

8. Pečieme ďalších 10 minút z druhej strany.

9. Omeletu podávame s lyžicou bieleho jogurtu (najlepšie gréckeho) a posypanú jarnou cibuľkou.

 

 

Chutí výborne teplá a aj studená. 🙂

Recepty od autorky Niky nájdeš aj v našej najnovšej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 3. Môžeš si pripraviť recepty na raňajky (aj s vajíčkami), ale aj mäsové, rybacie, vegetariánske jedlá či zdravé sladkosti a rôzne snacky či pokrmy na špeciálne príležitosti:

 

Využi sezónu tekvice a priprav si aj:

Hokkaido marmeládu – napríklad ako nátierku na raňajky, či dip k syrom pre pohostenie

Zapečená hokkaido tekvica so pšenom a kyslou kapustou

Chrumkavé krekry z hokkaido tekvice

Tekvicové kari so špampiňónmi a špenátom – skvelá omáčka k cestovinám

Veronika Kašická

Redaktorka vo Fitshaker
Ako maskérka v divadle sa stretávam s mnohými vecami, ktoré obsahujú veľa chémie. Preto sa snažím o presadenie prírodnej kozmetiky a zdravého jedla aspoň v osobnom živote. Hľadanie a vytváranie nových veci pre telo a pleť z ingrediencií, ktoré nám ponúka sama príroda je moje veľké hobby. Verím, že jedného dňa si ľudia opäť všimnú, že kvalitné a zdravé prípravky na telo, tvár či vlasy sa dajú pripraviť aj doma bez zruinovania peňaženky.
Veronika Kašická

Článok bol pridaný dňa 30/09/2019 a zaradený do kategórie: BezlepkovéPotréningovéRaňajkyReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1 rokaVajíčka na raňajkyVegetariánske   |   Autor: Veronika Kašická

Komentáre