Čo na večeru? Vaječná frittata s cuketou a paradajkami

Nevieš, na aký spôsob si pripraviť vajíčka? Domáca frittata je ideálny tip na zdravý recept, ktorý si rýchlo obľúbiš. So zeleninou a nastrúhaným syrom je veľmi lahodná. Fantázie sa medze nekladú, ak túžiš po obmene, nič tým v recepte nepokazíš. :-)

Doba prípravy: 30 minút

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?

  • 1 lyžicu kvalitného masla
  • ½ cibule
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 cuketu
  • 1 hrsť cherry paradajok
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • mletú sladkú papriku
  • 2 hrste nadrobno nasekaných špenátových listov
  • 6 vajíčok
  • ½ hrnčeka* syru cheddar

* hrnček má objem 200 ml

Ako budeme postupovať?

1. Na troške masle (príp. kvalitného rastl. oleja) opečieme na drobno nasekanú cibuľu dozlatista, potom pridáme pretlačený cesnak a na kocky nakrájanú cuketu a cherry paradajky.

2. Okoreníme a osolíme. V osobitnej miske zmiešame orestovanú zeleninu, nadrobno nasekané špenátové listy a vajíčka.

3. Túto zmes prelejeme do formy o priemere 25 cm, ktorú sme vymazali maslom. Navrch postrúhame syr cheddar.

4. Dáme piecť na 180°C po dobu cca 30 minút.  

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
1753 kJ

419 kcal

29,5 g 9,3 g 28,8 g  2,8 g

frittata

Prajem ti dobrú chuť!

 

Ďalšie skvelé recepty napríklad na večeru nájdeš aj v knihe Z fitka do kuchyne 2:

zdrave recepty

 

Ak máš rada vajíčka, vyskúšaj aj tieto recepty:

Vajíčková nátierka s červenou šošovicou

Vajíčkovo-avokádový šalát – tip na večeru

Avokádo plnené vajíčkom – tip na zdravú večeru

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 21/01/2019 a zaradený do kategórie: BezlepkovéPotréningovéRaňajkyReceptyVegetariánske   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre