Spomenieš si na cuketové tyčinky, ktoré sa stali hitom internetu? Tak tieto cuketové pagáče sa k nim podľa mňa pridajú. Sú totiž neskutočne dobré. Mnohí z nás poznajú pagáče ako mastné slané pečivo. Ale ver, že aj tie menej tučné môžu byť naozaj chutné. Na ozvláštnenie som použila cuketu, ktoré pagáčom dodajú vláčnosť a spolu s opraženou cibuľkou výbornú chuť. Výroba je síce trošku dlhšia, ale výsledok stojí za to. Odporúčam robiť rovno z dvoch dávok. ;-)
Čas prípravy
- 1 hodinakysnutie
- 30 minútprekladanie
- 25 minútpečenie
Ako na to?
1
Z vlažného mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások, ktorý necháme 10 minúť odstáť.
2
Cuketu nastrúhame na jemnom strúhadle, trošku osolíme a necháme vypotiť.
3
Do misky vysypeme múku, pridáme smotanu, žĺtok, soľ a cuketu, ktorú zbavíme vody.
4
Pridáme kvások a vypracujeme cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť.
5
Zatiaľ pripravíme zmes na potieranie cesta. Cibuľu nakrájame nadrobno a opečieme na repkovom oleji.
6
Cuketu nastrúhame na jemnom strúhadle, osolíme a necháme vypotiť.
7
Keď je cibuľa opečená, odstavíme ju zo zdroja tepla a pridáme nastrúhanú cuketu zbavenú vody. Premiešame, pridáme soľ spolu s maslom, ktoré sme predtým rozpustili.
8
Zmes necháme vychladnúť.
9
Keď je cesto vykysnuté, vyklopíme ho na dobre pomúčenú dosku a ešte chvíľu miesime.
10
Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a potrieme vrch tretinou cibuľovej zmesi.
11
Cesto potom poskladáme ako obálku a necháme 10 minút odpočívať.
12
Tento postup opakujeme ešte dvakrát, čiže cesto sa prekladá celkovo trikrát.
13
Keď je cesto poprekladané, rozvaľkáme ho na cca 1,5 cm a formičkou vykrajujeme pagáče, ktoré ukladáme na plech vystlaným papierom na pečenie.
14
Nakoniec pagáče potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme rascou, alebo semienkami podľa chuti.
15
Vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme cca 25 minút.
Tip na kváskovú verziu: Namiesto mlieka a droždia môžeme pripraviť rozkvas z 1 lyžice kvásku, 100 ml vody a 100 ml špaldovej múky, ktorý necháme kvasiť 12 hodín. Treba však počítať s tým, že pagáče nemusia byť tak nadýchané.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
49 kcal
207 kJ
T:
2 g
B:
2 g
S:
6 g
V:
0.5 g
Prajem dobrú chuť! :-)
Ďalšie skvelé recepty, ktoré môžu slúžiť ako snacky či pohostenie pre návštevy nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III:
Nevieš, čo s ďalšou cuketou? Načerpaj inšpiráciu:
Cuketové placky s fazuľovým čili: tip na zdravý obed do 30 minút
Cuketovo-cícerové kari: tip na omáčku k cestovinám
Cuketové placky bez lepku: tip na rýchlu večeru
Zapekané cestoviny s cuketou a tofu: zdravý obed aj pre deti od 1,5 roka
Cuketové hranolky v syrovej kruste: nápad na večeru či napr. prílohu
Cuketové vafle s tvarohovou nátierkou: skvelé slané raňajky aj pre deti od 1,5 roka
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.