Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

MEGA dobré cuketové pagáče: zdravá desiata aj pohostenie pre návštevy

115 min
40 porcií
zdravá desiata aj pohostenie

Potrebujeme: 

  • Na kvások:
  • 100 ml kvalitného mlieka
  • ½ kocky bio droždia
  • 1/2 lyžičky trstinového cukru (príp. kokosového)
  • Na cesto:
  • 150 g cukety
  • 4 lyžičky morskej/himalájskej soli (ak robíme recept pre deti, použijeme len 2 lyžičky)
  • 300 g hladkej špaldovej múky
  • 100 g kyslej smotany
  • 1 žĺtok
  • Na potieranie cesta:
  • 150 g cibule
  • 2 lyžice kvalitného repkového oleja alebo ghí masla
  • 150 g cukety
  • 1 lyžičku morskej/himalájskej soli
  • 50 g kvalitného masla
  • 1 vajíčko na potretie
  • rascu
zdravá desiata aj pohostenie

Spomenieš si na cuketové tyčinky, ktoré sa stali hitom internetu? Tak tieto cuketové pagáče sa k nim podľa mňa pridajú. Sú totiž neskutočne dobré. Mnohí z nás poznajú pagáče ako mastné slané pečivo. Ale ver, že aj tie menej tučné môžu byť naozaj chutné. Na ozvláštnenie som použila cuketu, ktoré pagáčom dodajú vláčnosť a spolu s opraženou cibuľkou výbornú chuť. Výroba je síce trošku dlhšia, ale výsledok stojí za to. Odporúčam robiť rovno z dvoch dávok. ;-)

Čas prípravy

  • 1 hodinakysnutie
  • 30 minútprekladanie
  • 25 minútpečenie

Ako na to?

1

Z vlažného mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások, ktorý necháme 10 minúť odstáť.

2

Cuketu nastrúhame na jemnom strúhadle, trošku osolíme a necháme vypotiť.

3

Do misky vysypeme múku, pridáme smotanu, žĺtok, soľ a cuketu, ktorú zbavíme vody.

4

Pridáme kvások a vypracujeme cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť.

5

Zatiaľ pripravíme zmes na potieranie cesta. Cibuľu nakrájame nadrobno a opečieme na repkovom oleji.

6

Cuketu nastrúhame na jemnom strúhadle, osolíme a necháme vypotiť.

7

Keď je cibuľa opečená, odstavíme ju zo zdroja tepla a pridáme nastrúhanú cuketu zbavenú vody. Premiešame, pridáme soľ spolu s maslom, ktoré sme predtým rozpustili.

8

Zmes  necháme vychladnúť.

9

Keď je cesto vykysnuté, vyklopíme ho na dobre pomúčenú dosku a ešte chvíľu miesime.

10

Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a potrieme vrch tretinou cibuľovej zmesi.

11

Cesto potom poskladáme ako obálku a necháme 10 minút odpočívať.

12

Tento postup opakujeme ešte dvakrát, čiže cesto sa prekladá celkovo trikrát.

13

Keď je cesto poprekladané, rozvaľkáme ho na cca 1,5 cm a formičkou vykrajujeme pagáče, ktoré ukladáme na plech vystlaným papierom na pečenie.

14

Nakoniec pagáče potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme rascou, alebo semienkami podľa chuti.

15

Vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme cca 25 minút.

Tip na kváskovú verziu: Namiesto mlieka a droždia môžeme pripraviť rozkvas z 1 lyžice kvásku, 100 ml vody a 100 ml špaldovej múky, ktorý necháme kvasiť 12 hodín. Treba však počítať s tým, že pagáče nemusia byť tak nadýchané.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

49 kcal

207 kJ

T:

2 g

B:

2 g

S:

6 g

V:

0.5 g

cuketové pagáče
pohostenie
cuketové recepty

Prajem dobrú chuť! :-)

Ďalšie skvelé recepty, ktoré môžu slúžiť ako snacky či pohostenie pre návštevy nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III:

zdravé recepty

Nevieš, čo s ďalšou cuketou? Načerpaj inšpiráciu:

Cuketové placky s fazuľovým čili: tip na zdravý obed do 30 minút

Cuketovo-cícerové kari: tip na omáčku k cestovinám

Cuketové placky bez lepku: tip na rýchlu večeru

Zapekané cestoviny s cuketou a tofu: zdravý obed aj pre deti od 1,5 roka

Cuketové hranolky v syrovej kruste: nápad na večeru či napr. prílohu

Cuketové vafle s tvarohovou nátierkou: skvelé slané raňajky aj pre deti od 1,5 roka

Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktor vo Fitshaker

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.