Tip na ľahký obed: Zapekané cestoviny s cuketou a tofu
V lete, najmä keď sa teploty šplhajú aj cez 30-tky, preferujeme ľahšie jedlá, ktoré môžeme konzumovať hoci aj studené a zbytočne nebudú zaťažovať naše trávenie. Cestoviny môžeme pripraviť na veľa spôsobov. Vždy vyberaj tie kvalitnejšie, ktoré sa nerozvaria a zbytočne nezvyšujú svoj glykemický index. Dopraj si ich v rámci obeda a nebudeš po takomto obede unavená a ospalá. Skús napríklad aj môj recept na zapekané cestoviny s tofu a cuketou. ;-)
Doba prípravy: 45 minút
Čo budeme potrebovať na 4 porcie?
- ½ balíka kvalitných uvarených cestovín
- 1 červenú cibuľu
- 1 mladú cuketu
- 100 ml vody
- 3 lyžice lúpaných paradajok
- 3 lyžice bieleho jogurtu (ideálne gréckeho typu)
- 2 strúčiky cesnaku
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie (vynecháme, ak je to pre deti)
- 180 g bieleho bio tofu
- 2 lyžice slnečnicového oleja
- 100 g syra Grana Padano
Ako budeme postupovať?
1. Najprv uvaríme cestoviny.
2. Na panvicu dáme olej, ktorý rozohrejeme a pridáme na drobno nakrájanú cibuľu a orestujeme.
3. Pridáme na jemno nastrúhanú cuketu, podlejeme vodou a dusíme, kým sa neodparí voda.
4. Panvicu stiahneme zo zdroja tepla a pridáme lúpané paradajky, biely jogurt a pretlačený cesnak.
5. Dochutíme soľou a čiernym korením.
6. Tofu roztlačíme vidličkou, pridáme k uvareným cestovinám, premiešame.
7. Cestoviny vložíme do vymastenej zapekacej misy, pridáme zmes z cukety, premiešame, posypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť do rúry vyhriatej na 200°C a zapekáme cca 25 minút.
Tip č.1: Ak chceme, jedlo môžeme pripraviť aj deťom od 1,5 roka, ale vynecháme korenie.
Tip č.2: Ak ich chceš jesť studené, nevkladaj ich do chladničky, chutnejšie sú, ak majú izbovú teplotu.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
Kalorické hodnoty | Tuky | Bielkoviny | Sacharidy | Vláknina |
473 kcal
1 986 kJ |
16 g | 23 g | 52 g | 2 g |
Prajem ti dobrú chuť! :-)
Množstvo super receptov nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál:
Z obľúbených cestovinových receptov pre teba vyberáme:
Vrtuľky s avokádovo-bazalkovou omáčkou a pečenými paradajkami
Cestoviny s avokádovo-paradajkovou omáčkou a čiernymi olivami
Ryžové rezance s krevetami – hotové do 20 minút
- Lososová nátierka s Lučinou: fit večera aj skvelé pohostenie pre návštevy - 14. januára 2021
- Zemiakové placky s kyslou kapustou: tip na fit vegetariánsky obed či večeru - 8. januára 2021
- Vynikajúce slané pohostenie na Silvestra: Baklažánová roláda s prosciuttom a hermelínom - 28. decembra 2020
Článok bol pridaný dňa 16/08/2018 a zaradený do kategórie: CestovinyReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1,5 rokaVegetariánske | Autor: Júlia Rašlová