Tip na ľahký obed: Zapekané cestoviny s cuketou a tofu

V lete, najmä keď sa teploty šplhajú aj cez 30-tky, preferujeme ľahšie jedlá, ktoré môžeme konzumovať hoci aj studené a zbytočne nebudú zaťažovať naše trávenie. Cestoviny môžeme pripraviť na veľa spôsobov. Vždy vyberaj tie kvalitnejšie, ktoré sa nerozvaria a zbytočne nezvyšujú svoj glykemický index. Dopraj si ich v rámci obeda a nebudeš po takomto obede unavená a ospalá. Skús napríklad aj môj recept na zapekané cestoviny s tofu a cuketou. ;-)

Doba prípravy: 45 minút

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?

  • ½ balíka kvalitných uvarených cestovín
  • 1 červenú cibuľu
  • 1 mladú cuketu
  • 100 ml vody
  • 3 lyžice lúpaných paradajok
  • 3 lyžice bieleho jogurtu (ideálne gréckeho typu)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie (vynecháme, ak je to pre deti)
  • 180 g bieleho bio tofu
  • 2 lyžice slnečnicového oleja
  • 100 g syra Grana Padano

Ako budeme postupovať?

1. Najprv uvaríme cestoviny.

2. Na panvicu dáme olej, ktorý rozohrejeme a pridáme na drobno nakrájanú cibuľu a orestujeme.

3. Pridáme na jemno nastrúhanú cuketu, podlejeme vodou a dusíme, kým sa neodparí voda.

4. Panvicu stiahneme zo zdroja tepla a pridáme lúpané paradajky, biely jogurt a pretlačený cesnak.

5. Dochutíme soľou a čiernym korením.

6. Tofu roztlačíme vidličkou, pridáme k uvareným cestovinám, premiešame.

7. Cestoviny vložíme do vymastenej zapekacej misy, pridáme zmes z cukety, premiešame, posypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť do rúry vyhriatej na 200°C a zapekáme cca 25 minút.

 

Tip č.1: Ak chceme, jedlo môžeme pripraviť aj deťom od 1,5 roka, ale vynecháme korenie.

Tip č.2: Ak ich chceš jesť studené, nevkladaj ich do chladničky, chutnejšie sú, ak majú izbovú teplotu.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorické hodnoty Tuky Bielkoviny Sacharidy Vláknina
473 kcal

1 986 kJ

16 g 23 g 52 g 2 g

cuketa recepty

 

zapekane cestoviny

 

cestoviny

 

recepty s tofu

Prajem ti dobrú chuť! :-)

 

Množstvo super receptov nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál:

zdrave recepty

 

Z obľúbených cestovinových receptov pre teba vyberáme:

Vrtuľky s avokádovo-bazalkovou omáčkou a pečenými paradajkami

Cestoviny s avokádovo-paradajkovou omáčkou a čiernymi olivami

Ryžové rezance s krevetami – hotové do 20 minút

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 16/08/2018 a zaradený do kategórie: CestovinyReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1,5 rokaVegetariánske   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre