Apríl je už tradične spájaný s rôznymi očistami, detoxami a pod. Taktiež však patrí k jari a s ňou častokrát súvisí aj jarná únava. Poznáš to? Všetky tieto fakty nadväzujú práve na obdobie, kedy je najaktívnejším orgánom práve pečeň, ktorá je jedným z najdôležitejších orgánov v našom tele. Prečo je tomu tak a ako ju posilniť, aby sme sa jej aj my odmenili za to množstvo “práce”, ktorú pre naše zdravie vykonáva? Čítaj ďalej a dozvieš sa zaručene ešte viac. ;-)
Aká je úloha pečene v našom tele?
Žiadny prvok v tele, žiadny hormón a žiadny proces v organizme sa nezaobíde bez vplyvu pečene. Inými slovami, pečeň ovplyvňuje všetko v tele, a preto by sme sa o ňu mali aj adekvátne starať.
Pečeň teda predstavuje akýsi orgán premeny a obnovy z pohľadu zdravia ale i energie.
Pečeň z pohľadu tradičnej čínskej medicíny
Schopnosť meniť a prispôsobovať svoje myšlienky či názory špecifikuje správnu funkciu pečene na energetickej úrovni.
Pečeň trpí zakaždým, keď má človek pocit, že je využívaný po psychickej či emocionálnej stránke. Dôvodom je, že pečeň predstavuje akýsi vlastný životný priestor, vymedzuje hranice, kto som “JA” voči okoliu. Preto najmocnejšou ochranou pred emocionálnym zneužívaním či manipuláciou je “zázračné” slovíčko nie.
PÁROVÉ ORGÁNY
Takže v tomto prípade je to pečeň, ktorá je hlavným orgánom a jej kondícia priamo súvisí práve so správnou funkciou žlčníka.
Avšak stav pečene sa tiež odráža v súvislosti so zdravotným stavom svalov, šliach a kĺbov.
V tradičnej čínskej medicíne sú za zmyslový orgán považované oči t.j zrak. Medzi príznaky, ktoré sa môžu prejaviť na očiach a odkazovať tak na pečeň, sú zákaly očnej šošovky, zápaly, suché oči a chyba lomivosti oka (krátkozrakosť, ďalekozrakosť…).
Ako zistím, či je moja pečeň oslabená?
Ako posilniť pečeň?
Základným pilierom perfektne fungujúcej pečene je vyvážená strava, pretože práve pečeň je zodpovedná za spracovanie a premenu živín z prijatej potravy. Nakoľko je však každé telo iné, nedá sa univerzálne odporučiť presný stravovací režim. Tu je dôležité počúvať najmä svoje telo - čo mu prospieva, čo ho zaťažuje a pod.
Potraviny vhodné na podporu činnosti pečene sú - raž, špalda, mungo či adzuki fazuľka, pór, špenát, paradajky, petržlen, brokolica, tekvicové semienka, mrkva (najlepšie tepelne upravená), príp. celkovo žlté a červené ovocie či tmavozelené listy zeleniny.
Pohyb je taktiež neodmysliteľnou súčasťou podpory správnej funkcie pečene. Môžeme ním odbúrať vnútorný stres, vyčistiť si hlavu a oslobodiť sa od vnútorného tlaku. Ak spojíme pravidelný pohyb a relaxáciu, naša pečeň nám skutočne poďakuje.
Pre podporu pečene je tiež vhodné piť čaj, resp. výluh napr. z týchto bylín - Ostropestrec mariánsky, Púpava lekárska, Dráč obyčajný, Slivka trnková (kvet), Vachta trojlistá, Čierna ríbezľa (list).
Pripraviť si z odporúčaných potravín môžete napríklad niektoré z týchto receptov:
Špenátovo-cícerová nátierka
Špenátovo-ovsené cookies
Špaldové cestoviny s fazuľovými luskami a klíčkami
Kuracie soté po čínsky v kokosovej omáčke
Zapekaná brokolica s kuracím mäskom
Brokolicové recepty na 21 spôsobov
41 jarných receptov so špargľou, medvedím cesnakom, hráškom a kalerábom
Pozri si aj zvyšok orgánového kalendára:
Január – najviac pozor si treba dávať na močový mechúr
Február – najviac oslabeným orgánom sú obličky
Marec - najaktívnejším orgánom je žlčník
Jún – vtedy by sme si mali najviac dávať pozor na tenké črevo
September – najviac oslabenými orgánmi sú slezina a pankreas
December – najaktívnejším orgánom je hrubé črevo
Zdroje:
Feng šuej inštitút
Lothar Ursinus - Orgánové hodiny
Jiří Janča - Praktické kalendárium alternatívnej medicíny
Mojou životnou filozofiou je žiť v harmónii mysle, tela a duše. Som absolútnym milovníkom jedla, ktoré by malo byť z môjho pohľadu vždy vyvážené, nutrične bohaté a z tých najkvalitnejších surovín. Vysoká kvalita neznamená vždy aj vysokú cenu, rovnako ako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mojím prostriedkom ako vypnúť. Fascinuje ma, čo telo všetko dokáže, koľko sily v sebe skrýva. Čo dáte, to sa vám vráti, a u vášho tela to platí dvojnásobne. Verím, že moje články vám budú pomáhať pri hľadaní svojich vlastných odpovedí a moje recepty obohatia vašu kuchyňu. Ak máš radšej instagram, môžeš ma sledovať ako @foodistheroot