Kedy je najlepší čas na konzumáciu sladkého a ovocia? Len počas týchto hodín!

V septembri je podľa tradičnej čínskej medicíny v najväčšej aktivite slezina a pankreas. Orgány, ktoré väčšinu roka zanedbávame nás môžu tento mesiac prekvapiť – či už príjemne alebo nepríjemne. Ak nechceš trpieť zdravotnými problémami, mala by si dať pozor na to, čo vkladáš do úst. Máme pre teba rady, ako sa cítiť každý deň fantasticky. Dozvieš sa aj to, že sladké by si mala počas tohto mesiaca jesť len v priebehu 2 hodín. Ktoré sú to, sa dočítaš nižšie :-).

Čo všetko má na svedomí slezina?

Slezina má najväčší vplyv na pankreas a žalúdok. Znamená to teda, že sa nedá trpieť, napr. žalúdočnými vredmi, pokiaľ je v poriadku slezina. V praxi preto nejde vyliečiť žalúdočné problémy, pokiaľ nebude zdravá slezina. Slezina ovláda u pankreasu produkciu tráviacich enzýmov. Beta – bunky, ktoré produkujú inzulín, sú pod priamym vplyvom toxínov z pečene. V tomto prípade je teda treba vyčistiť oba orgány – pečeň i slezinu. Veľmi dôležitým orgánom pod vplyvom sleziny je dvanástnik (časť tenkého čreva, ktorá nasleduje hneď za žalúdkom). V tomto orgáne prebieha aj trávenie všetkých vitamínov a minerálov. Oslabenie sleziny môže byť príčinou i chudokrvnosti, oslabenia vitality, či porúch vstrebávania napr. horčíka (kŕče).

Funkcia sleziny je veľmi podceňovaná, čo je veľká chyba. Patrí do oblasti imunitného systému a jej najdôležitejšou funkciou je likvidácia odumierajúcich krvných buniek. Podieľa sa na krvotvorbe a má vplyv na imunitu.

girl-839613_1280

 

Zabudni na stres a negatívne myšlienky!

Oslabením sleziny veľmi trpí vegetatívny nervový systém a jeho poškodenie spôsobuje nepríjemné pocity v organizme. Je úzko spojený s mozgovými centrami a dokáže spustiť akúkoľvek chorobu, pretože sa doňho veľmi často premietajú stresy a negatívne emócie.

Ten, kto veľa premýšľa, stále všetko zvažuje, zaoberá sa stále problémami a neustále situáciu posudzuje, oslabí slezinu do tej miery, že sa v nej vytvoria ložiská. Potom už je záležitosťou jeho genetiky, ktorým smerom sa ďalšie poruchy budú uberať.

stress-391654_1280

 

Ako si udržať slezinu v plnom zdraví?

Nemala by si:

  • Konzumovať rafinovaný biely cukor, koláče, sladkosti, mliečnu čokoládu, polotovary, vyprážané a mastné jedlá.
  • Jesť nepravidelne, príliš veľké porcie, či prijímať málo jedla.
  • Zabudni na prílišnú starostlivosť, kritickosť, nedôveru, skepsu, nedostatok lásky a rodinnej pohody.

Odporúčame:

  1. Konzumáciu pšena, celozrnnej ryže, jačmeň a produkty z neho (napr. jačmenné krúpky), karfiolu, kalerábu, mrkvy, tekvice, tekvice hokkaido, broskýň, marhúľ, brusníc a brusnicovej šťavy, či obilnú kávu meltu.
  2. Z byliniek je to nechtík, fenikel, nátržník husí, slez, šalvia, praslička, ľubovník, divozel.
  3. Slezina má rada jednoduchú teplú stravu, najlepšie povedané ´všetko s mierou´. Jedlo a jeho konzumácia by pre nás mali znamenať dennodennú slávnostnú chvíľu, na ktorú si vyhradíme čas a priestor.
  4. Ak chceme posilniť slezinu, na ráno si napr. pripravme teplú obilnú kašu :-). Nezabúdajme na dôkladné požutie každého sústa a nielen slezina sa nám za to odvďačí.
  5. A čo je najdôležitejšie schopnosť byť nad vecou.

 grains-651404_1280

 

Zamerajme sa na pankreas!

Pankreas (slinivka brušná) je dôležitým orgánom, ktorý je súčasťou tráviaceho a endokrinného systému človeka. Ak nefunguje správne, môže spôsobiť naozaj veľa závažných ochorení. Pankreas vytvára šťavy, ktoré štiepia bielkoviny, cukry a tuky. Jeho časť langerhansove ostrovčeky produkujú inzulín, ktorý reguluje hladinu krvného cukru. Pri oslabení pankreasu môže vzniknúť cukrovka, ktorej nárast je v dnešnej dobe naozaj veľký.

Problémy s pankreasom môžu naznačovať aj vznik iných závažných ochorení. Najčastejšie sa však začnú vyskytovať bolesti v hornej časti brucha, bolesti v chrbtici, ale môžu sa prejaviť aj zažltnutím kože a očí. Poruchy pankreasu sa začnú odzrkadľovať aj na tráviacom systéme. Môžete začať pociťovať nevoľnosť, nechuť do jedla. Na dennom poriadku môže byť nadúvanie či hnačky.

 

Ako sa vyvarovať problémom s pankreasom?

Mala by si zabudnúť na:

  • Nekvalitné tuky, množstvo sladkostí, sušienok, koláčov, bieleho pečiva a cestovín.
  • Rovnako tiež na dennodennú konzumáciu tučných jedál a tučného mäsa.
  • Rôzne polotovary, vyprážané a pečené jedlá, alkohol a fajčenie.

sandwich-434658_1280

Vhodné je:

  1. Dbať na vyváženú a pestrú stravu. Zvoliť radšej častejšie a menšie porcie.
  2. Uprednostniť kvalitné tuky, jesť stravu s vysokým obsahom vlákniny. Do jedálnička je dobré zaradiť konzumáciu rýb a potravín bohatých na omega 3 mastné kyseliny, kešu orechy a mandle (dbaj na kvalitu), strukoviny, čučoriedky, celozrnný chlieb, špenát, tekvica hokkaido, reďkev, a i.
  3. Vynikajúcu podporu pankreasu zabezpečuje aj vitamín C a E, chróm, mangán, zinok.
  4. Z byliniek je to ginko biloba, čaj z vňate jastrabiny lekárskej, z lístkov čučoriedky, čaj z horkej tekvičky.
  5. Vsaď na koreniny ako kurkuma, klinček, škorica a muškátový oriešok.
  6. Veľmi dobre pôsobí pitie citrónovej šťavy každé ráno.

 

Sladké povolené iba medzi 9:00 – 11:00 hod.!

Medzi 9:00 – 11:00 vrcholí práca pankreasu a sleziny, je to teda jediná denná doba, kedy je telo schopné stráviť sladkosti. Táto informácia má význam najmä pre tých, ktorí majú nadváhu a milujú sladké. Konzumovanie sladkých pokrmov a maškrtenie, ak sa ho nedokážu zriecť, by si mali naplánovať práve na tieto hodiny. V žiadnom prípade sa neodporúča konzumácia alkoholu.

Vhodné je ovocie, domáci med, ovocné šťavy. Keďže práve v tomto čase sú naše duševné schopnosti na vrchole, môžeme ich povzbudiť aj kúskom čokolády. Konzumujeme však iba kvalitnú čokoládu 70 % a viac, nie náhrady obsahujúce stužené rastlinné oleje. Okolo 11. hodiny dopoludnia naše duševné schopnosti dosahujú vrchol. V tomto čase by sme sa nemali venovať fyzickej činnosti.

apple-839061_1280

Prajem ti pevné zdravie (nielen) počas týchto septembrových dní :-).

 

Zdroje:

 

Ďalšie články, ktoré sa ti budú páčiť:

Prvá pomoc: čo robiť, ak zaútočí vlčí hlad?

Biely cukor je jed. Použi radšej trstinový cukor!

Ako sa vyliečiť z prechladnutia bez liekov?

Lucia Jurčová

Redaktorka vo Fitshaker
Som nadšencom zdravej výživy, pohybu, byliniek, všetkého, čo si človek môže doma sám uvariť, upiecť, dokonca i vyrobiť a všetkého čo s tým súvisí. Rada sa budem s čitateľmi blogu Fitshakera deliť o informácie, ktoré mne osobne pomohli a ďalej pomáhajú orientovať sa na ceste za zdravím a prírode bližším, šetrnejším spôsobom života.
Lucia Jurčová

Článok bol pridaný dňa 18/09/2015 a zaradený do kategórie: Zdravie   |   Autor: Lucia Jurčová

Komentáre