Kuracie soté po čínsky v kokosovej omáčke: tip na obed plný bielkovín

Aj ja patrím k milovníkom čínskeho jedla. Keď som si ho kedysi dávala v reštauráciách, nikdy som si nemohla byť istá zložením. Navyše, chuť jedla bola častokrát príliš slaná, čo je ale ešte horšie, ja som si na to pomaly zvykala. Preto som si jedného dňa povedala DOSŤ a odvtedy si chutnú čínu varím už len sama doma. Takto mám prehľad o množstve soli, ale aj iných surovinách, ktoré do nej dávam. Ak je to možné, do varenia používam vždy čerstvú zeleninu. Ak ma tlačí čas, siahnem po mrazenej zelenine (najlepšie takej, ktorú som si sama zamrazila). Tak sa poďme vrhnúť do varenia.

Doba prípravy: 45 minút

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?

  • 500 g kvalitného kuracieho mäsa
  • 9 lyžíc sójovej omáčky (napr. Tamari)
  • 3 lyžice teriyaki omáčky
  • 3 lyžice sezamových semienok
  • mleté čierne korenie
  • morskú/himalájsku soľ
  • 1 lyžicu domáceho medu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 3 ks mrkvy
  • 1 ks červenej papriky
  • 1 ks pór
  • 7 ks čierne čínske huby (príp. hnedé šampiňóny)
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 3 dl vody
  • 1 hrsť mungo klíčkov
  • cca 50 g bambusových výhonkov (ak nevieme zohnať, môžeme vynechať)
  • 1 hrsť kešu orieškov (príp. arašidov)
  • 400 g BIO kokosového mlieka

Ako budeme postupovať?

1. Mäso nakrájame na väčšie rezance.

2. Urobíme marinádu zo 6 lyžíc sójovej omáčky, 3 lyžíc teriyaki omáčky, sezamu, čierneho korenia, štipky soli, medu a 1 lyžice olivového oleja.

3. Mäso v marináde poriadne obalíme a necháme chvíľu odpočívať. Minimálne po dobu, kým nakrájame zeleninu.

4. Zatiaľ čo mäso odpočíva v marináde, pripravíme zeleninovú zmes.

5. Mrkvu a papriku nakrájame na tenké pásiky alebo malé kúsky a pór na tenké kolieska.

6. Huby rozkrojíme na polovicu, prípadne ak sú príliš veľké či malé, podľa potreby.

7. Cibuľu nakrájame na malé kúsky a osmažíme ju na 1 lyžici olivového oleja do sklovita.

8. Potom pridáme zvyšnú zeleninu a podusíme ju asi 10 minút za občasného miešania.

9. Zeleninu zalejeme 3 dl vody a pridáme mungo klíčky, bambusové výhonky a nasekané kešu oriešky.

10. Dochutíme soľou a korením. Pridáme 3 lyžice sójovej omáčky a poriadne všetko premiešame.

11. Mäso sprudka opražíme na rozpálenej panvici. Keď sa mäso zatiahne, počkáme ešte asi 3 minúty a pridáme ho k zelenine.

12. Na záver pridáme kokosové mlieko. To celú omáčku zahustí a dodá jej exotickú chuť. Omáčku varíme aspoň 10-15 minút.

13. Odporúčame podávať spolu s ryžou, ktorú pripravíme podľa návodu na obale.

 

TIP: Namiesto ryže môžeme použiť napríklad aj čínske rezance.

kuracie soté

 

kuracina na čínsky spôsob

Verím, že ťa neodstrašilo množstvo ingrediencií a recept si pripravíš aj ty. Naozaj po tomto jedle si budeš čínu pripravovať len ty sama doma. ;-)

 

Ďalšie zaujímavé recepty hľadaj aj v našich knihách Z fitka do kuchyne:

zdravé recepty

 

Kuracinku si priprav napríklad aj takto:

Ryžové rezance s kuracinkou po čínsky

Kuracinka so zeleninou a sójovou omáčkou

Kuracie prsia so špenátom a mangom

Kuracie soté so zeleninou a cícerom

Veronika Kašická

Redaktorka vo Fitshaker
Ako maskérka v divadle sa stretávam s mnohými vecami, ktoré obsahujú veľa chémie. Preto sa snažím o presadenie prírodnej kozmetiky a zdravého jedla aspoň v osobnom živote. Hľadanie a vytváranie nových veci pre telo a pleť z ingrediencií, ktoré nám ponúka sama príroda je moje veľké hobby. Verím, že jedného dňa si ľudia opäť všimnú, že kvalitné a zdravé prípravky na telo, tvár či vlasy sa dajú pripraviť aj doma bez zruinovania peňaženky.
Veronika Kašická

Článok bol pridaný dňa 23/02/2018 a zaradený do kategórie: Jedlá z mäsaPotréningovéRecepty   |   Autor: Veronika Kašická

Komentáre