Špargľa, medvedí cesnak, hrášok a kaleráb: 41 zdravých receptov

Aj keď to miestami vyzerá s počasím na leto, ešte stále tu máme jar. Niekedy sa teploty šplhajú k 30-tkam, inokedy je vonku upršano, chladno a nazvime to “aprílovo”. Tak či onak, toto obodbie patrí prvej úrode mladej zeleninky. Špargľu, mladý hrášok, medvedí cesnak, kaleráb či takú reďkovku a jarnú cibuľku si nevieš vychutnať lepšie v iný čas ako teraz. A práve táto zeleninka si zohrá hlavnú úlohu v nasledujúcich receptoch.

Keď sa o slovo prihlási špargľa

Biela či zelená. Túto zeleninu by pre obsah kyseliny listovej (vitamínu B9) mali vo svojom jedálničku posilniť najmä budúce mamičky, ktoré rozmýšľajú o bábätku. Špargľa je nízkokalorická, ľahko stráviteľná a od nepamäti považovaná za afrodiziakum.

# 1: Špargľová polievka s medvedím cesnakom

Ak miluješ polievky, túto si nenechaj ujsť. Pochutia si na nej aj detičky. Krémovú konzistenciu dosiahneš pridaním zemiakov a batatu, ktoré spolu s soattnou zeleninkou rozmixuješ ponorným mixérom. Môžeš ale nemusíš na záver ochutiť polievku kyslou smotanou.

Sparglova polievka

 

# 2: Jarný quiche so špargľou a bryndzou

Dokonalá jarná pochúťka, ktorú si môžeš dopriať ako ľahší obed či večeru. Pravá májová ovčia bryndza je naším národným pokladom. A keď sa skombinuje s fantastickou špargľou, je z toho hotová výživná hostina. ;-)

Z tohto koláča nakrájaš 8 ks.

PS: Navyše 1 kúsok tejto dobrôtky je aj nízkokalorický. Tak čo, už chystáš zásteru? :-)

bryndzový koláč

 

# 3: Tagliatelle so zelenou špargľou

Ak tiež miluješ talianske jedlá, toto isto vyskúšaš. Jednoduché, sezónne, lahodiace oku a tak chutné.

Náš tip: Ak nemáš doma tagliatelle, vôbec nevadí. Skús použiť napríklad špagety. :-)

cestoviny

 

# 4: Zelená špargľa s cuketovou omáčkou a prosciuttom

Fantastická večera pre dvoch. Ak tvoja polovička dala zelenú zdravej strave tiež, prekvap ju touto pochúťkou. Schválne, či trafí z čoho je omáčka. ;-)

spargla

 

# 5: Špargľa ako príloha k mäsu

V tomto prípade je to k divine v šípkovej omáčke. Ale v podstate ju môžeš servírovať ako prílohu k akémukoľvek mäsu či rybe sa ti bude žiadať.

špargľa

 

# 6: Špargľová omeleta

Niekedy je využitie niekorých surovín priam veľmi jednoduché. Ak chceš špargľu papať na raňajky, zakomponuj ju pokojne do omelety. Chutí fantasticky!

omeleta

 

# 7: Lasagne s bielou špargľou a lososom

Kto kedy povedal, že lasagne musia byť vždy rovnaké? Popusť aj ty uzdu svojej fantázii a experimentuj v kuchyni. Ak si netrúfaš, nechaj sa aspoň inšpirovať nami. Konkrétne môžeš aj týmto receptom. ;-)

losos

 

# 8: Biela špargľa s cuketovo-zemiakovou kašou

Si vegetariánka? Alebo jednoducho miluješ zeleninové jedlá? Využi sezónu špargle aj na tento chutný recept.

biela spargla

 

# 9: Špagety s bielou špargľou a kuracím mäsom

Vychutnaj si bielu špargľu aj v tejto podobe. V kombinácii s kuracím mäskom a celozrnnými špagetami vznikne dokonalý obed.

spargla recept


 

Medvedí cesnak v hlavnej úlohe

Asi ho veľmi netreba predstavovať. Má prenikavú vôňu, jeho sezóna začína niekedy koncom marca/začiatkom apríla (v závislosti od poveternostných podmienok) a trvá zhruba nejaké 2 mesiace. Potom znovu musíš čakať na ďalší rok, kým sa môžeš vytešovať z ďalšej úrody.

Vlastnosti medvedieho cesnaku sú podobné tomu kuchynskému, len sú účinnejšie. Čistí celé telo, podporuje celkový zdravotný stav, priaznivo pôsobí na rôzne virózy, trávenie, vysoký krvný tlak, cholesterol, imunitný systém, bolesti hlavy a mnoho iného.

 

# 10, 11, 12: Domáci tvaroh, cesnakové maslo s jogurtom či cesnakovo-bylinkový dip

3 fantastické recepty, ktoré sú veľmi jednoduché a tak chutné. Zamiešaj cesnak do masla, pridaj ho k domácemu tvarohu či z neho urob bylinkový dip.

pomazanky

 

# 13: Nátierka z čerstvého kozieho syra a medvedieho cesnaku

Syrovo-cesnakovú nátierku možno poznáš vo verzii zo syra z kravského mlieka a klasického kuchynského cesnaku. Táto verzia s medvedím cesnakom je však o čosi zdravšia a bezpochyby patrí k jari.

medvedi cesnak

 

# 14: Placky z červenej šošovice a medvedieho cesnaku

Ak si k nim pridáš šalát z čerstvej jarnej zeleninky, prípadne si pripravíš nejaký dressing (máme to otestované napr. s guacamole), bude ti to stačiť na parádnu večeru. A ak by si mala na obed nejakú hustejšiu sýtejšiu polievku, môžeš podávať aj na obed. Je to mňamka! :-)

fasirky

 

# 15-20: Famózne recepty s medvedím cesnakom

Nájdeš tu plnené vajíčka, ktoré si môžeš dopriať pokojne na raňajky, muffiny, ktoré sa hodia ako desiata do školy či do práce, slaný jarný koláčik, ktorý je perfektný pre celkovú očistu tela. Ak fandíš južanským kuchyniam, potom ťa určite poteší recept na krémové rizoto a stredomorskú frittatu. No a nebude chýbaš ani recept na pesto z medvedieho cesnaku. Ten by sme si neodpustili.

medvedi cesnak

 

# 21: Syrovo-mrkvová roláda s medvedím cesnakom

Na tejto roláde je úplne najlepšie to, že si ju vieš naplniť čím chceš. Keď skončí sezóna medvedieho cesnaku, stav napríklad na rukolu či špenát. Syr vymeň pokojne za jedinečnú májovú bryndzu. A máš to. ;-)

roláda


 

Recepty s mladým hráškom – tehuľky nech zbystria pozornosť

Hrášok je fantastickým zdrojom energie, zmierňuje hladinu cholesterolu v krvi, normalizuje krvný tlak, zmierňuje obličkové problémy. Vďaka obsahu vitamínu B9 (kyseliny listovej) je ideálny pre budúce mamičky. Takisto je bohatý na bielkoviny, vitamíny E, K, C, skupinu vitamínov B. Obsahuje aj stopové prvky mangánu, železa, kremíku, fosforu, draslíka a zinku, ktoré sa starajú o elasticitu pokožky.

# 22: Karfiolový nákyp so šampiňónmi a hráškom

Perfektné využitie mladého hrášku. Nákyp je ideálny na večeru. Spojenie karfiolu a mladého hrášku úžasne prečistí tráviacu sústavu a dodá telu množstvo energie.

karfiol

 

# 23, 24 a 25: Hrášková nátierka, polievka a pyré

Môžeš si sama vybrať, ktorú časť dňa si dopraješ jedlo s hráškom. Bryndzová nátierka s hráškom je najlepšia na raňajky, no určite ňou nepohrdnú ani tvoje návštevy. Batatovo-hráškové pyré s nejakou fajnou rybkou či marinovaným tofu (verzia pre vegetariánov) sa ideálne hodí na obed. No a polievka je vynikajúca na zavŕšenie úspešného dňa.

polievky

 

# 26: Hrášková nátierka

V predchádzajúcom recepte sa hrášok do nátierky kombinoval s bryndzou. V tomto však vynikne hrášková chuť oveľa lepšie, nakoľko okrem korenín a oleja do nej nejde nič ďalšie. Tak jednoduchá a tak dobrá.

nátierka

 

# 27: Hráškovo-špenátovo-cícerová nátierka

Pri nátierkach ešte trošku ostaneme. Ako vidíš, hrášok môžeš kombinovať rôzne. Aj vo verzii s cícerom a špenátom chutí božsky. Ktorá nátierka ťa oslovila najviac?

cícerová nátierka

 

# 28: Hráškové pyré s kuracím mäsom

Ak patríš k skupinke ľudí, ktorí nemajú radi bataty (viď recept na pyré – bod 24), existuje verzia na hráškové pyré so zemiakmi. Ako si ho pripraviť sa dozvieš v tomto recepte. Podávaj ako prílohu ku kuraciemu mäsu, alebo rybe či grilovanému tofu.

pyré

 

# 29: Mrkvovo-hráškové placky v sezame

Fantastické placky, ktoré si môžeš dopriať pokojne aj na obed k napríklad zeleninovému šalátu. Samozrejme za predpokladu, že si nevynechala aj polievku. Rovnako sa však hodia aj na olovrant či večeru. Pochutí si na nich celá rodina. ;-)

placky

 

# 30: Slaný koláč s hráškom a brokolicou

Neuveríš, ale takúto dobrôtku, ktorú pokojne môžeš jesť na desiatu či olovrant (nemusíš to servírovať len návštevám ako pohostenie) máš hotovú do 30 minút. A to nehovoríme o tom, koľko živín sa v nej skrýva. Veruže, aj deti nebudú toľko ohŕňať nos nad brokolicou. Alebo sa mýlime?

slaný koláč

 

# 31: Kuskus s hráškom a tofu

Skvelé jedlo, ktoré si pokojne dopraj na večeru. Prípadne, ak nemáš rada tofu, servíruj bez neho a použi to ako prílohu k hlavnému jedlu (napríklad takej chutnej rybke). Mňam!

kuskus

 

# 32: Hrachové bochníčky

Ideálne ako snack, desiata či olovrant. Prípadne s veľkou porciou čerstvého šalátu a nevynechaním polievky (ideálne nejakej hustejšej) vhodné aj na obed. Závisí, koľko kúskov kedy podávať. Navyše, do receptu nejde žiadna laktóza, žiadne vajíčko, žiadna múka. V podstate je to recept pre všetkých. :-)

tahini pasta


 

Nezabudnime, že k jarnej zeleninke patrí aj kaleráb

Táto nenápadná jarná zeleninka sa skvelo hodí nielen do studených šalátov, či len tak ku chlebíku (ideálne domácemu, prípadne kváskovému), ale je skvelá aj na tepelné spracovanie, napríklad do polievok či prívarkov. Obsahuje veľa vitamínu C, karotén, kyselinu listovú, vitamíny E a B (najmä B6), biotín, draslík, vápnik, železo, mangán, horčík a zinok. A v neposlednom rade aj vlákninu, tá rozpustná pomáha znižovať cholesterol v krvi, zatiaľ čo nerozpustná chráni pred zápchou a je skvelou prevenciou proti rakovine hrubého čreva.

 

# 33: Zeleninovo-cviklová polievka

Mrkvička, kaleráb, cvikla, hrášok, kapusta. To všetko nájdeš v tejto úžasnej na vitamíny nabitej polievke.

zeleninova polievka

 

# 34: Cícerovo-hubová polievka

Ďalší tip, ako chutne použiť kaleráb v polievke. V tejto však hlavnú úlohu zohráva cícer a sušené hríby. A aj keď polievky sú najlepšie cez zimu, pokojne ju pripravuj celoročne. ;-)

cícerová polievka

 

# 35: Kaleráb plnený bulgurom a jarnou zeleninou

Kaleráb si v recepte môže zahrať aj tú najdôležitejšiu úlohu. To, čí ho naplníš je na tebe. Nechaj sa buď inšpirovať náplňou od Julky, alebo vymeň bulgur za inú obilninu (napr. pšeno, pohánku, kuskus). A potom už len vychutnávaj. ;-)

kalerab

 

# 36: Zapekaný ružičkový kel so zeleninou

Skvelý tip na večeru, najmä, keď chudneš, prípadne si strážiš svoju líniu. Zeleninka so zeleninkou je vždy dobrá voľba. ;-)

ružičkový kel

 

# 37: Pohánkoto so zeleninou

V podstate ide o rizoto, kde je namiesto ryže použitá pohánka. Rovnako tak by si mohla pohánku vymeniť za krúpy, pšeno a pod.

pohánka

 

# 38: Zeleninové pirohy

Pirohy pripravíš jednoducho z celozrnnej múky. Potom sa môžeš s náplňou vyhrať, no ak chceš využiť kaleráb, navrhujeme zeleninovú náplň. Mňamka.

pirohy

 

# 39: Kapustové fašírky s bulgurom a zeleninou

Nielen kaleráb, ale aj vyššie spomínaný hrášok môžeš použiť do tohto receptu. My milujeme placky na milión spôsobov a čo ty?

bulgur

 

# 40: Mrkvovo-ovsené fašírky

Okrem mrkvičky v nich nájdeš aj kaleráb, zemiaky a parmezán. Servíruj so zeleninovým šalátom alebo obľúbeným dipom.

mrkvové placky

 

# 41: Pšenovo-zeleninové placky

Ak k nim upečieš domáce želmičky, môžeš tieto placky servírovať ako taký hamburger. Alebo k nim opäť priprav poriadnu dávku zeleninového šalátiku. Budeš sa určite zalizovať aj za ušami. ;-)

zeleninové placky

Fuuu, no dopracovali sme sa na koniec. Myslím si, že sme ti ponúkli poriadne množsvo receptov na využitie sezónnej zeleninky. Samozrejme dalo by sa nájsť toho omnoho viac, ale necháme si to radšej znovu na inokedy. :-)

 

Ak by ti nestačilo, množstvo zdravých receptov nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne:

recepty

 

Vyskúšaj aj:

Svieži jarný šalátik s čerstvou zeleninou a tempehom – aby si našla využitie aj pre reďkovku a jarnú cibuľku

Rýchly jarný šalát len z pár ingrediencií – hotový je naozaj bleskovo

Quinoa zapekanec s hráškom a reďkovkou – vychutnaj si ho na večeru

Katarína Vrbičanová

Katarína Vrbičanová

Šéfredaktorka at Fitshaker
Moje telo je to jediné, s kým musím prežiť celý život. Nie je to len klišé fráza, ale niečo, podľa čoho sa snažím žiť. Rada objavujem nové zdravé recepty, obklopujem sa pozitívnymi vecami a zbožňujem pohyb. Táto trojkombinácia je pre mňa dôvod, prečo som aj ja súčasťou Fitshakera :-)
Katarína Vrbičanová

Článok bol pridaný dňa 15/05/2018 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéBezlepkovéCestovinyJedlá z mäsaJedlá z rýbNízkokalorickéPolievkyRaňajkyReceptyVeganVegetariánske   |   Autor: Katarína Vrbičanová

Komentáre