Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

8x zdravé RECEPTY na pizzu + 3 BONUSOVÉ recepty

pizza recepty

Dať si klasickú pizzu môžeš aj ty bez výčitiek. Pamätaj, že žiadne jedlo nie je vyslovene zlé či dobré. Ide hlavne o množstvo, ktoré skonzumuješ. Taká klasická 500-gramová pizza môže pokojne obsahovať aj 1 400 a viac kcal. Závisí od obloženia, či sú okraje natreté cesnakovým olejom alebo plnené syrom a podobne.

V tomto článku ti ponúkame alternatívy, kde namiesto cesta z bielej múky môžeš pripraviť pizzový základ zo špaldy, brokolice či napr. cukety.

# 1: Pizza zo špaldového cesta

Najjednoduchším riešením, ako vynechať bielu hladkú múku je nahradiť ju špaldovou. Dnes vieš kúpiť špaldovú múku už aj v klasickom supermarkete. Je o pár centov drahšia ako biela, ale je mnohonásobne lepšia. A investovať pár centov do svojho zdravia sa predsa oplatí! ;-)


Čo by si o špaldovej múke mala vedieť?


V tomto recepte je navyše pekne ukázané, že obloženie na pizzi nemusí byť len tradičné. Isto poznáš Hawai pizzu, kde ťa prekvapí ananás. Tak ho vymeň za hrušku a poteš svoje zmysly! :-)
PS: V jednej pizzérii v Poprade majú pizzu, kde nájdeš navrchu dokonca maliny. A práve táto pizza vyhrala nejaké ocenenia. Čiže niekedy sa experimentovať naozaj oplatí. ;-)
pizza zo špaldového cesta
 

# 2: Pizza z celozrnnej múky, bez laktózy, navyše pre vegánov

Nájsť v pizzerii pizzu pre vegetariána sa v dnešnej dobe dá. Ale, čo ak si navyše vegán/-ka? Urob si radšej pizzu doma. Veď to nie je také zložité. Na cesto si polož ingrediencie, ktoré najviac pasujú tvojim stravovacím preferenciám.
celozrnná pizza
 

# 3: Rýchla fitness pizza z ovsených vločiek

Ak si chceš pripraviť pizzu napríklad na večeru a chceš len 1 porciu, tak toto je ten správny recept. Urobíš ju rýchlo, podľa seba a určite zdravšie. Možno časom zistíš, že podobne ako pri raňajkových kašiach, aj tu vieš s vločkami experimentovať a robiť cesto z kombinácie ovsených a pohánkových vločiek, prípadne skúsiť ovsené bezlepkové vločky a podobne. Aj my dospeláci sa môžeme predsa hrať. A kde inde je to také chutné, ak nie v kuchyni? :-)
pizza z ovsených vločiek
 

# 4: Pizza z múky z ovsených vločiek

V predchádzajúcom recepte šli do cesta vločky vcelku, v tomto ich autorka pomlela. Okrem toho je rozdiel ešte v jednej ingrediencii, ktorá v prvom recepte je a v tomto chýba. Minimálne do cesta ju nepridávame. Nebudem ťa napínať, ani žiadať, aby si ju hľadala, ale prezradím. V predchádzajúcom recepte šiel do cesta cesnak. Pokojne ho však pridaj aj tu, ale ani nemusíš. Totiž, ak budeš robiť paradajkovú salsu, cesnak ti chýbať nebude. ;-)
Opäť si sa mohla presvedčiť, že pomaly aj pri rovnakých ingredienciách vieš jeden recept spraviť na viac spôsobov.
pizza z ovsenej múky
 

# 5: Pizza z bulguru, bez kysnutia

Teraz opäť potešíme vegánov a vegánky, ktoré nejedia múku. Recept sa dá totiž pripraviť aj vo verzii bez vajíčka. Cesto je netradičné, no o to viac zaujímavé. A trúfnem si povedať, že taký bulgur by sa mal dať vymeniť aj za bezlepkové pšeno a chutilo by to tiež dobre. Neskúšala som, len tak uvažujem nahlas. Ak by to niekto skúšal, dajte mi prosím vedieť. ;-)
bulgurová pizza
 

# 6: Pohánková pizza

Ak by moje úvahy v predchádzajúcej verzii pizze neboli reálne uskutočniteľné, tak v tomto prípade netreba nič meniť a pizza je určite bez lepku. Pohánka sa navyše radí k superpotravinám, preto, ak ju chceš konzumovať častejšie, skús zvoliť takýto fantastický chutný spôsob. Pizza je príjemne chrumkavá a navyše výživná.
A ak si spravíš oblohu bez syra, pizza je opäť vhodná aj pre vegánov, nakoľko do nej nejde žiadne vajíčko. Proste treba vyskúšať. ;-)
zdravá pizza
 

# 7: Cuketová pizza

Nielen z obilnín si môžeš vytvoriť cesto na pizzu. Ide to aj z obľúbenej cukety. Primiešaj do cesta syr, vajíčka a ak máš rada, tak aj cesnak. Osoľ a základ na cesto by bol. To, čo dáš navrch je opäť len a len na tebe. V prípade, že budeš robiť pizzu (nielen túto, ale akúkoľvek) v období, kedy je dostatok čerstvej zeleniny, určite ju oblož ňou. Nemôžeš pre seba urobiť nič lepšie.
cuketová pizza
 

# 8: Brokolicová pizza

Ďalšou skvelou zeleninou, ktorou môžeš vymeniť múku, je brokolica. Aj z nej ti vznikne chutné cesto, ktoré bude mať navyše krásnu zelenú farbu. Nakoľko sa blíži jar a s ňou aj Veľká noc, môže to byť zaujímavý nápad na pohostenie, však? Zelená proste neodmysliteľne patrí k tomuto ročnému obdobiu. :-)
PS: Ak by si predsalen s brokolicou mala problém, vymeň ju za karfiol.
brokolicová pizza


BONUSOVÉ RECEPTY:

 

# 9: Cuketový koláč na slano

Priprav tento koláč vo forme na pizzu a máš to. ;-)
cuketový koláč
 

# 10: Mini pizzové žemličky

V jednom mojom obľúbenom seriáli mal jeden z hrdinov oveľa radšej calzone ako pizzu. Na pripomenutie, calzone je v podstate pizza, ktorá má cesto nielen naspodku, ale aj navrchu. Vyzerá to podobne ako naše pirohy, akurát vo väčšej verzii a s pizzovým cestom. No a tieto žemličky mi tak trošku calzone pripomínajú.
Toto jedlo neodporúčame ako hlavné, skôr ako také pohostenie pre návštevy. Alebo ako snack do práce, na túry a podobne.
pizza žemličky
 

# 11: Baklažánové pizza koláčiky

Veru, aj takto netradične môže vyzerať pizza. Dopraj si ju napríklad na večeru. ;-)
baklažánová pizza
 
Pevne verím, že som ti vnukla ďalšie nápady na experimentovanie v kuchyni. Ja sama viem, že najjednoduchšie je zavolať donáškovú službu, ktorá ti hotovú pizzu prinesie domov. Lenže ten pocit ťažoby na žalúdku, množstvo kalórií a navyše E-čok či iných umelých sladidiel, ktoré sa v takej pizzi môžu vyskytnúť, by ti za to pohodlie nemali stáť.
Na záver už len dodám:
junk food

Nech ťa zdravé kuchtenie baví! :-)

Fotka autora
Katarína Vrbičanová
Head of Content

Moje telo je to jediné, s kým musím prežiť celý život. Nie je to len klišé fráza, ale niečo, podľa čoho sa snažím žiť. Rada objavujem nové zdravé recepty, obklopujem sa pozitívnymi vecami a zbožňujem pohyb. Táto trojkombinácia je pre mňa dôvod, prečo som aj ja súčasťou Fitshakera :-)

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.