Pizza bez výčitiek

Tomuto úžasnému talianskemu jedlu odolá málokto. Ja patrím k tej väčšine, ktorá pizzu doslova miluje. Len čo s tým, keď všetci veľmi dobre vieme, že toto jedlo sa považuje za fastfood a cesto obsahuje ingrediencie, ktoré do zdravého jedálnička bohužiaľ nepatria. Dávnejšie som pátrala po nejakom recepte, akoby sa dala pizza spraviť tak, aby som nemala výčitky, keď na ňu dostanem chuť. Našla som recept na pizzu z ovsených vločiek, ktorú som si upravila podľa seba a výsledok ma natoľko oslnil, že už ju za klasickú pizzu nevymením!

Najprv si pripravíme paradajkovú salsu, nech „oddychuje“, kým budeme pracovať na samotnom ceste.

Na prípravu salsy budeme potrebovať:

  • 400 g rajčín,
  •  2/3 strúčikov cesnaku,
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja,
  • oregano,
  • soľ, korenie.

Ako budeme postupovať?

1. Paradajky poriadne umyjeme, vložíme do hrnca s vodou a varíme až pokým nebudeme vidieť, že sa im lúpe šupka.

2. Počkáme, kým nám paradajky vychladnú, ošúpeme ich a nakrájame ich tak, že jadierka aj tvrdú žltkastú dužinu vyhodíme a ostatok vložíme do misky.

3. Paradajky ochutíme oreganom a soľou podľa vašej chuti a predstavy (niekto má radšej viac oregana, niekto zase menej soli).

4. Pridáme cesnak a olej a poriadne premiešame, hodíme na panvicu a chvíľu povaríme.

5. Týmto je skvelá, domáca salsa hotová a môžete ju použiť aj do iných jedál, napr. na cestoviny.

fitshaker_blog_pizza_salsa

Na prípravu cesta budeme potrebovať:

  • 250 g ovsených vločiek,
  • 2 lyžice panenského olivového oleja,
  • 1 vajíčko,
  • horúcu vodu,
  • oblohu podľa vašej chuti

Ako budeme postupovať?

1. V prvom rade si namelieme ovsené vločky, z ktorej vznikne múka (ja som ich mlela na mlynčeku na mäso).

2. Pridáme olivový olej, vajíčko a pomaly prilievame horúcu vodu. Cesto rozpracujeme v rukách a rozvaľkáme ho na papieri na pečenie. Chce to trochu prax, nejde to ako s obyčajným cestom, keďže toto je trochu tvrdšie a horšie sa s ním manipuluje. Cesto sa môže začať trhať, vtedy ho môžeme trochu namazať vodou a jednoducho to opraviť.

3. Na cesto teraz môžeme natrieť salsu (popr. aj s trochou kečupu bez cukru).

4. A teraz to, čo vás bude baviť najviac! Obloha podľa vašej aktuálnej chuti :-). Ja som si na pizzu nastrúhala parmezán,pridala šunku (najlepšie s vysokým obsahom mäsa, príp. prosciutto), mozarellu, šampiňóny a kukuricu, ktorú milujem. Môžete však kukuricu nahradiť akoukoľvek zeleninou ;-).

5. Pečieme pri 180-tich stupňoch 30 minút.

fitshaker_blog_pizza

ftishaker_blog_pizza2

fitshaker_blog_pizza3

fitshaker_blog_pizza4

fitshaker_blog_pizza_titulna_fotka

Tramtarará hotovo. Ideálne konzumovať na obed aj s olivovým olejom a porciou čerstvej zeleninky.

Dobrú pizza chuť! :-)

Michaela Chalupková

Som študentka vysokej školy, ktorá má veľa záľub a jednou z nich je práve varenie. Varenie milujem, baví ma a napĺňa. Rada s jedlom experimentujem, skúšam nové recepty a následne ho fotím. V poslednej dobe sa obzvlášť venujem zdravým jedlám a zdravému životnému štýlu.
Michaela Chalupková

Článok bol pridaný dňa 19/03/2015 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéJedlá z mäsaRecepty   |   Autor: Michaela Chalupková

Komentáre