Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Zdravá pizza bez múky a kysnutia

zdravá pizza
Kto má rád pizzu? Chrumkavú, vláčnu a chutnú? Bez mučenia priznávam - JA! :) Dlho som hľadala zdravú alternatívu. A kto hľadá, ten nájde. Tak vznikla zdravá bulgurová pizza bez múky a kysnutia. Ak sa ti zdá čudné pridávať bulgur do pizze, ešte si ju neskúsila. Pochutíš si ty aj tvoja rodinka. :)
Čo je to ten bulgur? Bulgur je známy najmä obyvateľom Stredomoria, Turecka, ale tiež afrických a krajín Stredného východu. Základom bulguru je pšeničné zrno a ide vlastne o predvarenú nalámanú celozrnnú pšenicu. Chuťovo ti možno bude pripomínať nielen pšenicu, ale tiež oriešky. Existuje aj špaldový bulgur. Bulgur je čoraz častejšie možné zakúpiť aj v bežných obchodných centrách a nájdete ho azda v každom obchode so zdravou výživou. Tak pustíme sa do toho? :)
Čo budeme potrebovať?

  • 100g surového bulguru

  • hrsť ľanových semien

  • 2 vaječné bielka(vegánskej verzia - polovica avokáda rozmačkaného vidličkou)

  • hrsť ovsených/špaldových vločiek


Príprava je jednoduchá. Ako budeme postupovať?
1. Bulgur si uvaríš podľa návodu, ktorý je na každom obale (ja ho zalejem horúcou vodou a nechám napučať). Ľan si pomelieš v mlynčeku.
2. Keď je bulgur hotový, pridaj pomletý ľan, vločky a dve bielka. Kedže ja som vegánka a vajcia nejem, pridala som do zmesi polovicu zrelého avokáda, himalájsku soľ a korenie podľa vlastného výberu. Všetko spolu zamiešaj. Ak sa ti to z nejakého dôvodu bude zdať riedke, pridaj viac vločiek.
3. Na plech si daj papier na pečenie, na ktorý si obkresli veľký tanier (to, aby si po "vyklopení" zmesi vedela, aký asi priemer bude pizza mať)
4. Zmes daj na plech, rozotri a šup s ňou do rúry na 190 stupňov a 10 minút.
5.  Po 10 minútach ju vyber, natri na ňu paradajkový základ a ozdobuj podľa chuti a fantázie. Ja som pripravila len zeleninkovú verziu, ale kľudne si ju ozdob kvalitnou šunkou alebo syríkom. Presne podľa tvojej preferencie. :)
6.  Aby sa chute dobre prepojili, šupni ju ešte na 5 - 7 minút do rúry. A zdravá pizza je na svete!
fitshaker_blog_bulgur3
 
fitshaker_blog_bulgur2
 
fitshaker_blog_bulgur
Dobrú chuť prajem. Som si istá, že si pochutnáš. :)
Ďalšie zdravé receptíky presne pre teba:
Pizza bez výčitiek
Výborné bezlepkové žemličky
Cuketová zapekačka
Júlia Hanudelová
Redaktor vo Fitshaker

O zdravú stravu som sa začala zaujímať v roku 2012, keď som vážila 82 kíl. Zmena stravy a viac pohybu stáli za to a ja som schudla 20 kíl. To prevrátilo celý môj doterajší systém. Varím zdravo, objavujem nové potraviny, no mojou najväčšou láskou je pečenie. Som vegánkou 6 mesiacov, a to mi otvorilo dvere nových možností. Pečiem bez bielej múky, cukru, vajec, bez masla a tuku. Najviac ma baví vymýšľať si svoje vlastné recepty a kombinovať zdravé potraviny. Preto som šťastná, že sa s vami môžem o ne podeliť :-)

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.