Zdravá pizza na taliansky spôsob. Zn.: Bez laktózy!

Na čo ísť do pizzérie, keď si môžeš doma upiecť vlastnú, oveľa zdravšiu pizzu, na ktorú si dáš, čo len chceš? A keď ešte podporuješ veganskú stravu, nájsť pizzériu, kde splnia tvoje požiadavky je poriadny oriešok. Preto je jednoznačne jednoduchšie a aj chutnejšie, pripraviť si takúto chrumkavú pizzu v teple domova. Určite zachutí aj partnerovi, či deťom, a namiesto chodenia do fast foodov, budú pýtať tú tvoju – domácu :-).
Čo budeme potrebovať?

Na cesto:

  • 350 g celozrnnej múky
  • ½ droždia
  • soľ
  • 200 ml vody

Na vrch:

  • paradajkový pretlak (príp. kečup zo zdravej výživy)
  • 1 – 2 paradajky
  • hrsť špenátových lístkov
  • soľ
  • bazalku
  • 40 g kešu orieškov
  • + čokoľvek podľa vlastnej chuti

Ako budeme postupovať?

1. Dáme zohriať trocha vody, a keď bude teplá (nie horúca), dáme do nej droždie a soľ a vypneme z plynu.

2. Kvások zmiešame s celozrnnou múkou a vodou. Vznikne nám cesto, z ktorého vytvarujeme guľu, prikryjeme a dáme aspoň na polhodinu vykysnúť na teplé miesto.

3. Vykysnuté cesto si dáme na dosku posypanú múkou, aby sa nám neprilepilo. Vyvaľkáme ho do tvaru kruhu. Hrúbku nechám na tebe, no pamätaj, že cesto v peci ešte viac zhrubne.

4. Cesto preložíme na plech s papierom na pečenie. Pretlak zmiešame so štipkou soli a bazalkou a potrieme ním pizzu. Následne pridáme pokrájanú paradajku a špenát. Doplniť môžeš čokoľvek ti chutí.

5. Kešu oriešky rozmixujeme spolu s lyžičkou soli na prášok a posypeme nimi pizzu. Je to skvelá náhrada syra, no ak nie si veganka, môžeš si dať aj postrúhaný syr.

6. Posypeme trochou bazalky a dáme piecť pri 190 stupňoch na 25 minút.

fitshaker-blog-celozrnna-veganska-pizza1

fitshaker-blog-celozrnna-veganska-pizza2

fitshaker-blog-celozrnna-veganska-pizza3

fitshaker-blog-celozrnna-veganska-pizza4

fitshaker-blog-celozrnna-veganska-pizza5

Mňam! Prajem dobrú chuť :-).

 

Ďalšie tipy na lahodné jedlá:

Syrový quiche aj pre bezlepkáčov

Baklažán s bryndzovým prekvapením

Bataty plné prírodných spaľovačov

Nela Juričová

Vždy ma bavilo skúšať nové recepty, meniť ich podľa seba a rozširovať ich ďalej. Zdravému životnému štýlu som sa začala venovať od svojich 15 a drží ma to stále a verím, že ma to ani nikdy neopustí. Mám oveľa lepší pocit keď presne viem, čo do svojho jedla dávam a ešte viac si ho aj vychutnám. K mojej vášni k vareniu som pripojila aj fotenie, ktoré takisto patrí medzi moje hobby. Takto si fotím každý môj recept a veľmi rada sa s ním podelím ďalej, pretože by som chcela ľuďom ukázať, že žiť a stravovať sa zdravo je oveľa jednoduchšie a príjemnejšie, ako mnohí hovoria. Odkedy som svojmu telu začala dávať, čo si zaslúži a potrebuje, cítim sa lepšie nie len fyzicky, ale aj psychicky a tento životný štýl sa stal mojou neoddeliteľnou súčasťou.
Nela Juričová

Článok bol pridaný dňa 02/03/2016 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéPotréningovéReceptyVegetariánske   |   Autor: Nela Juričová

Komentáre