Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Chrumkavá a výživná pizza bez múky

Mám pre teba skvelú správu. Pizzu si môžeš dopriať aj, keď chudneš, a dokonca aj po tréningu! Teda aspoň túto... Pýtaš sa, ako je to možné? Pretože tento recept neobsahuje ani štipku múky a dokonca je vhodný aj pre veganov či alergikov na laktózu. Tajomstvo netradičného, ale chutného, cesta spočíva v pohánke, ktorá je pre tvoje telo mimoriadne prospešná. Na pizzu si ďalej môžeš poukladať oblohu presne podľa tvojej chuti. Vyskúšaj sama :-).

Čo budeme potrebovať na plech s rozmermi 35 x 37 cm - cca 16 ks?
Na cesto:

  • 500 g lúpanej pohánky

  • 250 ml vody (na pohánku)

  • 250 g drvených ľanových semienok

  • soľ


Na obloženie:

  • šampiňóny

  • olivy

  • sušené paradajky

  • cibuľu

  • paradajkový pretlak

  • 3 strúčiky cesnaku

  • čerstvú bazalku

  • čerstvý tymian

  • solčanku alebo iné prírodné pochucovadlo


Ako budeme postupovať?
1. Pohánku dáme do hrnca, premyjeme a zalejeme vodou. Privedieme k varu, vypneme a pod pokrievkou necháme zmäknúť. Ľanové semienka podrvíme, dáme do misky, zalejeme vlažnou vodou a necháme odstáť.
2. Keď je pohánka uvarená, necháme ju vychladnúť. Vychladnutú pohánku rozmixujeme, ale nie úplne na kašu. Tak, aby nám ostali aj celé časti pohánky. K pohánke pridáme ľanové semienka, osolíme a rukou dobre premiešame.
3. Pripravíme si plech (35 x 37 cm) s papierom na pečenie. Premiešanú pohánku vysypeme na plech a rukami, ktoré si namáčame do vody, aby sa nám cesto nelepilo, roztláčame po celej ploche plechu. Na roztlačenú pohánku natrieme paradajkový pretlak s cesnakom a ochutíme solčankou bez glutamanu.
4. Teraz už môžeme použiť svoju fantáziu. Ja som na obloženie použila čerstvé šampiňóny, olivy, sušené paradajky a kolieska cibule. Takto pripravený koláč vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov a pečieme cca 20 minút.
5. Po dopečení pizzu ozdobíme bazalkou a tymianom a necháme vychladnúť.
TIP: Pizzu nechaj vychladnúť. Bude sa lepšie krájať a držať pokope.
fitshaker-blog-pohankovy-slany-kolac3
 
fitshaker-blog-pohankovy-slany-kolac5
 
fitshaker-blog-pohankovy-slany-kolac6
 
fitshaker-blog-pohankovy-slany-kolac10
Prajem skvelú chuť :-).
 
Výživové hodnoty na 1 ks:















Kalorická hodnotaTukySacharidyBielkoviny
913 kj
217 kcal
7 g26 g9 g
 
nová-kniha-blog-text2
 
Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktor vo Fitshaker

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.