Slaný cuketový koláč: originálny jednoduchý recept pre všetky návštevy

Vždy sa rada inšpirujem talianskou kuchyňou. Našťastie pre nás, všetky ingrediencie vieme zohnať aj v našich slovenských obchodoch. Teraz v období cukiet je toto ten pravý recept, ktorý vám určite zachutí.

Doba prípravy: 45 minút

Čo budeme potrebovať na 12 ks?

Na cesto:

  • 10 g kvasníc
  • 140 ml vlažnej vody
  • 250 g hladkej špaldovej múky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička morskej/himalájskej soli

Na obloženie:

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 200 g mozzarelly
  • 1 väčšiu cuketu
  • 100 g syru Grana Padano (príp. parmezán)
  • čerstvý tymian

Ako budeme postupovať?

1. Kvasnice rozmiešame vo vlažnej vode a pridáme k múke a olivovému oleju do misy.

2. Cesto osolíme a vypracujeme. Necháme odležať 10 minút.

3. Zatiaľ si pripravíme oblohu. Cesnak ošúpeme a pretlačíme do olivového oleja.

4. Mozzarellu nakrájame na kolieska. Aj cuketu nakrájame na tenké kolieska a syr nastrúhame.

5. Cesto rozvaľkáme na tenko. Potrieme olivovým olejom s cesnakom. Poukladáme mozzarellu, na ktorú dáme nakrájanú cuketu.

6. Posypeme strúhaným syrom a čerstvým tymianom.

7. Vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme cca 20-25 minút dozlatista.

 

Tip. č.1: 10 g kvasníc môžeme nahradiť rozkvasom, ktorý pripravíme z 2 lyžíc kvásku, 100 g špaldovej múky a 100 ml vlažnej vody. Necháme kysnúť 12 hodín. Potom pridáme všetky ostatné suroviny na cesto, akurát vody použijeme iba 100 ml (nie 140 ako uvádzame vyššie. Necháme kysnúť 4 hodiny a ďalej postupujeme podľa postupu.

Tip č.2: Môžeme podávať s miskou olivového oleja.

 

Výživové hodnoty na 1 ks:

Kalorické hodnoty Tuky Bielkoviny Sacharidy Vláknina
175 kcal

735 kJ

7 g 9 g 16 g 2 g

slany cuketovy kolac

 

cuketa recept

Keď ti príde návšteva, skús im urobiť takúto netradičnú pochúťku. Určite si všetci pošmakujú. ;-)

 

Ďalšie tipy pre návštevy nájdeš v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:

zdrave recepty z fitka do kuchyne special 2

 

Pozri ďalšie tipy pre hostí:

Makové muffiny s drobným ovocím

Focaccia po taliansky so sušenými paradajkami

Kakaové muffiny s cuketou

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 25/08/2017 a zaradený do kategórie: DesiataNízkokalorickéPotréningovéReceptyVegetariánske   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre