Zdravá pizza z brokolicového cesta, bez lepku a kysnutia

Pizza je jedlo, ktoré pozná takmer každý a len ťažko sa jej odoláva. Pripravila som pre teba zdravšiu zeleninovú variantu. Nemusíš ju hniesť ani čakať, kým cesto vykysne a nepotrebuješ ani štipku múky. Možno nebude chutiť každému, kto je však fanúšikom brokolice určite si pochutná.

Doba prípravy: 35 min.

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?

Na brokolicové cesto:

  • 1 hlávku brokolice
  • 2 vajíčka
  • ½ hrnčeka nastrúhaného parmezánu
  • ½ hrnčeka nastrúhaného syra gouda (podľa vlastnej chuti)
  • ¼ lyžičky morskej/himalájskej soli
  • zmes talianskeho korenia

Na plnku:

  • cca 100 g paradajkového základu
  • cca 50 g mozzarelly – voliteľné (ak robíme pre deti, vynecháme, v ceste je dosť syra)
  • cca 100 g kvalitnej šunky – voliteľné (ak robíme pre deti, nedávame)
  • mleté čierne korenie – voliteľné (ak robíme pre deti, vynecháme)

Ako budeme postupovať?

1. Rúru predhrejeme na 200°C.

2. Okrúhly plech na pizzu s priemerom 25 cm buď vymastíme olejom alebo vystelieme papierom na pečenie.

3. Brokolicu rozmixujeme na malé kúsky.

4. Zmiešame ju s vajíčkami, nastrúhanými syrmi, soľou a korením.

5. Všetko poriadne premiešame. Zmes rovnomerne navrstvíme a dáme zapiecť na cca 15 minút, resp. kým nemá cesto jemne hnedú farbu.

6. Cesto vyberieme a na upečené cesto natrieme paradajkový základ. Navrch navrstvíme ľubovoľné prísady a dáme zapiecť ešte na 10-15 minút, resp. ak sme použili syr, kým nie je syr roztopený a trošku zapečený.

7. Pred podávaním necháme cesto chvíľku vychladnúť.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorické hodnoty Tuky Bielkoviny Sacharidy Vláknina
634 kcal

2 665 kJ

34 g 48 g 32 g 8 g

Recept na pizzu

 

Pizza recepty

 

zdrava pizza

 

Pizzove cesto

 

cesto na pizzu

 

domaca pizza

 

pizza bez kysnutia

Prajem ti dobrú chuť! :-)

 

Ďalšie zdravé recepty nájdeš aj v našich knihách:

Z fitka do kuchyne

 

Ak nemáš rada brokolicu, alebo chceš skúsiť aj iné cesto na pizzu, inšpiruj sa aj týmito receptami:

Cuketová pizza

Pohánková pizza

Pizza z ovsených vločiek

Antónia Puškášová

Redaktorka vo Fitshaker
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchúprípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz
Antónia Puškášová

Článok bol pridaný dňa 16/02/2018 a zaradený do kategórie: BezlepkovéPotréningovéReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1,5 rokaVegetariánske   |   Autor: Antónia Puškášová

Komentáre