Zdravá pizza z brokolicového cesta, bez lepku a kysnutia
Pizza je jedlo, ktoré pozná takmer každý a len ťažko sa jej odoláva. Pripravila som pre teba zdravšiu zeleninovú variantu. Nemusíš ju hniesť ani čakať, kým cesto vykysne a nepotrebuješ ani štipku múky. Možno nebude chutiť každému, kto je však fanúšikom brokolice určite si pochutná.
Doba prípravy: 35 min.
Čo budeme potrebovať na 2 porcie?
Na brokolicové cesto:
- 1 hlávku brokolice
- 2 vajíčka
- ½ hrnčeka nastrúhaného parmezánu
- ½ hrnčeka nastrúhaného syra gouda (podľa vlastnej chuti)
- ¼ lyžičky morskej/himalájskej soli
- zmes talianskeho korenia
Na plnku:
- cca 100 g paradajkového základu
- cca 50 g mozzarelly – voliteľné (ak robíme pre deti, vynecháme, v ceste je dosť syra)
- cca 100 g kvalitnej šunky – voliteľné (ak robíme pre deti, nedávame)
- mleté čierne korenie – voliteľné (ak robíme pre deti, vynecháme)
Ako budeme postupovať?
1. Rúru predhrejeme na 200°C.
2. Okrúhly plech na pizzu s priemerom 25 cm buď vymastíme olejom alebo vystelieme papierom na pečenie.
3. Brokolicu rozmixujeme na malé kúsky.
4. Zmiešame ju s vajíčkami, nastrúhanými syrmi, soľou a korením.
5. Všetko poriadne premiešame. Zmes rovnomerne navrstvíme a dáme zapiecť na cca 15 minút, resp. kým nemá cesto jemne hnedú farbu.
6. Cesto vyberieme a na upečené cesto natrieme paradajkový základ. Navrch navrstvíme ľubovoľné prísady a dáme zapiecť ešte na 10-15 minút, resp. ak sme použili syr, kým nie je syr roztopený a trošku zapečený.
7. Pred podávaním necháme cesto chvíľku vychladnúť.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
Kalorické hodnoty | Tuky | Bielkoviny | Sacharidy | Vláknina |
634 kcal
2 665 kJ |
34 g | 48 g | 32 g | 8 g |
Prajem ti dobrú chuť! :-)
Ďalšie zdravé recepty nájdeš aj v našich knihách:
Ak nemáš rada brokolicu, alebo chceš skúsiť aj iné cesto na pizzu, inšpiruj sa aj týmito receptami:
- Sýta kelová polievka so zeleninou a fazuľou - 20. januára 2021
- Lahodná cviklová nátierka: tento recept z červenej repy si obľúbiš! - 12. januára 2021
- Blesková vajíčková polievka so zeleninou, IBA 15 minút a hotovo - 6. januára 2021
Článok bol pridaný dňa 16/02/2018 a zaradený do kategórie: BezlepkovéPotréningovéReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1,5 rokaVegetariánske | Autor: Antónia Puškášová