Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Ako držať pôst? 14 tipov, čo jesť počas pôstu

Pôst môže mať rôzny význam. Na  isté obmedzenia v jedle môžeme využiť  napr. predveľkonočné/predvianočné obdobie, a tak odľahčiť telo pred veľkými sviatkami.
Čiže ide o náboženskú tradíciu, ľudové zvyky. Môžeme si však nastaviť riadený pôst tak, aby sa naše telo zrelaxovalo alebo očistilo od prejedania, prípadne po liečbe ATB, no dá sa ním i schudnúť, vyliečiť sa z telesných neduhov. Pôst môže mať aj vyššiu duchovnú rovinu, z histórie možno čítať, že sa postili „hriešnici“, hladovku držali protestujúci alebo bez jedla dlho vydržali mystici.

Trošku z histórie pôstu

Pôst je obdobie, ktorým doprajeme nášmu telu odpočinok od trávenia jedla a nápojov. Aj pôst v náboženskom kontexte môžeme využiť na striedmosť. Náboženstvá väčšinou nadväzovali na prirodzený kolobeh prírody, zvyky ľudí z hôr, lesov a jednoduchých obydlí. Logicky sa postilo koncom zimy aj preto, že dochádzali skladovateľné zásoby, v pivniciach zostávalo obilie, semená tekvice, slnečnice, ľanu a konope, sušené plody ako lesné bobule (napríklad hloh, brusnice, kľukva, do prvých mrazov sa zbierali šípky a trnky), byliny, rastliny, kôra stromov, huby zemné i stromové. V záhradách sa pestovali tekvica, kapusta, špenát, bôb, fazule, hrach, cícer, šošovica, repa, cibuľa a cesnak. Mak, slnečnica, ľan, konope. Bylinky.
Dávno prišli s objavmi aj nájazdmi dobyvateľov nové plodiny, ktoré sú pre nás už samozrejmosťou – pohánka, zemiaky, kukurica. Ako ľuďom dochádzali potraviny, prirodzene sa uskromňovali, aby vydržali do prvej úrody či lesného zberu koncom jari. Zvyčajne sa v pôste nejedlo mäso, nič mastné, pochádzajúce z cicavcov či vtáctva. Deťom boli povolené ryby, tie mohli jesť aj tehotné, aj starší. Ak sa našli raky, potočné ustrice či slimáky, mohli sa zjesť. Lokalita nášho územia ponúkala možnosti, ktoré dnes už nevyužívame. Môže za to zničená príroda a aj ľahko dostupné potraviny v obchodoch. V zimnom období sa začína obdobie pôstu Popolcovou stredou (toho roku to pripadlo na 17. 2.2021) a zavŕši sa po 40 dňoch Veľkou nocou.
ako držať pôst
 

Ako jesť počas pôstu?

Ak sa rozhodneme držať pôst, je dobré dať si cieľ. Dôvod, prečo ho chceme dodržať, nastaviť si dĺžku. Dohodnúť sa s rodinou a najbližšími, aby nás podporili, prípadne sa pridali.

# 1: Jednodňový opakovaný pôst

Dôvodom je očista a úľava tráveniu. Toto obmedzenie môže byť úplné, 24 hodín vydržíte s vodou. Alebo s bylinným čajom, napríklad žihľavovým.
Ak sa na takýto pôst necítite, môžete stravu obmedziť na zeleninové šťavy. Výborná je zo stonkového zeleru, špenátu s ume octom alebo citrónom. Hydratácia je dôležitá, pite pravidelne, a ak vám začne byť zima, skúste čaj alebo pridajte pohyb. Takáto očista by mohla byť sprevádzaná duševnou aktivitou, ako je vzdelávanie, príjemnou a nenáročnou prechádzkou, starostlivosťou o telo – doprajte si voňavý bylinkový kúpeľ, pedikúru, masku na tvár a vlasy. Možno byť celý deň osamote, vypnúť telefón a zabudnúť na internet. Takýto krátky pôst je výborné sprevádzať meditáciou a uvoľnením mysle od bežných starostí.
Jednodňový pôst sa dá opakovať každý týždeň alebo si ho nastaviť v iných pravidelných intervaloch. Sami odpozorujete, aké signály vám vaše telo vysiela. Pôst sa dá nastaviť aj na 24 hodín, prestanete jesť o 19.00 a ďalšie jedlo si doprajete o 18.00 na druhý deň. Medzitým spíte, čas bez jedla vám nepríde taký dlhý. Posledné aj prvé jedlo by mohla byť ryža, cestoviny, polievka alebo niečo teplé, no nie mäso, mlieko ani studená surová zelenina.
40 dnovy post
 

# 2: Dlhý pôst − obmedzenie mäsa a živočíšnych tukov

V obchodoch je veľká ponuka, a tak zostať aspoň 40 dní bez mäsa nikomu neuškodí. Ako pri každej diéte (myslím tým nastavenie inej stravy ako bežnej) je dôležité dbať na vyvážené pomery. Možno sa poradiť s výživovým poradcom a spolu zostaviť jedálniček.

Aký bol pôst za čias môjho starého otca?

Jedli sa prevažne zemiaky, kyslá kapusta, cesnak, cibuľa. Obilné a bezlepkové kaše sladené melasou či medom. My sme mali doma tradičné jedlá ako lokše, zemiakové placky, špenát s vajíčkom a zemiaky, starká robievala zemiaky v šupke, posolené, s kyslým mliekom – pripravovala ho sama doma. Toto je top jedlo aj u nás doma, ak túžime po niečom jednoduchom, a zvyknem pridať bryndzu s pažítkou. Dôležitou súčasťou boli múčne jedlá ako cestoviny, samozrejme, chlieb, ochucoval sa zemiakmi, bylinami, piekol sa z rôznych druhov zŕn a semien. Zo zvyškov múk sa vyrábali placky, a aby ich nejedli suché, potreli ich olejom zo slnečnice alebo maslom, ak bolo. Prípadne sa pridal slivkový lekvár a med.
Už v minulosti gazdiné poznali nakličovanie zŕn, jedol sa pôstny kalkýš. Spomienky na babičkine jedlá vytiahli aj moje kamarátky: zemiaková fučka, erteple. My na hornej Nitre nemáme špecifický názov na pôstne jedlo, aspoň si ho nevybavujem v pamäti.
jednodnovy post
 

Môj tip na pôstny štandard:


  • Využívajte celé zrná, namočené a uvarené ako súčasť zeleninovej prílohy alebo kaše (napr. pohánka, pšenica).

  • Obmieňajte strukoviny – hrachovú polievku, šošovicu dnes dostanete v minimálne 4 druhoch, fazuľu, cícer, bôb, sóju.

  • Kombinujte huby ako hliva, dubáky, šampiňóny, uchovec bazový − a ešte stále sa dá zbierať plamienka zimná 😊.

  • Nakličujte.

  • Ak si doprajete v pôste ryby, dbajte na ich úpravu – losos na pare je ľahší/zdravší ako vyprážaný kapor.

  • Vypestujte si sami výhonky rukoly, horčice, ďateliny, pažítky, postrihané sú výborné k nátierkam, do dipov a omáčok.

  • Koreňová zelenina sa výborne kombinuje v šalátoch, polievkach, ale i pečená s orechmi, gaštanmi, cesnakom, cibuľou a bylinkami.

  • Nezabúdajme na mak, orechy, semená a sušené plody.

  • Pro- a prebiotiká nám doplnia bryndza, cesnak s tvarohom, ricottou.

  • Stále je obdobie, keď vieme piť nechladené smoothie – kombinujeme banán s proteínmi hrachu, konope, vitamínmi, čerstvým špenátom, mangoldom, jablkami aj citrusmi, zázvorom, škoricou, kurkumou.

  • Výbornými zohrievačmi a liečiteľmi prezimených tiel aj posilňovačmi imunity sú čili, zázvor, klinček, škorica, kurkuma. Bylinky ako repík, harmanček, medovka, slez, šípky, trezalka, túžobník, baza, šalvia...

  • Nejedzte a nepite studené jedlá, ráno začíname vlažnou vodou, a ak sa dá, aspoň pol hodiny po nej nejedzme a nepime. Raňajkujeme teplé (nie horúce) jedlá ako kaše sladené medom, obohatené olejom (sezam, rakytníkový, konopný, cédrový, perilový) a semienka so sušeným ovocím.

  • Dopĺňame vitamíny C, A, B6, B12, D3 + K2, pangamín, magnézium, nezabúdajme na zinok a selén, draslík a vápnik, pridajte si chlorelovú kúru alebo zelený jačmeň.

  • Snažíme sa začať s postupným otužovaním nôh (studená sprcha, prebehnutie po snehu) a následne zahriať usušením, naolejovaním zahrievajúcim olejom a hrubými ponožkami.


pôst
Prajem vám pokojné pôstne obdobie prežité v pevnom zdraví. Aj pôst má byť obmedzený na krátky čas. Ak sa chystáte na radikálny pôst, je dobré prejsť ho pred začatím so svojím lekárom, určite upozornite rodinu na to, čo vás čaká a aké máte očakávania. Pôsty organizujú aj lekári, kde v skupinách pod ich dohľadom vedia zasiahnuť a pomôcť, ak treba. Alebo vám povedať, že už je čas s postením prestať. Výsledkom bezpečného pôstu má byť silnejšie a odolnejšie trávenie, zdravšie telo, často zbavené alergií alebo zažívacích problémov.
 
Nezabudni v tomto období aj na starostlivosť o seba, napr. pravidelným pohybom. Vyskúšať v našom online fitku môžeš aj pomalšiu jogu, pilates, cvičenia pre začiatočníkov v programe Startpack, či mnohé iné programy. V našej bohatej ponuke cvičení na doma nájdeš už vyše 700 tréningov:
 
Aj tieto jedlá môžeš zaradiť do tvojho pôstneho obdobia:
Trápi ťa oslabená imunita? Tento šalát z kyslej kapusty a jablka ti poriadne doplní vitamín C
Sýta kelová polievka so zeleninou a fazuľou
Jednoduchá rýchla krémová zelerová polievka so zemiakmi a karfiolom
Krémová cviklová polievka s jablkami a so sladkými zemiakmi
Výživný tekvicový prívarok: tip na rýchly obed aj pre deti od 1 roka
Famózny hlivový guláš s fazuľou: tip na výživný obed
Fotka autora
Henrieta Kundrátová
Redaktor vo Fitshaker

Jeden z prvých foodblogov na Slovensku My first cooking book zakladala ešte ako Henrieta Peškovičová. Henrietine recepty sú prevažne bezmäsité, celý blog je orientovaný na rýchlu prípravu dobrého a vyváženého jedla pre celú rodinu. Po svadbe a narodení dcérky Lindy, Henrieta ponúka aj jedlá pre deti a ich varianty v dospeláckej úprave. Snaží sa propagovať nielen zdravý životný štýl, ale aj ekologický prístup k jedlu a spracovaniu odpadu, postupnej sebestačnosti – môžeme pozorovať jej budovanie bio záhrady, čo najviac udržateľným spôsobom. Henrieta Kundrátová je lektorka zdravého varenia, kváskovania, kuchyne bez mäsa. Zdieľa svoje skúsenosti ako využívať dary prírody miešaním čajových zmesí a rozumného aplikovania individuálnej aromaterapie. Jej recepty nájdete aj v publikáciách Zdravé rýchlovky, Zdraví papkáči, Fit diároch.. Na jej webstránke www.henrietapeskovicova.eu nájdete v kontaktoch odkazy na viac ako 300 receptov z jej produkcie.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.