Zdravý obed aj pre vegetariánov: Špenátový prívarok

Poď so mnou objaviť kúzelné čaro prívarkov. Krémová konzistencia špenátu sa dokonale snúbi so zemiačikmi, ktoré sú zahalené do jogurtového obalu. Tento výživný špenátový prívarok, ktorý je nabitý vitamínmi a minerálmi, je pre tvoje telo ako stvorený. Dopraj mu to najlepšie a poď si pripraviť tento zdravý obed vhodný aj pre vegetariánov.

Doba prípravy: 20 minút

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?

  • 125 g čerstvých špenátových listov
  • 2 lyžice kvalitného masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 80 – 100  ml kvalitného mlieka
  • 2 lyžice hladkej špaldovej múky (ak si celiatik, použi bezlepkovú múku)
  • morskú/himalájsku soľ
  • 2 lyžice bieleho jogurtu (napr. gréckeho, alebo v bio kvalite)

Ako budeme postupovať?

1. Špenátové listy opláchneme vodou.

2. Na panvici roztopíme maslo a potom k nemu pridáme špenátové listy a pretlačený cesnak. Hrniec prikryjeme pokrievkou na cca 8 až 10 minút.

3. Medzitým uvaríme zemiaky v šupke. Potom špenátové listy zalejeme mliekom a posypeme múkou. Chvíľku povaríme.

4. Špenátovú zmes rozmixujeme ručným mixérom dohladka a dosolíme podľa chuti.

 5. Špenátový prívarok servírujeme s uvarenými a nakrájanými zemiakmi (už bez šupky) a lyžicou gréckeho jogurtu.

 

TIP: Uvarené zemiaky zbavíme šupky a potom ich ešte opečieme na masle spolu s bylinkami alebo s rascou, ktorá im dodá zaujímavý nádych. Jednoznačne odporúčam vyskúšať.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorické hodnoty Tuky Bielkoviny Sacharidy Vláknina
488  kcal

2 052 kJ

24 g 12 g 53 g 8 g

spenatovy privarok

 

privarok

Dúfam, že vďaka receptu na špenátový prívarok začneš svoju zdravú cestu experimentovania s prívarkami z rôznych zelenín a nakazíš ním aj svoje okolie. Prajem ti dobrú chuť! ;-)

 

Recepty aj od Betky Jánošíkovej nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 1:

zdrave recepty z fitka do kuchyne 1

 

Miluješ špenát? Potom skús aj tieto recepty:

Špenátové pyré

Špenátové cookies

Špenátovo-brokolicová polievka

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 20/06/2017 a zaradený do kategórie: PotréningovéReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1 rokaVegetariánske   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre