Hliva ustricová je skvelá nielen na podporu imunity. Spoznaj jej ďalšie liečivé vlastnosti

Pleurotus ostreatus je latinský názov pre hubu, ktorú poznáme a podobne ako šampiňóny aj často konzumujeme. Bohatá lahodnou chuťou, rýchlou prípravou a širokým využitím je výbornou ingredienciou pre všetkých gurmánov. Navyše sa jej oddávna pripisujú liečivé účinky. Východná – tradičná čínska − medicína ju využíva ako súčasť liečebných procesov.

Dá sa vypestovať aj doma

Hliva je drevokazná huba, čo znamená, že na svoj rast „nasáva“ živiny z drevín. Môžeme ju nájsť aj v slovenských lesoch, rastie na listnatých stromoch. Hliva sa dá jednoducho pestovať aj v domácich podmienkach. U výrobcov substrátov si môžeme kúpiť „vrece“ alebo založiť vlastné.

Z dlhodobého hľadiska je výhodnejšie pestovanie na pníkoch. Kým vo „vreci“ vyberieme cca 10-15 kg (otestované) a substrát môžeme skompostovať, na pníkoch hliva rodí viac rokov. Internet je plný výborných návodov, ako si hlivu vypestovať doma, dokonca sú dobrou a edukačnou zábavou pre deti.

hliva ustricová

 

Vzácny dar prírody má výborné liečivé účinky

Hliva ustricová je bezpečnou ingredienciou aj pre malé deti už od útleho veku. Nenašla som žiadne kontraindikácie ani pre tehotné ženy. Nečudujem sa, je výborným zdrojom betaglukánov, vitamínov skupiny B, C a D, vitamínu K, stopových prvkov: selénu, železa, chrómu, jódu, medi, sodíka, zinku. Obsahuje nenasýtené mastné kyseliny a hubovú vlákninu.

Už pri pohľade na tento zoznam vieš odhadnúť, že je skvelá na podporu imunity, obnovu pokožky, na rast vlasov, podporu dobrého fungovania štítnej žľazy a podporu peristaltiky. Niektoré zdroje uvádzajú využitie hlivy ako prírodného antibiotika. Hliva sa používa aj pri podpore zdravých buniek pri nádorových ochoreniach, pri stabilizácii krvného tlaku, cukru v krvi, je protizápalová…

hliva ustricovitá

 

Čo všetko sa dá z hlivy pripraviť?

Hliva sa dá v domácom prostredí pripravovať rôznymi spôsobmi. Od grilovania, pečenia, dusenia po sušenie na hubové soli či samotný hlivový prášok. Prášok sa stal samozrejmosťou v našej kuchyni. Deti nerady jedia huby, prekáža im „klzká“ konzistencia. Obľubujú však krémovú hlivovú polievku alebo halušky, do ktorých pridávam spomenutý hlivový prášok.

Z hlivy sa dá vyrobiť vynikajúci guláš, krémové polievky, výborne sa kombinuje s koreňovou zeleninou, dá sa marinovať (v sójovej Tamari omáčke je priam neskutočná), vyprážať alebo pridať do zemiakových nákypov. Z hlivy je výborný hubový slaný koláč. Vieme ju mixovať nakladanú do šalátov či ako jednu z mála húb zjesť aj surovú.

hliva

 

Ak hľadáš elixír mladosti…

… tak si ho možno práve našla. Účinkami sa hlive v nejednom zdroji pripisujú schopnosti predĺžiť životnosť nášho fyzického tela. Musí nám byť však jasné, že sa o svoj organizmus musíme starať ako o celok, dopriať mu výživné benefity z jedla, posilňovať ho športom, stále trénovať správne dýchanie do brušnej dutiny a nie len do pľúc. No a vyrovnanosť a čistota ducha doplnia dosiahnutie celkovej harmónie. Možno prvým krokom, ako si predĺžiť existenciu, je vyskúšať niektorý z hlivových receptov. Keď už inak nebude, aspoň sa doma dobre najete 😊.

hliva pestovanie

Ako si na tom ty, máš rada hlivu :-)?

 

Ak chceš ostať dlho fit a v dobrej kondícii, hliva nestačí. Stravuj sa zdravo a pravidelne sa hýb. S pohybom ti vieme pomôcť aj my, v našom online fitku nájdeš vyše 600 cvičení a čoskoro aj novinky – 15-minútové cvičká a nové TABATA či pilates videá. 

cvičenie na doma

 

A čo dobré si s hlivou pripraviť?

Rýchle a jednoduché tekvicové špagety s hlivou ustricovou

Koložvárska kapusta s hlivou: recept vhodný aj pre vegánov

Tofu alebo kuracie soté s hlivou: tip na rýchly obed do 30 minút

Hliva ustricová na smotane: tip na výživný obed

Krémová polievka z hlivy ustricovej za pol hodinku na stole!

Hubové ragú s krúpami a jogurtové placky ako príloha: tip na vegetariánsky obed

Henrieta Kundrátová

Článok bol pridaný dňa 29/06/2020 a zaradený do kategórie: StravovanieZdravie   |   Autor: Henrieta Kundrátová

Komentáre