Doba prípravy: cca 1,5 hodiny zaberie príprava ňokov, jednotlivé omáčky netrvajú dlhšie ako 20 minút
Základný recept na ňoky (vhodný od 1 roka)
Čo budeme potrebovať na 6 porcií?
- 500 g uvarenej tekvice hokkaido (varíme aj so šupkou, nakrájanú na kocky cca 20 minút)
- 50 g amarantovej múky (môžeme nahradiť pohánkovou)
- 300 g špaldovej krupice
- 50 g jemných ovsených vločiek
- 100 ml kvalitného 3,5% mlieka
- 1 vajíčko
- 1 lyžičku škorice
- 1 lyžičku mletého sušeného zázvoru (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
Ako budeme postupovať?
- Všetky ingrediencie dobre premiešame a vytvoríme cesto (používam na to kuchynského robota).
- Ňoky formujeme pomocou 2 čajových lyžičiek do požadovaného tvaru a vhadzujeme rovno do hrnca s vriacou vodou.
- Keď vyplávajú na povrch, povaríme ich ešte minútku a vyberieme.
Tip: Špaldovú krupicu teoreticky môžeme skúsiť vymeniť za špaldovú múku, no určite jej treba dať menej. Prápadne, radšej použiť inú krupicu, ak nemáme špaldovú.
Výživové hodnoty na 1 porciu (čisté ňoky):
Kalorické hodnoty | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
1276 kJ 305 kcal | 3 g | 56 g | 12 g | 6 g |
# 1: Tekvicové ňoky s hubami, pórom a mandľami (vhodné od 3 rokov)
Čo budeme potrebovať na 2 porcie?
- 50 g mandľových lupienkov
- 1 lyžicu olivového oleja (cca 10 ml)
- 100 g póru
- 200 g šampiňónov
- morskú/himalájsku soľ na dochutenie
- mleté čierne korenie alebo drvené čili (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
Ako budeme postupovať?
- Na panvici najprv na sucho opražíme mandľové lupienky, ktoré následne odložíme bokom.
- Na olivovom oleji podusíme pór nakrájaný na tenké krúžky a huby nakrájané na plátky do zmäknutia.
- Vmiešame uvarené ňoky, osolíme a okoreníme podľa chuti.
- Na tanieri posypeme opraženými mandľovými lupienkami.
Výživové hodnoty na 1 porciu (ňoky + príloha):
Kalorické hodnoty | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
2264 kJ 541 kcal | 21 g | 64 g | 21 g | 12 g |
# 2: Tekvicové ňoky s bryndzou, slaninkou a vlašskými orechmi (vhodné od 3 rokov)
Čo budeme potrebovať na 2 porcie?
- 30 g vlašských orechov
- 50 g kvalitnej slaniny
- 80 g ovčej bryndze
Ako budeme postupovať?
- Na panvici najprv nasucho opražíme vlašské orechy a odložíme nabok.
- Následne na panvici dochrumkava opečieme slaninku.
- Horúce ňoky zmiešame s podrvenou bryndzou, ktorá sa roztopí a na tanieri posypeme opraženými vlašskými orechmi a chrumkavou slaninkou.
Výživové hodnoty na 1 porciu (ňoky + príloha):
Kalorické hodnoty | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
2641 kJ 631 kcal | 32 g | 59 g | 25 g | 7 g |
# 3: Tekvicové ňoky s kelom, píniovými orieškami a parmezánom (vhodné od 2 rokov)
Čo budeme potrebovať na 2 porcie?
- 15 g píniových orieškov
- 1 lyžicu olivového oleja (cca 10 ml)
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 g čierneho kelu
- 15 g nastrúhaného parmezánu
Ako budeme postupovať?
- Na panvici najprv nasucho opražíme píniové oriešky a odložíme nabok.
- Následne na olivovom oleji podusíme cesnak, ktorý pretlačíme.
- Po chvíli pridáme nakrájaný kel a dusíme do zmäknutia. Vmiešame uvarené ňoky a na tanieri posypeme píniovými orieškami a nastrúhaným parmezánom.
Výživové hodnoty na 1 porciu (ňoky + príloha):
Kalorické hodnoty | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
2109 kJ 504 kcal | 15 g | 71 g | 19 g | 9 g |
# 4: Tekvicové ňoky so sušenými paradajkami, olivami a mozzarelou (vhodné od 2 rokov)
Čo budeme potrebovať na 2 porcie?
- 60 g sušených paradajok v oleji
- 60 g čiernych olív bez kôstky
- 60 g mozzarelly
- 10 g bazalky
- 1 pretlačený strúčik cesnaku
Ako budeme postupovať?
- Paradajky nakrájame na tenké prúžky a olivy na polovice.
- Mozzarellu nakrájame na malé kocky a bazalku nasekáme nadrobno.
- Na panvicu dáme trošku oleja z paradajok a podusíme na ňom cesnak.
- Po chvíli pridáme paradajky a olivy, popražíme 5 minút a vmiešame uvarené ňoky.
- Odstavíme zo sporáku a vmiešame mozzarelu, ktorá sa veľmi rýchlo roztopí. Na tanieri posypeme nasekanou bazalkou.
Výživové hodnoty na 1 porciu (ňoky + príloha):
Kalorické hodnoty | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
1938 kJ 463 kcal | 16 g | 60 g | 18 g | 7 g |
Ktorá verzia sa ti zapáčila najviac a vyskúšaš ju? Napíš nám v komentároch a daj nám vedieť ako ti chutilo. ;-)
Viac zdravých receptov nájdeš na našom blogu alebo v našich knihách Z fitka do kuchyne (aj vo forme e-kníh):
Mohli by ťa zaujať aj tieto recepty:
Dopraj si fantastický zdravý obed bez mäsa: cviklové fašírky s pološtiepkom pečené v rúre
Vynikajúci zdravý obed na posilnenie imunity: zemiakové guľky s kyslou kapustou
Fantastické cícerové kari s kokosovým mliekom a koriandrom
Varenie ako terapia? Pre mňa je pocit, keď stojím v kuchyni, jedlo vonia a treba už len zavolať “večera” presne to, čo predpísal lekár. V kuchyni rada experimentujem a skúšam rôzne chute a koreniny. Ešte aj moji dvaja psi sa volajú Čili a Kari. Uprednostňujem lokálne a sezónne potraviny a vždy ma poteší, keď objavím poctivých domácich farmárov. Najväčšou odmenou sú pre mňa plné brušká môjho manžela, hostí a čoskoro už aj mojej dcérky, pri ktorej práve začíname s príkrmami. Veľmi rada by som ti niečo z tejto svojej vášne odovzdala vo svojich receptoch a tipoch.