Ak vezmem do úvahy chute a textúru klasického talianskeho rizota, pečené je jemnejšie ako to varené, stále je chutné a vyžaduje si len občasnú pozornosť.
Prečo by si ho mala piecť? Všetko ide do jedného hrnca a do rúry na takmer hodinu. V porovnaní s varením rizota ušetríš čas strávený pri sporáku a namiesto toho, aby si ho miešala každých pár minút, stačí miešať asi 1-2 minúty po vytiahnutí z rúry.
Ako na to?
1
Rúru predhrejeme na 200 ˚C.
2
Tekvicu ošúpeme a nakrájame na kocky. Dáme ju na plech vystlaný papierom a pokvapkáme olivovým olejom, soľou a korením.
3
Pečieme 20 minút alebo domäkka. ⅓ tekvice odložíme na servírovanie.
4
Zvyšnú tekvicu roztlačíme vidličkou a odložíme na rizoto.
5
Rúru znížime na 150 ˚C.
6
Na panvici rozohrejeme olej a opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu a tymian so štipkou soli domäkka. Pridáme ryžu a premiešame.
7
Vyklopíme do veľkej zapekacej misy a vmiešame roztlačenú tekvicu a potom horúci vývar.
8
Vložíme do rúry (odkryté) a pečieme 20 minút.
9
Smotanu, parmezán a vaječný žĺtok zmiešame a okoreníme.
10
Vmiešame do horúceho rizota a vrátime do rúry na ďalších 20 minút.
11
Podávame s pečenou tekvicou, ktorú sme si odložili, a s čerstvo nasekanými bylinkami.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
359 kcal
1511 kJ
T:
14 g
B:
11 g
S:
45 g
V:
1 g
Dobrú chuť 😊!
Vynikajúce recepty nájdeš aj v našich kuchárskych knihách:
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz