Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Krémové tekvicové rizoto s parmezánom pečené v rúre

60 min
6 porcií
tekvicové rizoto s parmezánom

Potrebujeme: 

  • 1½ kg tekvice
  • 5 lyžíc olivového oleja
  • morskú/himalájsku soľ
  • 1 lyžicu sušeného tymianu
  • 1 cibuľu
  • 1¼ šálky ryže Arborio
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • ½ šálky kyslej smotany
  • ½ šálky strúhaného parmezánu
  • 1 vaječný žĺtok
  • čerstvé bylinky na ozdobu
tekvicové rizoto s parmezánom

Ak vezmem do úvahy chute a textúru klasického talianskeho rizota, pečené je jemnejšie ako to varené, stále je chutné a vyžaduje si len občasnú pozornosť.

Prečo by si ho mala piecť? Všetko ide do jedného hrnca a do rúry na takmer hodinu. V porovnaní s varením rizota ušetríš čas strávený pri sporáku a namiesto toho, aby si ho miešala každých pár minút, stačí miešať asi 1-2 minúty po vytiahnutí z rúry.

Ako na to?

1

Rúru predhrejeme na 200 ˚C.

2

Tekvicu ošúpeme a nakrájame na kocky. Dáme ju na plech vystlaný papierom a pokvapkáme olivovým olejom, soľou a korením.

3

Pečieme 20 minút alebo domäkka. ⅓ tekvice odložíme na servírovanie.

4

Zvyšnú tekvicu roztlačíme vidličkou a odložíme na rizoto.

5

Rúru znížime na 150 ˚C.

6

Na panvici rozohrejeme olej a opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu a tymian so štipkou soli domäkka. Pridáme ryžu a premiešame.

7

Vyklopíme do veľkej zapekacej misy a vmiešame roztlačenú tekvicu a potom horúci vývar.

8

Vložíme do rúry (odkryté) a pečieme 20 minút.

9

Smotanu, parmezán a vaječný žĺtok zmiešame a okoreníme.

10

Vmiešame do horúceho rizota a vrátime do rúry na ďalších 20 minút.

11

Podávame s pečenou tekvicou, ktorú sme si odložili, a s čerstvo nasekanými bylinkami.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

359 kcal

1511 kJ

T:

14 g

B:

11 g

S:

45 g

V:

1 g

kremove tekvicove rizoto

Dobrú chuť 😊!

Vynikajúce recepty nájdeš aj v našich kuchárskych knihách:

zdravé recepty
Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka vo Fitshaker

Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.