Čo by si mala o celiakii vedieť?

Určite si sa už stretla s pojmami ako celiakia, celiatik, bezlepkové jedlo, gluten free a pod. Ale vieš, čo to presne znamená? Akým jedlám sa vyvarovať a ktoré sú naopak vhodné? Čo sa môže stať, ak sa celiakia nelieči? Zhrnuli sme pre teba všetky dôležité informácie, ktoré je dobré vedieť aj v prípade, že celiakiu ty sama nemáš. Nikdy nevieš, kedy sa ti tieto informácie hodia. Možno budeš vedieť upiecť bezlepkový koláč do práce pre kolegov, alebo prekvapiť návštevu.

Čo je celiakia?

Celiakia predstavuje neznášanlivosť imunitného systému voči lepkovej bielkovine gluténu, ktorý sa nachádza v mnohých druhoch obilia ako je pšenica, raž, jačmeň, špalda či ovos. Celiatici nesmú jesť žiadne výrobky obsahujúce obilniny s lepkom. Pokiaľ dochádza k nedodržiavaniu bezlepkovej diéty, dochádza k chronickému zápalu a atrofii klkov tenkého čreva.

Sliznica tenkého čreva je vystlaná klkmi a malými výstupkami, takzvanými mikroklkmi, ktoré zväčšujú povrch, a zabezpečujú vstrebávanie živín. Osoby postihnuté celiakiou majú takmer vyhladené klky a mikroklky čreva, pričom dochádza k poškodeniu sliznice tenkého čreva. V dôsledku toho organizmus vstrebáva menej alebo žiadne živiny, ako bielkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny a minerálne látky.

celiakia

 

Čo je glutén?

Celiakia je vážna autoimunitná porucha, ktorá sa môže vyskytnúť u geneticky predisponovaných ľudí, keď požívaním gluténu dôjde k poškodeniu tenkého čreva. Glutén je všeobecný názov pre bielkoviny nachádzajúce sa v pšenici, raži, jačmeni a iné.

Glutén pomáha pokrmom udržiavať svoj tvar, pôsobí ako lepidlo, ktoré drží jedlo spoločne. Glutén možno nájsť v mnohých typoch potravín, dokonca aj tie, ktoré by sa neočakávali.

 

Ako sa lieči celiakia?

Jedinou liečbou celiakie je celoživotné dodržiavanie prísnej bezlepkovej diéty. Ľudia, ktorí žijú bezlepkovým životom, sa musia vyhýbať jedlám s gluténom.

Čomu sa vyhnúť?

Pokiaľ má človek celiakiu, musí sa rozlúčiť s množstvom potravín, vrátane jedál, ktoré bol naučený pravidelne konzumovať. Medzi ne patria najmä cestoviny, ovsené vločky, pečivo, sucháre, salámy, šunky, kupované sladkosti (dobošky, keksy, piškóty, práškové pudingy a iné), slané krekry, čipsy, ale aj obaľovaný rezeň v strúhanke, maminu krupicovú kašu s grankom, babičkine parené buchty, domáci koláč s mrveničkou či jedlá z lístkového cesta.

V novom jedálničku pre celiatikov sa už neobjavia aj výrobky a jedlá zo pšeničnej, špaldovej, ražnej či grahamovej múky či pivo vyrábané z chmeľu.

 

Čo pridať do stravy?

Každý začiatok bezlepkovej diéty vyzerá spočiatku beznádejne, pretože sa nám zdá, že sme z nášho jedálnička vylúčili takmer všetko, čo sme doposiaľ jedávali. Skúsme to brať z tej svetlej stránky. Máme aspoň skvelú príležitosť objaviť nové potraviny a ingrediencie, z ktorých si budeme vedieť vykúzliť nie len zdravé, ale i chutné jedlá 100% vhodné pre celiatikov.

Bezlepkový jedálniček by mal obsahovať vrátane zeleniny a ovocia, aj ryby a mäso z kvalitných chovov. Odporúčam zaradiť raz týždenne aj hovädzie mäso, ktoré je bohaté na železo vhodné na boj proti anémie.


Zdravé bezlepkové fašírky z červenej šošovice

Bezlepkový banánový chlieb

Chrumkavý karfiolový šalát


Nezabúdajme ani na mliečne či acidofilné výrobky, vďaka ktorým do tela dostaneme probiotiká na zlepšenie črevnej mikroflóry. Povolené sú zemiaky, ryža, strukoviny i orechy. Vrele odporúčam zaradiť aj (možno zatiaľ neznáme potraviny ako) quinoa, sója, pohánka, pšeno, červená šošovica, cícer a chia semienka. Bezlepkové koláče, zákusky či pečivo si zasa môžeme pripraviť z kukuričnej, pohánkovej, ryžovej, makovej alebo orechovej múky.

polievka pre celiatikov

 

K čomu môže viesť nediagnostikovaná alebo neliečená celiakia?

Celiakia sa môže vyvinúť v ľubovoľnom veku potom, čo ľudia začnú jesť potraviny alebo lieky, ktoré obsahujú lepok. Neliečená celiakia môže viesť k vážnym ochoreniam.

  • anémia nedostatku železa
  • skorý nástup osteoporózy alebo osteopénie
  • neplodnosť a potrat
  • neznášanlivosť laktózy
  • nedostatky vitamínov a minerálov
  • poruchy centrálneho a periférneho nervového systému
  • pankreatická nedostatočnosť
  • črevné lymfómy a iné rakoviny gastrointestinálneho traktu (zhubné nádory)
  • porucha žlčníka
  • neurologické prejavy vrátane ataxie, epileptických záchvatov, demencie, migrény, neuropatie, myopatie a multifokálnej leukoencefalopatie
  • ďalšie autoimunitné poruchy

 

Nálepky pre celiatikov

V auguste 2013 vydal americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA) novú “bezgluténovú“ definíciu na účely označovania potravín vhodných pre celiatikov. Každý výrobok, ktorý obsahuje menej ako 20 častí na milión ppm lepku, môže byť označený nasledujúcim štítkom:

  • bezlepkový
  • bez gluténu
  • bez lepku
  • žiadne lepok

Tí, ktorí môžu tolerovať stopy lepok, môžu konzumovať výrobky na báze obilnín, v ktorých bol odstránený glutén, ale musia vedieť, aká úroveň konzumácie gluténu je pre nich tolerantná. Tento systém označovania môže ľuďom trpiacich na celiakiu predsalen o čosi uľahčiť bezlepkový život.

Na to, aby si ochutnala bezlepkové jedlá nemusíš mať vôbec celiakiu. Daj im šancu, možno si ich zamiluješ. ;-)

 

Mohlo by ťa zaujímať aj:

Kompletný bezlepkový jedálniček

Vyskúšaj bezlepkový zázrak prírody „cirok“!

Ako bez problémov fungovať s celiakiou?

Rozhovor: “Celiakia mi ukázala zdravý životný štýl.”

 

Zdroje:

https://celiac.org/celiac-disease/understanding-celiac-disease-2/what-is-celiac-disease/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/264354.php

http://www.celiakia.sk/co-je-to-celiakia/co-je-celiakia

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 25/11/2017 a zaradený do kategórie: StravovanieVšeobecnéZdravie   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre