Light koložvárska kapusta vo verzii bez zbytočného tuku

Kyslá kapusta k jeseni neodmysliteľne patrí. Je prirodzeným a hlavne bohatým zdrojom vitamínu C a smelo môže konkurovať aj citrónom. Podporuje trávenie a výborne podporuje vyprázdňovanie a čistenie tráviaceho systému. Prečo si ju teda nedopriať napríklad v tejto light verzii koložvárskej kapusty? A ak ti kyslej kapusty bude málo, môžeš si ju surovú pridať namiesto šalátu.

Doba prípravy: 1,5 hodiny

Čo budeme potrebovať na 8 porcií?

  • 200 g celozrnného bulguru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 500 g bio mletého hovädzieho mäsa
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
  • 1 kg kvalitnej domácej kapusty
  • 250 g kvalitného bieleho jogurtu
  • 1 strúčik cesnaku

Ako budeme postupovať?

1. Začneme tým, že vysypeme bulgur do hrnca, pridáme 400 ml vody a privedieme k varu.

2. Varíme 5 minút, odstavíme zo zdroja tepla a necháme pod pokrievkou dôjsť do mäkka.

3. Na panvici rozohrejeme olej, orestujeme na drobno nakrájanú cibuľku a pridáme mleté mäso.

4. Dochutíme soľou a čiernym korením. Troška podlejeme vodou a dusíme do mäkka.

5. Zapekaciu misu vytrieme olejom.

6. Kyslú kapustu premyjeme vodou, nakrájame na menšie kúsky a polovicu uložíme na dno zapekacej misy.

7. Na kapustu navrstvíme bulgur, potom udusené mäso a ukončíme vrstvou kyslej kapusty.

8. Nakoniec rozmixujeme jogurt so soľou a cesnakom a vylejeme na vrch kyslej kapusty.

9. Takto pripravenú kapustu prikryjeme alobalom, vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a prikryté pečieme 20 minút.

10. Potom alobal odstránime a dopekáme ešte 25 minút. Sypkosť kapuste na chuti neuberá, je to kvôli tomu, že je varená vo verzii bez zbytočného tuku.

 

TIP: Ak by bola kapusta naozaj suchá, môžeme na porciu pridať ešte 1 lyžicu bieleho jogurtu.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 300 g):

Kalorické hodnoty Tuky Bielkoviny Sacharidy Vláknina
279 kcal

1 175 kJ

15 g 16 g 18 g 5 g

hovädzie mäso recepty

 

koložvárska kapusta

 

recepty z hovädzieho mäsa

Dobrú chuť! :-)

 

Ďalšie recepty, ktoré môžeš jesť, keď si strážiš váhu, nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 1:

zdrave recepty z fitka do kuchyne 1

 

Kyslá kapusta sa objavila aj v týchto receptoch:

Zapekaná tekvica s kyslou kapustou a pšenom

Zemiaky s kyslou kapustou

Zeleninový teplý šalát s kyslou kapustou

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 09/11/2017 a zaradený do kategórie: Jedlá z mäsaReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokov   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre