10 dôvodov, prečo sa zamilovať do pšena + recepty TU!

Drobné žlté guľočky lúpaného prosa, sa napriek pokusom o ich náhradu za “niečo iné”, stále tešia veľkej obľube. Mimoriadny záujem o pšeno prejavujú nielen celiatici a diabetici, ale aj iní zdravo žijúci ľudia. Ak sa v tvojom jedálničku nenachádza, po prečítaní týchto 10 dôvodov sa k ostatným “superobilninám”, ktorých “superschopnosti” sme ti už prezradili v predchádzajúcich článkoch, určite pšeno razom pridá :-).

1. Z jeho benefitov ťažili už pred tisíckami rokov

Určite si pamätáš filmy a rozprávky z detstva, v ktorých prechádzali čínski bojovníci okolo ryžových políčok, na ktorých sa ťažko pracovalo. Bolo to veľmi dávno. Nie však tak dávno, ako tu bolo pšeno. To sa rozšírilo z Číny pred viac ako 7 000 rokmi p. n.l.  Neskôr si na ňom pochutnávali starovekí Gréci a Egypťania, u ktorých bolo obľúbené pre mimoriadne všestrannú využiteľnosť.

millet-177519_1280

 

2. Všestranná obilnina mnohých tvárí

Ako sme už naznačili, pšeno je skutočne obilninou mnohých tvárí. Spomínaní starovekí obyvatelia z neho robili chlieb, pivo, a dokonca aj tvrdší alkohol. Ako šiel čas, pšeno objavili aj Slovania a robili z neho úplne iné veci, ako kaše a polievky. Dnes vieme o pšene oveľa viac, než len to, že dobre chutí a môžeš z neho kúzliť všetko možné – od pečiva, sladkostí, kaší, “rizota” cez nátierky, knedle až po zdravé cukrárske krémy či dipy.


RECEPT na zapečenú tekvicu hokkaido so pšenom a kvasenou zeleninou

RECEPT na pšenové guličky


3. Ahoj, som pšeno a pomôžem ti schudnúť! 

Keď porovnáš, čo ti ponúka 100 g pšena a napríklad rovnaké množstvo zemiakov, zistíš, že pšeno je rozhodne výživnejšie. A nejakú tú kalóriu tiež ušetríš. Jeho nutričná hodnota je porovnateľná s ovsenými vločkami. A porovnateľná je aj jeho skvelá schopnosť zasýtiť.

 

4. Trápi ťa chudokrvnosť? Budem tvoj pomocník!

Ak patríš medzi ľudí, ktorí trpia nedostatkom železa, môžeš sa radovať. Pšeno sa môže popýšiť skutočne obdivuhodným obsahom železa – až 15 – 18 g v 100 g. Ak nerátame mak, patrí mu prvenstvo medzi rastlinnými zdrojmi.

itshaker_blog_madlovo_marhulove_gulky1

 

5. Sladká chuť, ktorú si môžu dopriať aj diabetici

Príroda nadelila pšenu príjemne sladkú chuť, vďaka čomu pripravíš, napríklad sladučkú kašu bez pridávania cukru. Tiež má prirodzene nízky glykemický index, a tak predstavuje vynikajúcu “maškrtu” pre diabetikov. Sladké kašičky majú radi i deti, ktorým môžeš dopriať zdravú dobrôtku.

6. Krásne vlasy a nechty

Vedela si, že kremík a zinok pomôžu tvojmu telu v prevencii pri zdravých a pevných zuboch, krásnych nechtoch a nádherných vlasoch? Jedna lyžička surového pšena, ktorú ráno zapiješ čajom alebo vodou, stojí za vyskúšanie, no nie :-)?

fitshaker_blog_paradajkovo_sosovicova_omacka2

 

7. Zásadne zásaditá obilnina

Vďaka tomu, že pšeno sa radí medzi zásadité potraviny, ho môžeš zaradiť do jedálnička, aj keď ťa trápia žalúdočné problémy a tvoj organizmus trápi prekyslenie. Dodnes sa v Čínskej medicíne odporúča pšeno pri ochoreniach pankreasu a sleziny.

 

8. Tak vzácna vláknina

Za pocit sýtosti, ktorý vydrží dlhšie, môže vláknina. Ak sa pokúšaš schudnúť alebo tvoje “bruško” nefunguje na 100 %, určite si spozornela. A urobila si dobre. Pšeno obsahuje v 100 g až 4 g vlákniny, ktorá okrem iného oddaľuje pocit hladu, či spomaľuje vstrebávanie cukrov.

fitshaker-blog-pseno3

 

9. Prírodné antidepresívum

Ťažká práca? Veľa úloh v škole? Alebo na teba dolieha únava, stres, či depresia z iného dôvodu? Ver nám, že nezáleží na pôvode. Všetkých 265 mg fosforu, ukrytých v 100 g tejto “superobilnine”, sa popasuje s tvojim vnútorným nepokojom a pomôže ti, aby bolo všetko zase v poriadku. A navyše budeš aj sýta.

 

10. Expres príprava

Číslo tri nie je magické iba v rozprávkach, ale aj v príprave pšena. Trikrát sparené pšeno vriacou vodou, uvaríš vo vode, v pomere 1:3 a vznikne ti asi trikrát viac pšena, ako si do vody nasypala. To sú veru veľké čary. To všetko za približne 15- 20 minút.

fitshaker-blog-pseno

Pevne veríme, že ti všetkých desať dôvodov učarovalo a pšeno so všetkými vitamínmi, minerálmi, železom, fosforom, horčíkom a draslíkom, ktoré obsahuje, bude neoddeliteľnou súčasťou tvojej sladkej i slanej kuchyne :-).

 

Fantastické recepty z tejto obilniny TU:

Na raňajky – Raňajková makovo-pšenová kaša

Na desiatu – Rýchle pšenové guľôčky

Na obed – Lahodný pšenový nákyp

Na olovrant – Pšenový koláčik so slivkami

Na večeru – Cícerový guláš so pšenom

Ako dezert – Pšenové rezy s tvarohom a ovocím

Baška Línek

Manažérka šťastia vo Fitshaker
Nepoznám nudu a stereotyp. Snažím sa vždy „bojovať na viacerých frontoch“, pričom ich spoločným znakom je pocit spokojnosti, naplnenia a lásky. Svoju nekončiacu zvedavosť prenášam do zaujímavých rozhovorov, kreativitu do zdravých alternatívnych receptov a lásku do každej činnosti, ktorú robím. Čas chcem tráviť zmysluplne a osožne pre seba aj svojich blízkych.
Milujem jógu, dlhé prechádzky, silový tréning, beh, squash, plávanie, turistiku, komiksy, pekné oblečenie, samovzdelávanie, čítanie a najviac zo všetkého svojho manžela, rodinu a priateľov.
Verím, že kúsok pozitívneho myslenia, ktoré je dôležitou súčasťou môjho života, prinesiem prostredníctvom článkov, receptov, príspevkov a správ aj do toho tvojho. :-)
Baška Línek

Článok bol pridaný dňa 01/03/2016 a zaradený do kategórie: Stravovanie   |   Autor: Baška Línek

Komentáre