Kozmetika, omladzujúce krémy, potraviny či „zázračné“ výživové doplnky. Čo majú spoločné? Drvivá väčšina z nich sú propagované ako plné antioxidantov, aj keď to nie vždy musí byť pravda.
Antioxidantmi sa pre ich pozitívne účinky pýšia najrôznejšie firmy, pretláčajú ich do svojho marketingu a my ich kupujeme, často bez toho, aby sme vedeli, čo to tie antioxidanty vlastne sú, na čo slúžia a kde sa vlastne nachádzajú (a či vôbec práve v danom produkte).
Antioxidanty sú známe ako zázračné látky a spomínajú sa pomerne často, práve preto si o nich dnes čo-to povieme.
Načo sú nám antioxidanty?
Antioxidanty sú chemické zlúčeniny, ktoré môžu patriť do rôznych skupín.
Patria medzi ne niektoré vitamíny, karotenoidy, minerály, ako napríklad selén či zinok, ale aj iné, menej známe zlúčeniny. Z toho, že antioxidanty môžu predstavovať akúkoľvek skupinu, vyplýva, že asi nepôjde o zlúčeniny, ktoré majú iba jeden účinok.
Ako antioxidanty teda označujeme látky, ktoré majú antioxidačné schopnosti. No a aké to teda sú?
„Boom“ antioxidantov
Antioxidanty vystrelili na vrchol pomyselného rebríčka zdravého životného štýlu v deväťdesiatych rokoch, keď vedci zistili, že voľné radikály, ktoré vznikajú v našom tele a majú závažné škodlivé účinky na naše zdravie, môžu byť určitými látkami potláčané, a teda že vieme, ako proti nim bojovať.
Áno, hádaš správne. Tieto látky sú antioxidanty.
Voľné radikály
Termín voľné radikály môže znieť mierne ezotericky, ide však o vážnu problematiku. Voľné radikály alebo kyslíkové radikály sú škodlivé častice, ktoré obsahujú nespárované elektróny, a preto sú nestabilné a vysoko reaktívne.
Veľa voľných radikálov vzniká hlavne pri fajčení, ale aj pri nadmernom slnení účinkom UV žiarenia či pri znečistenom ovzduší.
Voľné radikály poškodzujú naše bunky na úrovni DNA. Zvyšujú ukladanie LDL – zlého cholesterolu – do ciev a urýchľujú proces aterosklerózy, ktorý je najčastejšou príčinou infarktu alebo cievnych mozgových príhod.
Nadmerné množstvo voľných radikálov v našom tele spôsobuje tzv. oxidačný stres, ktorý sa spája s chronickými ochoreniami, dokonca môžu poškodzovaním DNA predisponovať na vznik rakoviny.
Ako nás antioxidanty chránia?
Látky s antioxidačným účinkom, ako napríklad niektoré z vitamínov, nás dokážu chrániť pred poškodzovaním kyslíkovými radikálmi tak, že im v priebehu oxidačno-redukčných reakcií odoberajú nespárovaný elektrón.
Kyslíkové radikály poškodzujú tkanivá tým, že, zjednodušene povedané, „kradnú“ elektróny molekulám v okolí, čo spustí procesy, ktoré vedú k poškodeniu buniek.
Keďže tieto procesy prebiehajú na mikroskopickej úrovni, môže sa zdať, že pri malých poškodeniach vlastne ani tak o nič nejde.
Opak je však pravdou a ukázalo sa, že poškodenie buniek voľnými radikálmi môže mať vážne následky, čo je jedným z dôvodov, prečo by antioxidanty v našom jedálničku rozhodne nemali chýbať!
Kde nájdeme antioxidanty?
Ako sme si povedali, antioxidačne sa vedia správať vitamíny, ale aj niektoré minerály, karotenoidya zopár ďalších zlúčenín.
Nachádzajú sa teda prakticky vo väčšine potravín s nálepkou zdravé. Tu sme si pripravili stručný zoznam príkladov potravín, z ktorých svojmu telu dodáš dostatok antioxidantov:
Ovocie
Za najsilnejšie antioxidanty sa považujú vitamíny C a E. Tie obsahuje ovocie aj zelenina a dobrými zdrojmi antioxidantov z radov ovocia sú napríklad jahody, čučoriedky, maliny, ale aj citrusy či jablká.
Zelenina
Zelenina je na antioxidanty bohatá rovnako ako aj ovocie. Ideálnym zdrojom je napríklad listová zelenina ako špenát, kapusta, cvikla, paradajky, paprika, ale aj brokolica a mrkva.
Strukoviny
Zo strukovín sú na antioxidanty bohaté najmä rôzne druhy fazule, ale aj šošovica či cícer.
Orechy
Antioxidačne pôsobiace látky nájdeš aj v orechoch, pričom úplne najviac ich obsahujú pekanové orechy.
Dochucovadlá a koreniny
Zdrojom antioxidantov sú prekvapivo aj suroviny, na ktoré by sme to možno ani nepovedali.
Používame ich bežne na dochucovanie potravín bez toho, aby sme si uvedomili, že jedlu vlastne dodávame antioxidanty. Patria sem napríklad zázvor, kurkuma, cesnak, klinčeky, rozmarín alebo petržlenová vňať.
Horká čokoláda
Antioxidanty nájdeš aj v sladkostiach, konkrétne v horkej čokoláde. Kakao, ktorého je najviac práve v horkej čokoláde, obsahuje antioxidačne pôsobiace látky, ktoré nás chránia pred oxidačným stresom!
Pozývame ťa do tohtoročnej 60-dňovej Výzvy do plaviek 🤗.
Ani tento rok nebude chýbať naša spoločná jazda, na ktorej odhalíš svoju silu, odvahu a sebavedomie ❤️. Čaká ťa nielen nadupaný program pre začiatočníkov aj pokročilých, ale takisto stravovacie videá s výživovým odborníkom Mgr. Michalom Páleníkom a rozhovory s fitshakeráčkami, ktoré sa podelia so svojimi silnými príbehmi.
Tak si nenechaj nič ujsť a pridaj sa k nám! Už 6. mája začíname 👇.
Ľudské telo ma vždy fascinovalo čo bol aj jeden z dôvodov, pre ktorý som sa rozhodla stať sa lekárkou. Páči sa mi, ako sa dá prostredníctvom “ľudskej reči" vysvetliť, čo sa v našom organizme deje a dať tak možnosť všetkým, ktorí sa zaujímajú porozumieť nášmu fungovaniu. Na blogu Fitshaker sa vám tak snažím priblížiť témy týkajúce sa ženského zdravia, výživy a fungovania nášho tela, podložené štúdiami a faktami. Ak vás zaujíma konkrétna téma, budeme radi ak sa nám ozvete do redakcie.