Načo potrebuješ selén?
Selén je minerál zastúpený v našom tele len v nepatrnom množstve, no má obrovský význam. Je súčasťou dvoch dôležitých enzýmov – jeden z nich sa podieľa na odstraňovaní nebezpečných voľných radikálov, a teda funguje ako antioxidant. Druhý pôsobí v metabolizme hormónov štítnej žľazy – umožňuje ich premenu na aktívnu formu. Ani jeden z týchto enzýmov by bez selénu nebol funkčný.
Selén sa spája aj so zdravým reprodukčným a imunitným systémom a je súčasťou viacerých metabolických procesov v našom tele.
Čo sa stane, ak ho máš nedostatok?
Nedostatok selénu sa ťažko definuje. V tele sa neukladá, preto ho potrebujeme prijímať denne stravou. Pri veľmi jednostrannej výžive môže dôjsť k deficitu. Prejaviť sa môže znížením výkonnosti a slabosťou svalov, poruchami reprodukčných funkcií, ale napríklad aj závažným srdcovým ochorením (kardiomyopatia). Je to však skôr vzácne.
Na druhej strane je problémom nadmerný príjem či predávkovanie (napríklad pri kombinácii vitamínových doplnkov). Veľké množstvo selénu pôsobí toxicky, teratogénne a karcinogénne – zistila sa napríklad súvislosť s rakovinou prostaty.
Odkiaľ získaš selén?
Obsah selénu v potravinách je závislý od obsahu selénu v pôdach a v krmive pre zvieratá. Vyššie zastúpenie majú živočíšne potraviny – ryby, morské plody, mäso, vajcia, a nájdeme ho v nespracovaných rastlinných potravinách – v ryži natural, celozrnných obilninách, ovsených vločkách, brokolici, paradajkách. Priemyselné spracovanie potravín znižuje obsah selénu, napríklad ryža natural má 15x viac selénu ako biela, v bielej múke je len 50% množstvo selénu oproti celozrnnej.
Je potrebné ho nejako špeciálne užívať?
Napriek vyššiemu podielu selénu v živočíšnych potravinách neboli zistené rozdiely medzi vegetariánmi a nevegetariánmi. S vysokou pravdepodobnosťou za to zodpovedá vstrebávanie v čreve, ktoré ovplyvňujú aj zinok, kadmium a napríklad obsah vlákniny. Príliš veľa vlákniny vstrebávaniu selénu neprospieva.
Zaujímavosti na záver
Najlepšia strava z hľadiska obsahu selénu je tradičná japonská výživa s veľkým množstvom ryže a rýb. Najchudobnejšie pôdy na selén sú vo Fínsku, tam musia byť obohacované selénom krmivá.
Ako to robím ja?
Selén považujem za extra dôležitý antioxidant a aj strážcu mojej štítnej žľazy. Suplementujem ho občasne, nie na dennej báze, a využívam bežne dostupné tabletové formy.
Chutné zdravé recepty rozdelené do kategórií pre jednoduchšie hľadanie nájdeš v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III:
Výžive sa intenzívne venujem od narodenia prvého dieťaťa - teda 15 rokov. Pôvodne som sa zaoberala genetikou, v tejto oblasti som aj pracovala, čo mi pomohlo k lepšiemu uchopeniu epigenetiky a vplyvom významne ovplyvňujúcich náš život a zdravie. Pred šiestimi rokmi som založila Winštitút, ktorého hlavným posolstvom je vzdelávať o výžive ľudskou rečou avšak na báze odborných znalostí. Vo vlastnej poradenskej praxi sa venujem najmä výžive pre tehotné a dojčiace ženy, a výžive detí.