![cholesterol](https://d2c9wzes5ckfvo.cloudfront.net/blog/ako%20zn%C3%AD%C5%BEi%C5%A5%20cholesterol%20bez%20liekov-691536-medium.jpg)
Čo je cholesterol?
Cholesterol je v laickej verejnosti známy ako „škodca“, z chemického hľadiska je však cholesterol lipid, teda tuk, ktorý má v našom tele mnohé funkcie – zlé aj dobré.
To, že v jeho názve nájdeme aj časť „sterol“, znamená, že jeho chemická štruktúra je steroidná, čo zas znamená, že je nevyhnutný pre tvorbu steroidných hormónov, akými sú aj tie pohlavné – estrogén, progesterón či testosterón. To, aké sú pre naše telo dôležité, sa dočítaš aj v našom článku o ženských hormónoch.
Okrem toho, že cholesterol sa podieľa na stavbe všetkých steroidných látok v tele, je súčasťou buniek, ich membrán, ale pomáha aj tvoriť žlč v pečeni, vďaka ktorej potom telo zvláda stráviť tuky v potrave.
Aby sme však cholesterol iba nechválili, jeho zvýšené hladiny vedia aj potrápiť, a to výrazne. Vysoký cholesterol je hlavným rizikovým faktorom aterosklerózy, a teda napríklad aj infarktu! Okrem toho je vysoký cholesterol častým nálezom u pacientov s vysokým krvným tlakom, cukrovkou či nadváhou až obezitou.
Dobrý vs. zlý
V našom tele nájdeme viac druhov cholesterolu a pre nás je najpodstatnejšie vedieť, že máme tzv. zlý a dobrý cholesterol.
U lekára sa merajú hladiny dobrého aj zlého, ale aj celkového cholesterolu, a preto keď niekto povie, že mu lekár zistil vysoký cholesterol, má na mysli ten zlý – LDL cholesterol. Cholesterol je nerozpustný vo vode a rovnako v krvi, a preto sa musí po našom tele nejakým spôsobom prenášať, na čo slúžia lipoproteíny, vďaka ktorým môže cholesterol napríklad cestovať do pečene. A práve tie poznáme ako LDL alebo HDL.
![cholesterol cholesterol hodnoty](https://d2c9wzes5ckfvo.cloudfront.net/blog/hdl%20cholesterol-795158-large.jpg)
LDL – zlý cholesterol
Cholesterol, ktorý nám škodí, je LDL – celý menom ide o lipoproteíny s nízkou hustotou (low density). Takýto cholesterol sa do nášho tela dostáva prevažne v potrave a asi nebude ťažké uhádnuť, že sa nachádza najmä v tučných a mastných jedlách.
Sú naň bohaté hlavne živočíšne tuky, ale aj bielkoviny. Nájdeme ho v plnotučných mliečnych výrobkoch, červených druhoch mäsa, vo vajíčkach, v masle, ale najmä vo vyprážaných a procesovaných jedlách. Z tukov najviac LDL cholesterolu obsahuje palmový olej, ktorému sa treba ideálne úplne vyhýbať!
No a čo nám ten LDL cholesterol môže spôsobiť? „Zlý“ cholesterol sa ukladá v stenách ciev, čím spôsobuje aterosklerózu, ktorú si môžeš predstaviť ako postupné upchávanie cievy tukom, ktorá keď sa uzatvorí úplne, spôsobí život ohrozujúce stavy. Ak sa upchá cieva v srdci, prejavom je infarkt myokardu, ak sa upchá cieva v mozgu, prejaví sa to cievnou mozgovou príhodou alebo, laicky povedané, porážkou.
LDL cholesterol je teda dôležitým rizikovým faktorom kardiovaskulárnych ochorení, ale je spojený aj s cukrovkou a vysokým krvným tlakom. Znížením hladín LDL sa podstatne znižuje kardiovaskulárne riziko, a ako to dosiahneme, si povieme ďalej.
![ako znížiť cholesterol čo znižuje cholesterol](https://d2c9wzes5ckfvo.cloudfront.net/blog/najlepsi%20liek%20na%20cholesterol-912486-large.jpg)
HDL – dobrý cholesterol
HDL cholesterol, celým menom lipoproteíny s vysokou hustotou (high density), je pre naše telo, naopak, prospešný. Zjednodušene si HDL môžeme predstaviť ako molekuly, ktoré zbierajú po tele zlý cholesterol a prenášajú ho naspäť do pečene, kde sa rozloží, aby už nenapáchal viac škody.
HDL je teda spojený so znižovaním kardiovaskulárneho rizika a takisto aj so znížením rizika vzniku civilizačných ochorení.
![vysoký cholesterol ldl cholesterol](https://d2c9wzes5ckfvo.cloudfront.net/blog/ldl%20cholesterol%20hodnoty-956527-large.jpg)
Ako ovplyvniť hladiny cholesterolu?
Cholesterol sa v našom tele produkuje v pečeni, ale zároveň ho prijímame aj v potrave. Strava a životný štýl sú preto kľúčom k tomu, ako ovplyvňovať hladiny HDL aj LDL cholesterolu.
Dôležitým faktorom vplývajúcim na jeho hladinu je nadmerný príjem tukov, ktoré by nemali tvoriť viac ako 30 % denného kalorického príjmu. Väčšinu našich tukov by mali tvoriť tie „zdravé“, čiže ryby, oriešky, semená, avokádo či kvalitné oleje. Mali by sme sa vyhýbať vysmážaným jedlám a polotovarom, ktoré by mali byť naozaj iba výnimočnou situáciou.
Na zníženie LDL pozitívne vplýva aj pravidelná pohybová aktivita a, naopak, jeho hladiny zvyšuje sedavý životný štýl. A ako na HDL? Pri tomto type cholesterolu by sme sa mali zameriavať najmä na to, ako ho neznižovať.
![najlepsi liek na cholesterol cholesterol strava](https://d2c9wzes5ckfvo.cloudfront.net/blog/potraviny%20ktor%C3%A9%20zni%C5%BEuj%C3%BA%20cholesterol-335019-large.jpg)
Hladiny dobrého cholesterolu najviac znižuje fajčenie, alkohol a, samozrejme, tučná strava. Čo je teda podstatné?
- Zdravá strava s maximálne 30 % tukov
- Kvalitné tuky
- Dostatok pohybu
- Stop fajčeniu
- Obmedziť alkoholické nápoje
V tomto predvianočnom období sme si pre teba pripravili skvelý darček - zľavu až 15 % na nákup fit darčekov v našom e-shope 🤩! Nakukni a vyber niečo fit pre seba a svojich blízkych.
Som študentkou medicíny. Páči sa mi, ako sa dá prostredníctvom "ľudskej reči" vysvetliť, čo sa v našom tele deje a dať tak možnosť všetkým, ktorí sa zaujímajú porozumieť ľudskému telu. Okrem toho som fanúšikom cestovania, spoznávania a dobrého jedla a tieto moje vášne sa snažím preniesť aj do mojich článkov. Ak ťa zaujíma, čo sa v našom tele deje pri športe, jedle, ako si zachovať fyzické aj psychické zdravie, či všetky možné aj nemožné témy z oblasti zdravia podložené štúdiami a faktami tu si na správnom mieste.